Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остават блокадите на възлови места в София и след 26-ия ден на протести

Българи в чужбина също са обявила протестни акции през седмицата

В 26-ия пореден ден на антиправителствени протести в София три възлови точки в столицата остават блокирани от палаткови лагери. Те са разположени на кръстовището на Орлов мост, при СУ „Св. Климент Охридски“ и до Президентството, предават репортерите на БНР .

В „Триъгълника на властта“ в следобедните часове отново се събраха граждани, а към 20:30 часа потегли традиционното шествие към Орлов мост. Исканията на протестиращите остават същите - оставка на правителството и на главния прокурор. С хода на протеста в столицата можете да се запознаете ТУК


Протестите продължиха и в други градове на страната. Във Варна демонстранти блокираха кръстовището пред общината и заявиха, че ще останат там, докато не бъдат изпълнени исканията им за оставка на правителството и на главния прокурор, предават кореспондентите на БНР.


Виждането си за реформи в съдебната система представиха на протеста в Бургас представители на инициативата „Правосъдие за всеки“. С викове „Оставка“ протестиращите преминаха през центъра на града и изпяха химна до Морската гара. 

Междувременно, българи в Берлин обявиха, че ще протестират пред канцлерството този четвъртък в работно време, за да привлекат вниманието на канцлера Ангела Меркел и сътрудниците ѝ към ставащото в България. 

Това ще бъде трети протест на българи в германската столица. Предишните бяха пред централата на управляващия Християндемократичен съюз (ХДС) и Бундестага. Протестът пред канцлерството ще се проведе от 15:30 до 18:00 часа. 


Българи в САЩ също завиха в социалните мрежи намерения за протест

В Чикаго е насрочен протест за 9 август, от 14:00 часа местно време, в едно от популярните места за пикник - Busse Woods. Акцията е срещу „управленската система в България и повсеместната корупцията в държавата“. Организаторите призовават хората да си носят всичко необходимо за пикник, с изключение на стъклени бутилки, както и защитни маски и шлемове, при спазване на мерките, въведени в щата Илинойс, заради Covid-19. 

В подкрепа на сънародниците си в България се обединяват и българи от Бостън. Те подготвят също неделен протест, като в исканията им е записано: „Нека заявим открито решителноста си за нулева търпимост към всички форми на злоупотреба с власт и некомпетентност“. Организаторите изрично подчертават, че това не е партиен протест и призовават всички към проява на кулутра и толерантност, както и да спазват правилата за предпазване от Covid-19 на щата Масачузетс. 

Очаквайте още информация за демонстрациите на българите в чужбина от Радио Блъгария и в следващите дни... 

Съставил: Красимир Мартинов


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25