Eмисия новини
от 05.00 часа

Më 10 maj shënojmë përvjetorin e rimëkëmbjes së Patrikanës Bullgare

Më 10 maj Kisha Ortodokse Bullgare kremton përvjetorin e rimëkëmbjes së Patrikanës Bullgare. Ekzistenca e saj ishte ndërprerë në fund të shekullit XIV kur Bullgaria ra nën sundimin osman. Rimëkëmbja e Patrikanës Bullgare ishte ideali i..

10.05.20 10:30 |

Sot të krishterët në Bullgari kremtojnë të Premten e Ndritshme

Ditën e pestë të Javës së Ndritshme, e cila pason Pashkët, të krishterët në Bullgari sot nderojnë kujtesën e Shën Pjetrit Apostull. Sipas traditës sot ditën e emrit e festojnë bullgarët që quhen Zhivko dhe Zhivka. Siç gjatë të gjitha aktiviteteve të..

24.04.20 07:54 |

Ursula Von del Leyen: ”Bulgaria no ha cerrado sus iglesias en el momento en que mucha gente necesita de la fe”

Boyko Borisov, primer ministro de Bulgaria, y la presidenta de la Comisión Europea (CE), Ursula Von der Leyen, han debatido en conferencia telefónica los planes y las posibilidades de la Unión Europea para abandonar la crisis provocada por la pandemia..

19.04.20 17:40 |

Gëzuar Pashkët!

Të krishterët ortodoksë në Bullgari pritën festën më të ndritshme – Ringjalljen e Krishtit tre ditë pas vdekjes së tij. Ringjallja e Jisu Krishtit është simbol i fitores kundër së keqes dhe vdekjes. Në Sofje para katedrales “Shën Aleksandër..

19.04.20 09:48 |
Mitropoliti Antonij

Le ta shpërndajë errësirën drita e Ringjalljes së Krishtit!

Në këndimet ortodokse i quajnë Pashkët “festë të festave”, sepse inspirojnë shpresë për një jetë në përjetësi. Me ringjalljen e vet Biri i Zotit – Jisu Krishti lan mëkatet e njerëzimit, fiton vdekjen dhe e hap rrugën e shpëtimit. Vite me radhë i festonim..

18.04.20 06:05 |

Ditët e fundit para Ringjalljes i lidhim me vuajtjet e Jesu Krishtit

Në këtë ditë Kisha u bën thirrje besimtarëve të kujtojnë për sakrificën vullnetare të Shpëtimtarit dhe për Dashurinë e Tij, e cila shfajëson të gjitha gabimet. Të ndiejnë vuajtjet e të afërmit, sepse çdo një dhimbje kujton vuajtjet e Krishtit në..

17.04.20 06:00 |

Pashkët – në tempull, ose online – rregulla dhe mundësi

Të lutemi në shtëpi, për këtë bëri apel Sinodi i Shenjtë i Kishës Ortodokse Bullgare. Megjithatë tempujt ortodoksë mbeten të hapur, si gjatë Javës së Madhe, ashtu dhe gjatë Pashkëve , por të gjitha shërbimet fetare zhvillohen duke u respektuar strikt..

16.04.20 11:35 |

Të Enjten e Madhe Krishti themeloi sakramentin e Eukaristisë

Të Enjten e Madhe, e cila sipas traditës së dikurshme hebraike ka filluar pas perëndimit të diellit të ditës së mëparshme, Kisha shënon disa ngjarje të rëndësishme. Para darkës si shenjë përuljeje Shpëtimtari ka larë këmbët e nxënësve të vet. Pas kësaj..

16.04.20 06:00 |

Kisha Shën Gjergji në fshatin Oreshevec - një destinacion i shkëlqyer për turizëm pelegrinazhi

Pavarësisht dhe me një paraqitje modeste, kisha “Shën Gjergji” në fshatin Oreshevec, në rrethin e qytetit Bellogradçik, tanimë dy shekuj me radhë i jep dritë secilit që ka kaluar pragun e kishës. Nga muret dhe nga kupola e kishës fytyrat e shenjtorëve..

22.03.20 11:25 |
Patriku Neofit

Patriku Neofit dhe ambasadori i Turqisë në Bullgari ishin unanimë se terrorizmi nuk ka fe

Në kuadrin e takimeve njohëse me përfaqësues të institucioneve të ndryshme në Bullgari, ambasadorja e re e Turqisë në Bullgari Aylin Sekizkök bisedoi me Patrikun Neofit. Si një nga aktivitetet më të mëdha në marrëdhëniet dypalëshe brenda dy viteve të fundit..

26.02.20 09:34 |
Всички новини: днес | вчера