Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 ден на протест: Шествия у нас и по света, блокади на кръстовища и пътища

С шествие между „Триъгълника на властта“ и Орлов мост, преминава 25-ата вечер на протести в София, с искания за оставки на правителството и на главния прокурор. Хода на проста в столицата можете да проследите ТУК.  

Три ключови кръстовища в столицата остават блокирани. Освен Орлов мост и булевард „Цар Освободител“ при сградата на президентската администрация е затворено и кръстовището при Ректората на Софийския университет. Палатковият лагер пред Ректората се разраства, предават репортерите на БНР

За около час тази вечер беше блокиран главният път Е-79 в района на Кресна от протестиращи срещу правителството и главния прокурор, предаде кореспондентът на БНР в Благоевград Кети Тренчева. Над 4-километрови колони от чакащи автомобили се образуваха в двете посоки – и към Гърция, и към София. 

Преди обяд беше направен опит първият опит за блокада на Е-79 в района на Благоевград, но пътят беше освободен само за 10 минути от полицията, информира БНР-Благоевград

Над две денонощия остава блокиран пътят Стара Загора – Хасково. Протестиращите граждани, които вече повече от 48 часа са спрени от полиция и жандармерия в района на летището на изхода от Стара Загора, ще останат на място, за да отстояват своите прави. Те отново завиха своите искания да бъдат допуснати до автомагистрала „Тракия“ и след обиколка на детелината да се върнат обратно към града, предава БНР-Стара Загора.  

Стотици българи в чужбина също излязоха заедно на протест с посланиетоп "Не сте сами!”. Изпращат го към протестиращите в България. Сънародниците ни се обединиха в общи протестни шествия, за да се обявят за оставка на премиера Борисов и главния прокурор Гешев, както и заради „корупцията и обвързването на държавните структури в България с олигарси и мафия“, както гласят мотивите им. Поради часовите разлики, протестните шествия бяха "щафетни" в градовете Виена, Амстердам, Берлин, Кьолн, Лондон, Мадрид, Манхайм, Монреал, Мюнхен, Осло, Париж, Прага, Торонто, Щутгарт. Повече за исканията на нашите сънародници вижте в публикацията на Радио България.

Съставил: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40