Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Борят домовите кражби в Шумен по холандски модел

41 домови кражби са станали за последните четири години в четири жилищни блока в шуменския квартал Тракия. Данните бяха изнесени от Областната дирекция на МВР - Шумен във връзка с проекта за сътрудничество между България и Нидерландия "Надзор, ръководен от информация". Дейностите започнаха миналата година, а по проекта работят специалисти от Главната дирекция "Национална полиция" и Областните дирекции на МВР в Шумен и Сливен. Основната цел е да се използва холандският опит за събиране и анализиране на информация за различни събития, свързани с опазване на обществения ред и противодействие на престъпността. "Констатирано е, че кражбите стават най-често в делнични дни до 19 ч. и то предимно в жилища на втория етаж", каза директорът на Областната дирекция на МВР - Шумен ст. комисар Ялчън Расим. "Като проблеми установихме липсващо видеонаблюдение както в квартала, така и в други части на града, висока растителност около жилищните блокове, недостатъчно улично осветление. Затова в проекта ще бъдат поканени за участие Община Шумен, охранителни фирми и неправителствени организации. Ще отправим препоръки да се поставят заключващи устройства на партерите на жилищните блокове, информационни стикери на входовете и раздаване на брошури на населението", коментира Расим. Кметът на Община Шумен Любомир Христов, е бил запознат с проекта вчера на работна среща. Той изразил готовност за партньорство с полицията. Общинската администрация ще съдейства и за изграждане на видеонаблюдение на възлови точки в града, не само в квартал Тракия, съобщиха още от ОД на МВР. На срещата днес присъстваха експерти от холандската полиция Нико ван Ойк и Роб ван де Шоор, инспектор Пенка Стоянова от Главна дирекция “”Национална полиция” и Мая Карадимова - сътрудник към посолството на Кралство Нидерландия в България.ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланици на четенето

Учител от хуманитарната гимназия в Шумен е избран за посланик на четенето за учебната 2019/2020 г. В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост преподавателката по български език и литература в СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен Женя Маринова получи признанието за упорития труд и вдъхновението, вложени в работата с децата...

публикувано на 24.05.20 в 18:16

Отвориха Младежката сфера

Младежката сфера в Шумен бе събудена от зимен сън. Доброволци окосиха градинката до сградата на Безистена, почистиха пространството и подредиха дървените пейки пред импровизираната сцена. Това съобщи в ефира на Радио Шумен Моника Стефанова от Общинския младежки съвет. През летните месеци представителите на Общинския младежки съвет ще боядисат..

публикувано на 23.05.20 в 16:37

Доброволци в действие

Близо 50 чувала с отпадъци събраха днес доброволци от бреговете на язовир „Тича“. Почистен беше районът край село Староселка. Така от 10 май досега, при организираните три акции, са изчистени над 300 чувала боклуци. Организаторите съобщиха, че планират още няколко инициативи – едната от тях в района на Сушина, а другата – до залива на село Иваново...

публикувано на 23.05.20 в 15:51

Хладна майска събота

Между 9 и 12 градуса са измерените в 6 ч„. тази сутрин температури в Североизточна България. 9 градуса е в Търговище и Разград, 10 градуса – в Шумен, 11 – в Силистра, 12 – в Русе. На места преваля слаб дъжд.  През деня облачността бързо ще се разкъса и ще намалее до слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад, който следобед ще отслабне..

публикувано на 23.05.20 в 08:07

Наближава стартът

На 26 май ще бъде отворена електронната система за прием на ученици в първи клас в училищата на територията на града. На началната страница на сайта на Община Шумен ще бъде поставен активен банер за достъп до платформата. От 10.01 часа на 26 май започва подаването на заявленията, като родителите могат да регистрират, редактират или отказват..

публикувано на 22.05.20 в 16:21

Дарове за Рамазан Байрам

Пакети с хранителни продукти раздаде в навечерието на Рамазан Байрам кметът на община Венец Нехрибан Ахмедова. Всяко домакинство в 13-те населени места на територията на общината получи подарък. През април пакети с хранителни продукти получиха и всички християни по случай Великден.

публикувано на 22.05.20 в 16:07

Чист въздух в Шумен

Община Шумен уведомява гражданите, че вече могат да получават актуална информация за качеството на въздуха в града. Това стана възможно чрез онлайн системата на Изпълнителната агенция по околна среда за информиране на населението за качеството на атмосферния въздух. Платформата е достъпна на сайта на Община Шумен в раздел „Устройство на..

публикувано на 22.05.20 в 15:09