Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 121

Снимка: БГНЕС

България остава в извънредна епидемична обстановка до края на юли
Срокът се удължава с две седмици, за да бъдат създадени условия за намаляване разпространението на коронавируса, обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Засилва се контролът по спазването на препоръчителните мерки, а регионалните здравни инспекции ще имат правото да въвеждат и по-строги при необходимост. Предвижда се масовите мероприятия, дори и на открито, да се намалят до минимум. Допълнително ще се реши дали футболните мачове да се играят без публика, тъй като 25 футболисти от "Черно море" и четирима от "Царско село" са дали положителни проби за коронавирус. Предстои да бъде огласен и списък с държавите от ЕС и с трети страни, в който ще се прецизира кои граждани няма да бъдат подлагани на карантина при влизане у нас.

По-малко заразени за денонощие
63 случаи на Covid-19 са установени през последното денонощие при направени 923 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал към 00:00 часа на 6 юли. Починали са петима души - с тях броят на жертвите на епидемията стават 246. Оздравели са 17, като общият брой на излекуваните става 2915. Най-много заразени – 23-а, има в София, следва Кюстендил с 9. Общият брой на регистрираните с коронавирус досега е 5740 души.

С отрицателен PCR тест не приключва карантината
Тя започва да тече от деня на последния контакт с потвърдения случай на Covid-19 и срокът й е обвързан с инкубационния период, коментира пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, позовавайки се на становище на Европейския център по контрол на заболяванията. Отрицателният PCR тест на поставения под карантина не спира разпоредбата на здравните власти за прилагане на ограничението. При нов положителен PCR тест започват да текат нови 14 дни карантина. Заповедта за карантината може да се обжалва пред съда, но срокът за произнасяне също е две седмици.

Младите се разболяват, защото не спазват мерките
“Премиерът Бойко Борисов е прав в нежеланието си да налага по-строги мерки в кризата с Covid-19”, каза пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той цитира европейско проучване, според което хората не вярват, че коронавирусът е толкова заразен и затова не са склонни да спазват мерките. “Позволиха се абитуриентски балове, нощни заведения, ресторанти, където виждаме, че възрастните не смеят да ходят. Нормално емладите да се разболеят повече, защото не спазват мерките”, коментира още лекарят.

Циркулират четири от основните мутации на Covid-19
Повече от седем са генетичните линии на Covid-19, които циркулират в света, съобщи пред БНТ доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория по антимикробна резистентност. У нас най-разпространена е основната за Европа и САЩ. Наблюдават се още 3 генетични линии в страната ни - една от тях е първоначалната от Ухан. Вирусологът доц. Ивайло Алексиев пък цитира изследване, според което някои щамове на коронавируса изграждат имунитет, а други не. Той не очаква циркулацията на различните мутации да се променя всяка следваща година.

Български екип е близо до създаването на лекарство срещу Covid-19
Изпитанията на български медикамент дават добри резултати при лечението на коронавирус, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Клиничните изпитания на антипаразитния медикамент „Ивермектин“ са започнали през май с 30 доброволци в девет болници. В края на месеца или в началото на август ще има първични резултати. Освен екипът, български са възложителят и компанията производител.

Спад на икономиката през април заради кризата
Индексът на промишленото производство, оборотът в търговията на дребно и размерът на износа бележат значим спад през април в сравнение със същия месец на 2019 г., според данните на Националния статистически институт. Април беше първият месец, преминал изцяло под карантина, и това обяснява спада в търговският оборот с близо 20%. При индекса на промишленото производство спадът е 15,7%, търговското салдо е положително в размер от 120 млн. евро при дефицит от 222 млн. евро за април м.г., а износът се е свил с 18%.

Реорганизиране на работа по границите с цел облекчаване преминаването на тежкотоварни камиони
Това обсъдиха на среща с министъра на транспорта Росен Желязков представители на транспортния бранш, който пострада силно от епидемията с коронавируса. Притесненията на бранша са свързани с образуването на километрични опашки от камиони по българските граници. Постигнато е съгласие отговорните институции да реорганизират и оптимизират проверките, извършвани на граничните контролно-пропускателни пунктове, свързани със спазването на правилата за движение по пътищата, както и със заплащането на изминатото разстояние.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.
Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00

България днес – 11 април 2024 г.

В „България днес“ на 11 април отбелязваме 60-та годишнина от първия български граждански презокеански полет, разговаряме с художничката и авторка на плакати Радослава Боор за плакатната изложба, посветена на правата на жените, която тя представя..

публикувано на 11.04.24 в 19:00