Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Петров и Symphony Way в лятна концертна поредица

Снимка: БГНЕС

„Впечатляваща като фойерверк след тишината“ - така нарича новата си програма джаз певецът Васил Петров. Ще я представи на национално турне, което започва с концерт в Пловдив, на 21 юли. Следват срещи с публиката в Бургас, Петрич, Варна, Балчик и др.Наред с популярни и обичани песни от Гершуин, Кол Портър, Жобим, ще прозвучат и Michelle, Yesterday, Something на Бийтълс, Fragile на Стинг, Smile на Чарли Чаплин. Спектакълът се нарича SymphonyWay, а идеята за него се ражда през последните месеци на социална изолация.

„Раздялата не беше много дълга, но ни даде повод за размисъл в много аспекти - казва изпълнителят. Не за първи път изпълнявам репертоар от поп музиката, от години изнасям концерти със симфонични оркестри, но сега има много нови заглавия“.
Преди време открихме изключително хубави аранжименти, които джаз пианистът и композитор Румен Тосков, светла му памет, е правил за голям оркестър. Ще ги представим за пръв път на това турне. Има и аранжименти на Васил Спасов, Ангел Заберски-син и др. На сцената с мен ще бъдат музикантите от Йордан Тоновски трио, оркестър „Симфониета“ – гр. Враца, както и младата цигуларка от световна класа Зорница Иларионова.“
„Безкрайно съм щастлива да бъда специален гост в турнето, очаквам го с нетърпение, като слънце в цялата тази тежка ситуация  - споделя Зорница. - С оркестъра ще изпълня няколко класически произведения – „Цигански напеви“ от Сарасате, „Лято“ от „Годишните времена“ на Вивалди, Сантиментален валс от Чайковски (наскоро записан и на видео). Имам сола и в няколко от изпълненията на Васил Петров, което е чест за мен. За пръв път навлизам в друг жанр и много се вълнувам. Надявам се публиката да хареса програмата и да имаме още съвместни проекти в бъдеще, казва Зорница Иларионова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05