Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 149

Разпространението на Covid-19 сред младите заплашва по-възрастните
Последните 4 седмици процентът на новоустановените с Covid-19 се движи в тесните граници между 4.5 и 5.5, каза пред БНР главният санитарен здравен инспектор и зам.-председател на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев. Не се променя и делът на нуждаещите се от медицинска грижа между 15-20 на сто. Неприятното е, че от началото на епидемията расте броя на младите новозаразени от 5-7% до вече една четвърт. Младите изкарват болестта предимно скрито, но в много по-голяма степен застрашават възрастните. Остава въпросът как ще протече учебния процес от септември, подчерта Кунчев и допълни, че дистанционното обучение не е алтернатива.

Новите случаи на Covid-19 в България са 119
За последното денонощие са направени значително по-малко тестове, спрямо предходните дни - 1491. По данни на Единния информационен портал, в болница са 814 души, а от тях 46 са в интензивно отделение. Излекуваните пациенти за последното денонощие са 24. Трима души са починали. Общият брой на заразените от началото на епидемията е 11 955 души, а активните случаи остават 5147.

Над 100 случая на коронавирус в старчески дом във Варна
Започват засилени проверки в 20-те домове за възрастни във Варненска област след като в местния старчески дом "Св. Георги" бяха установени над 100 положителни проби за коронавирус. Заразата е установена при 93-ма от обитателите на дома и девет души от персонала. Четирима от възрастните хора са починали. Заразените са изолирани и нямат контакт с останалите. Информацията е на кореспондента на БНР във Варна Даниела Стойнова.
5 милиона евро отиват в подкрепа на туризма
Малко над 5 млн. евро (10 милиона лева) от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени за подпомагане на туристическия сектор заради пандемията от Covid-19. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на среща с представители на туристическия бранш. От правителствената пресслужба посочват, че вече са определени критерии за кандидатстване на фирмите от сектора. Според министъра на туризма Марияна Николова тези пари са „незабавната глътка въздух, която е особено важна за туристическите оператори и за туристическите агенти”.

Белгия въведе карантина за пристигащите от два български региона
Белгийското външно министерство съобщи, че страната въвежда задължителна карантина за пристигащите от два района в България ‒ Североизточен и Югозападен. Пристигащите ще бъдат поставяни под двуседмична карантина , ако имат постоянен адрес в Белгия, или в приемен център. Пътуващите от двата района подлежат също на задължително изследване за COVID-19. За пристигащите в Белгия от Северен централен, Югоизточен и Южен централен район в България изследването и карантината са препоръчителни.

До 15 август влизащи в Гърция от България трябва да представят отрицателен PCR тест
Гърция удължава срока на изискването за представяне на отрицателен PCR тест при влизане в страната от България по въздух и суша до 15 август. За това съобщава българското Министерство на външните работи. Влизащите от България, както и от Румъния, ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването им.
Българските граждани, пътуващи от България до Украйна, вече трябва да представят PCR тест с негативен резултат, извършен в рамките на до 48 часа преди влизането в страната или да се подложат на 14-дневна карантина. Изискването се въвежда след като украинските власти причислиха България към държавите от т.нар. „червена“ зона според разпространението на коронавируса. За това съобщи българското Министерство на външните работи.

Феновете на ЦСКА с ултиматум за отваряне на стадионите за публика
Привържениците на един от основните български футболни отбори – ЦСКА, поискаха от правителството и Българския футболен съюз да допусне публика на стадионите, съобщава сайтът „Спортал“. Според издадена на 31 юли заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, до края на август спортни мероприятия на открито и закрито трябва да се провеждат без публика.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Гергана Манчева + екип „Новини”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00