Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планинският туризъм – крачка напред в условията на Covid-19

Снимка: БГНЕС

Заради пандемията от новия коронавирус тази година мнозина летовници загърбиха морските курорти и се отдадоха на очарованието на българските планини. А те предоставят прекрасни възможности за дълги излети и отмора сред прохладата на горите, чистия въздух и живописните пейзажи.

От средата на месец юли у нас се наблюдава тенденция на засилен интерес към планинските почивки, твърди Георги Бенчев, експерт “Хижи и маркировка” в Българския туристически съюз (БТС).

Характерното през т.г. е че хората предпочитат да организират индивидуално престоя си в планината – казва Георги Бенчев пред БНР- „Хоризонт“. – Преобладават еднодневните излети без преспиване. От нашия Информационен център туристите вземат сведения за туристическите маршрути, за цените и контактите с отделните хижи, след което сами се организират. Надявам се, че ще се запази положителната тенденция за запълване на местата в хижите. Иначе, всички знаят - почивката в планината е значително по-безопасна за здравето и несравнимо по-евтина от тази в големите курортни комплекси”.

Цените във високопланинските хижи варират от 10,00 лв. до 18,00 лв. за легло, а седемдневно екскурзионното летуване с нощувки, храна и преходи с водач излиза между 290 лв. и 320 лв. на човек. Не навсякъде обаче условията отговарят на високите изисквания на туристите, тъй като от години държавата не финансира целево обектите и БТС е принуден да разчита на собствени средства - казва Георги Бенчев.

Най-трудно е във високопланинските обекти, където достъпът е затруднен и става с мулета, на гръб, с високопроходими машини. Това е причината да настояваме там да се върне целевото финансирне. В момента се борим за подкрепата на държавата, защото тези обекти няма как да бъдат икономически независими без дотиране и без помощ”.

Природолюбители и пътешественици също полагат усилия, за да популяризират природните красоти, с които е дарена страната ни. Дигиталните номади Асен и Лаура създават бранда “Balcanic”, чрез който показват България на пътешественици от цял свят и се опитват да вдъхновяват 7 млн. българи да излязат сред природата. Правят го чрез личен пример.

“Balcanic” е бранд, който цели да събере около себе си позитивни хора и да покаже алтернативен начин на живот – разказва Асен Величков пред БНР- Радио София. – Наричаме го “начин на живот на пътешественика”, в който се впускаме в споделени преживявания сред природата, експериментираме с различни видове спорт, запознаваме се с вдъхновяващи личности. Но най-важният ни фокус е свързването помежду ни чрез комуникацията на човек с човек и на човек с природа.”

Избирайки отдих в планината, не бива да забравяме и за личната си безопасност. Георги Бенчев съветва винаги да сиправим планинска застраховка.

“Задължително е консултирането с хижарите особено във високопланинските обекти. За съжаление, времето много бързо се разваля и не бива да подценяваме планината. Затова е важно да следим прогнозата за времето, както и да излизаме със заредени телефони, да не тръгваме на поход с гуменки или маратонки, тъй като едно подхлъзване може да се окаже фатално.”

Съставил: Диана Цанкова

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50