Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотокиното - новата атракция на София

В различни части на Европа пандемията вдъхна нов живот на автокината – запазена марка на американската култура от 50-те години на миналия век. Навлизането на модерните технологии и тяхното скоростно развитие обаче доведе до забвението им. Сега тази форма на забавление се завръща и става все по-привлекателна, тъй като спазването на физическа дистанция е много по-лесно, в сравнение със съвременните киносалони.

„Правим прожекции всяка седмица. Когато са на български филм обикновено част от творческия екип, работил по него, ни гостува, за да го представи. Работим, за да бъде посещението на автокиното нещо повече от просто гледането на един филм, то да бъде комплексно изживяване, което хората да запомнят”, казва Давид Леви – един от основателите на първото автокино в София. Отскоро има и прожекции за мотористи, като последните такива в световен мащаб са били през 90-те години на миналия век в Съединените щати. На премиерната прожекция на екран с размери 5 на 8 метра се събраха над 300 мотоциклета.

„Имаше и хора, които ни проучваха в самото начало, но очакваме да се включат в следващите подобни събития, които смятаме да организираме. Нормално е новото да предизвиква известно съмнение. Но определено имаше интерес и очакваме той само да расте. Планираме и да работим с няколко клуба на мотористи в бъдеще.”

В програмата на автокиното в София често влизат не само филми, но и цял шоуспектакъл, разказва Давид Леви:

„На първото събитие пуснахме филма „Рокендрол”, който разказва историята на българския хард рок и пънк рок от 80-те и 90-те години на миналия век. Освен това имаше изпълнения на рок банди, танци, фойерверки... Програмата беше наситена. Имахме две двойки водещи. Едната режисираше събитието от сцената, а другата – две млади и изключително талантливи актриси, бяха между хората и се шегуваха с тях. Те обикаляха с един „ковид-метър”, който си измислихме. Той представлява летва с дължина метър и половина, с помощта на който да се измерва физическата дистанция – донякъде и на шега, но беше и оригинален начин да спазваме противоепидемичните мерки.”

Covid-19 е основната причина за развитието на проекта, но не единствената. Организаторският екип е вдъхновен и от романтиката на едни отминали времена и смята, че автокиното дава възможност за по-добро съсредоточаване в съдържанието и атмосферата на филмите:

„Когато човек е на кино с автомобила си, той има възможността да се наслади на два свята – едновременно е сам или в своята компания, но наоколо има и други хора. Това създава усещането за сплотеност, без излагане на здравен риск. Освен това в колата си човек се радва на пълна лична свобода, която обикновеният киносалон не може да предложи. Има и елемент на очакване, на неизвестност, поради факта, че всичко се случва на открито, под звездите. Много важно е и че предлагаме пуканки, защото кино без пуканки не е истинско кино.”

Но защо се е изгубил интересът към този тип прожекции за толкова дълго време и възможно ли е настоящият ръст в любопитството към него да се запази и след овладяване на кризата с коронавируса? Според Давид Леви желанието на хората да посещават подобни авто и мотокина само ще се засилва с времето:

„Може би все още не сме го осъзнали напълно, но от няколко месеца живеем в един нов свят. И той създава почва за възстановяването на тази култура, защото хората са социални животни и имат нужда от контакт с други човешки същества, пък било то и през стъклото на автомобила.”


Снимки: Facebook /Давид Леви

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30