Eмисия новини
от 16.00 часа

Lartësimi i Kryqit të Nderuar – besimi dhe traditat

Lartësimi i Kryqit të Nderuar – një nga festat më të mëdha të të krishterëve Më 14 shtator Kisha shënon një prej festave më të mëdha të krishtera - Lartësimi i Kryqit të Nderuar (Stavros). Kjo është dita, kur për herë të parë (në vitin 335) të..

14.09.18 10:55 |

Kisha “Shën Gjergji” është pasqyra e Bullgarisë në Edrene, thotë ati Aleksandër Çëkërëk

Kisha “Shën Martiri Gjergji” në Edrene është ndërtuar gjatë vitit 1880 me lejimin e Sulltanit Hamid II. Kisha është ndërtuar në stilin arkitekturor, i cili është karakteristik për Rilindjen e vonë bullgare dhe përbën një bazilikë të gjerë..

06.05.18 10:35 |

Restaurimi i Tombul Xhamisë, ose një histori e shkurtër për tempullin, kohën dhe njerëzit

Shumeni është një qytet i njohur si një nga qendrat e Rilindjes bullgare, të jetës kulturore dhe shpirtërore, ku ende mund të ndihet shpirti i kësaj kohe. Në qoftë se shëtitni në rrugën e kalldrëmit  “Mbreti i Çlirimit” dhe ecni drejt Tombul..

10.03.18 10:15 |
Inaugurimi i Kishës

U inaugurua solemnisht kisha e restauruar bullgare “Shën Stefani” në Stamboll

Me një ceremoni fetare shërbyer nga Patriku Bullgar Neofit dhe nga Patriku Ikumenik Vartollomej, në Stamboll u hap për shërbime kisha bullgare “Shën Stefani”. Para liturgjisë solemne patrikët bekuan kishën, e cila gjatë 7 viteve të fundit ishte në..

07.01.18 11:40 |

Shën Stefani – martiri i parë i krishterë

Ditën e tretë pas Lindjes së Krishtit respektojmë kujtesën e Shën Stefanit – martirit të parë të krishterë. Ai u shugurua dhjak nga nxënësit e Jezu Krishtit dhe si ata posedonte dhuntinë të shërojë të sëmurë me duart. I frymëzuar nga besimi Shën Stefani..

27.12.17 10:05 |

Manastiri i Gllozehenes “Shën Gjergji Fitimprurësi” – kështjella e ortodoksisë

Manastiri i Gllozehes “Shën Gjergji Fitimprurësi” ngrihet madhërisht nën shkëmbinjtë e majës Kamenen Lisec në malin Stara Pllanina. Ai ngjan më tepër me kështjellë sesa me godinë shpirtërore. “ Ky është një prej manastireve më madhështore..

24.12.17 09:45 |

Lartësimi i Кryqit të Nderuar në Pyllin e Kryqit

Më 14 shtator e gjithë bota e krishtere kremton Lartësimin e Kryqit të Nderuar të Zotit Jesu Krisht – kjo është një nga festat më të mëdha të të krishterëve. Sipas shkrimeve të shenjta pasi në vitin 326 mbretëresha Eleni (Shën Eleni) gjeti Kryqin e..

14.09.17 13:22 |

“Alltëna” – një libër për ngrohtësinë njerëzore, i cili bashkon myslimanë dhe të krishterë

“ Zoti është një, por është me emra të ndryshëm ”, thotë poetesha Ivelina Nikova, e cila ka një sërë dekoratash letrare dhe është autore e përmbledhjeve të vjershave “Bullgaria në zemrën time”, “Fijet e arta”, “Një joshje pas diellit” dhe “Unë do të..

17.12.16 11:15 |

Alianët bullgarë – njerëzit e së vërtetës

Gazetari, studiues dhe historian Georgi Kullov paraqiti librin e tij më të ri “Njerëzit e së vërtetës”. Në Qendrën Mediatike të Radios Kombëtare Bullgare, autori prezantoi bashkësinë e alianëve në Bullgari dhe më konkretisht në malin Rodopa. Libri vjen..

14.07.16 14:50 |

Pashka në Bullgarinë ortodokse

Çdo pranverë, me ringjalljen e natyrës për jetë të re, bota e krishtere shënon festën е festave – Ngjalljen e Krishtit. Dhe nuk është e rastit, që për bullgarët Paska ngjall mendime për jetë të përjetshme dhe shpëtim të shpirtit. Prandaj edhe atmosfera..

01.05.16 09:05 |
Всички новини: днес | вчера