Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събития с балкански адрес: 20-24 юли 2020 г.

По съседски

Румъния ще инвестира милиарди за обновяване на АЕЦ „Черна вода”

Снимка: Forum.md

Румънският премиер Лудовик Орбан заяви, че правителството му планира да инвестира допълнителни 8-9 млрд. евро в атомната електроцентрала Черна вода. Парите са за обновяване на първи реактор и за строежа на трети и четвърти реактор, съобщи телевизия Диджи 24.  Искаме да направим тези инвестиции със сериозни партньори от евроатлантическата зона, които имат необходимата експертиза и технология, допълни премиерът. По думите на Орбан, целта е двата нови реактора /III и IV/ да бъдат завършени до 2030 г.

Нарастване на напрежението между Турция и Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕСОбявеният намаз-молитва в храма „Св. София“ в Истанбул, който отново е превърнат в действаща джамия, накара археопископът на Гърция Йеронимос да обяви национална траурна служба, съобщи в. „Катимерини”. Промяната в статута на „Св. София“ става на фона на нарастващо напрежение в Източното Средиземноморие. Турция издаде навигационно разпореждане (NAVTEX), че до 2 август планира югоизточно от гръцкия остров Кастелоризо (на турски Меис) да проведе сеизмични проучвания. Анкара изпрати военна ескадра да охранява проучвателния кораб "Оруч Реис", съобщи в. "Йени шафак". Гърция също обяви военна мобилизация срещу акцията. САЩ, Франция и Германия предупредиха Турция да се въздържа от ескалиране на спора, предаде БТА.

Средната заплата в Хърватия ще е 1010 евро, а минималната 565

Снимка: БГНЕСХърватският парламент одобри новия състав на правителството, начело с премиера и лидер на управляващия Хърватски демократичен съюз Андрей Пленкович. Той заяви, че новото правителство ще изпълни обещанията си за увеличаване на средната и минималната работни заплати и че средната заплата в страната за следващите четири години ще бъде 1010 евро. Пленкович припомни, че в предишния му мандат минималната работна заплата е увеличена със 100 евро и обяви, че минималното трудово възнаграждение през следващите четири години ще бъде най-малко 565 евро. Премиерът добави, че ще изпълни и другото свое обещание за разкриване на нови 100 000 работни места, предаде агенция ХИНА.

Белградската патриаршия започна преговори с властите на Черна гора

Гербът на Сръбската православна църква. Снимка: flagspot.netЕС призова правителството на Черна гора и Сръбската православна църква да продължат диалога по спорния Закон за свободата на вероизповеданията, съобщи националната телевизия РТЦГ. Правителството и сръбското духовенство не успяха на първия кърг от преговори да преодолеят различията си. Белградската патриаршия твърди, че Подгорица иска да конфискува църковното й имущество, включително храмове и манастири в Черна гора. Законът предвижда реституция на църковните имоти на непризнатата от православните патриаршии Чергороска православна църква, която е съществувала до 1919 г. Заради противоепидемичните мерки, властите забраниха провеждането на протестни литийни шествия. Затова сръбското духовенство свика първото по рода си автомобилно литийно шествие - автолитии.  

Сръбски лекари поискаха разпускането на националния щаб срещу Covid-19

Снимка: ShutterstockГрупа от 350 лекари в Сърбия, под името "Обединени срещу Ковид", в отворено писмо до правителството и компетентните институции, се дистанцираха от Републиканския кризисен щаб за борба с Covid-19. Те поискаха смяна на щаба, оценявайки, че Сърбия е в "обществена здравна катастрофа". Според ТВ H1 лекарите, подписали отвореното писмо, изискват разследване на объркването по отношение на броя на болните и починалите, които значитнелно се различават от официалната статистика. Недоволните твърдят, че има укриване данни и искат прекратяване на сплашването и политическия натиск над медиците.

Извикаха Али Ахмети да свидетелства в Хага срещу президента на Косово

Али Ахмети. Снимка: БГНЕС

Новината, че лидерът на Демократичния съюз за интеграция - ДСИ Али Ахмети в момент на преговори за съставяне на паравителство е поканен от прокуратурата на трибунала в Хага, отекна като бомба в Македония, пише скопският "Независен весник". Лидерът на ДСИ коментира, че е повикан само като свидетел по делото за военни престъпления срещу президента на Косово Хашим Тачи. Но политическата и още повече преговорна позиция на Ахмети драматично е разклатена. Ако парафразираме думите на самия Ахмети, "Хага подряза крилете на орлите от ДСИ", обобщава "Независен весник".

Косово е обозпокоено от въоръжаването на Сърбия

Снимка: Twitter /Meliza HaradinajМинистърът на външните работи на Косово Мелиза Харадинай изрази безпокойство, че Сърбия се въоръжава с дронове и ракети от Китай. Харадинай написа в официалния си акаунт в Туитър, че постоянното въоръжаване на Сърбия с китайско и руско оръжие представлява пряка заплаха за мира и стабилността в Западните Балкани. 

Още от категорията

Рекордно количество хероин задържаха на ГКПП “Капитан Андреево”

Близо 403 кг хероин на стойност над 16,7 млн. лв. беше открит на ГКПП “Капитан Андреево”. “ Заловеното количество е рекордно за последните пет години ”, заяви на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Наркотикът е бил разпределен в 156..

публикувано на 20.04.24 в 13:55

Емблематични сгради в София да възстановят статута си на недвижими културни ценности

Столичният кмет Васил Терзиев настоява в писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в центъра на София. Сградите са..

публикувано на 20.04.24 в 11:08

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция, единайсет души са ранени

Единайсет пътници пострадаха в катастрофа с български автобус , съобщи Генералното ни консулство в Одрин. Превозното средство, което е пътувало от Истанбул за Добрич, е излязло от платното, ударило се е в дърво и се е преобърнало вчера на обед на..

публикувано на 20.04.24 в 09:23