Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 123

Снимка: архив

Премиерът Бойко Борисов: Не смятам, че ново затваряне е правилно 
Много по-развити държави от нас продължават да се лутат и нямат решение. САЩ излизат от Световната здравна организация. Белград приложи мерки, виждате как реагират хората на тях, коментира премиерът Бойко Борисов. Считаме, че сме развита демокрация. Всеки от нас е информиран, че дезинфекцията, носенето на маска и дистанцията са единственото, което предпазва от заболяването. Не е редно да има отново заповед за затваряне на хората. Трябва да се пазим, но да не спираме да работим. Актуализираните планове за приходите вървят добре, но кризата ще настане догодина. Световната икономика по никакъв начин не се възстановява, допълни Борисов.

Нов рекорд на положителни случаи 
Към 00:00 часа на 8 юли, новите случаи на коронавирус са 188, при направени 3467 PCR теста, показва Единния информационен портал. Общият брой на заразените от началото на пандемията е 6102-ма. От тях активни са 2811. За последните 24 часа излекуваните са 37. В болница са 483-ма пациенти. 32-ма са в интензивно отделение. Починали са 4 души. Общото число на починалите достигна 254. От полунощ отпадна наложената заради коронавируса блокада на 12-хилядния квартал "Изток" в Кюстендил. Разчитам, че до седмица ще почнат да намаляват случаите на заразените с коронавирус, защото хората си взеха поука, че трябва да пазят себе си и семействата си, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативния щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Тестването за Covid 19 на всички постъпващи в болница е невъзможно
Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев и член на Националния оперативен щаб каза, че няма как всяка болница при прием на пациентите да им прави PCR тест. Това би означавало, да се правят по 200 хил. теста на месец. Докато от началото на пандемията в страната са направени 180 хил., каза професорът. С тестовете откриваме болния, а здравните инспекции търсят контактните. Не сме допуснали разпространение на големи клъстери или заразяване в болниците. Най-опасно ще е в октомври и ноември, когато е сезонът и на други вирусни болести. Три са групите които трябва да бъдат пазени, смята експертът: тези над 60-години, хората с хронични заболявания и тези с имунен дефицит.

Не може да има фалшив положителен тест за COVID-19 
Всяка положителна проба за Covid-19 трябва да води до ограничителни мерки, каза пред БНР доц. д-р Росен Михайлов, управител на верига лаборатории използвани от Националния оперативен щаб. Дори да има съмнение в коректността на пробата, по-добре да се приеме, че е положителна и да се ограничат контактите, докато се направи втора. Дори веднага след положителен резултат от тест да се направи втора проба, която да е отрицателна, това ще е за успокоение на пациента. Но две седмици след първата положителна проба той трябва да е под карантина, докато се направят две последователни отрицателни проби. Едва тогава се счита, че пациента няма инфекция, обясни доц. Михайлов.

Проф. Михаил Константинов: Пандемията навлиза в нова фаза
У нас и по света, броят на заразените напоследък расте. Но броят на починалите за ден силно намалява. В Европа най-високата дневна смъртност бе 5000, а напоследък е около 300. Пандемията навлиза в нова фаза - все повече и повече се заразяваме и все по-малко, и по-малко умираме. Тоест ние свикнахме с вируса, каза пред БНТ проф. Михаил Константинов ръководител на „Информационно обслужване“. Въпреки увеличените случаи България продължава да е един от отличниците в справянето с пандемията на база заразени на глава от населението, пресмята математикът. Според Константинов броят на българите, които са срещнали вируса, но не са болни, е около 5%. Толкова е по света, а и в Европа.

Психолог: Организмът ни няма как да функционира максимално мобилизиран дълго време
"Вече сме във фазата на отрицанието, която е свързана с недоволство и разочарование и обезверяване. Следващата фаза е на възстановяване - хората започват да извличат и позитивен опит от това, което се е случило, и започва да се адаптира към ситуацията, в която се намираме". Това каза пред БНР Елена Пенчева - член на Секцията по кризисни интервенции на Дружеството на психолозите в България, в коментирайки социологически данни, които сочат, че в България има все по-голямо недоверие в опасността от Covid 19.
Психоложката коментира, че при някои хора се наблюдава повишаване на тревожността и склонност към депресии. Други пък, отричат напълно опасността и неглижират мерките, които трябва да спазват, за да се намали разпространението на заразата.
Според нея, когато има криза и нещо, което ни заплашва, организмът се мобилизира, за да се справи.  На този принцип действа и държавата:
"Мобилизират се всички структури. Ние обаче на физическо ниво не можем да функционираме в максимална степен на мобилизация дълго време."

Австрия връща ограниченията за пътуване на българи и граждани от Западните Балкани към страната
Във връзка с растящия брой заразени с Covid-19 у нас Австрия предупреди гражданите си да не предприемат ненужни пътувания до България, Румъния и Молдова.
По думите на австрийския външен министър Александър Шаленберг, развитието на пандемията в България е притеснително. Затова с решение на правителството, Австрия връща ограниченията за влизане в страната на български граждани. Това според Шаленберг означава, че „от четвъртък за пристигащите от България и Румъния важат същите правила, както за пристигащите от Швеция, Великобритания и Португалия - 14 дни карантина или представяне на отрицателен тест".
При неспазване на разпорежданията се налагат високи глоби в размер на до 1450 евро. Миналата седмица бяха въведени същите правила за страните от Западните Балкани.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.
Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00