Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ с план за оздравяване на шуменската болница

Снимка: Радио Шумен
"Министерството на здравеопазването има план за оптимизиране и преструктуриране на МБАЛ – Шумен, със всичките последващи мерки, които ще дойдат от него". Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на шуменския депутат Иван Иванов за финансовото състояние на областната болница. По думите на министъра, към 31 декември 2017 г. по предварителни данни лечебното заведение отчита текуща загуба в размер на 2 060 000 лв. Задълженията към доставчиците са в размер на 2 516 000 лв., при 912 000 лв. към края на предходната година. От тях просрочените задължения са на стойност 1 888 000 лв., при 279 000 лв. за същия период на миналата година. Кирил Ананиев уточни, че пълна информация за финансовото състояние на дружеството за 2017 г. би могло да се получи след представяне на окончателния годишен финансов отчет. "Здравеопазването е един от приоритетните сектори на правителството, за който през държавния бюджет се отделят ресурси за изпълнение на целите и задачите за оптимизиране на структурите и правилата за управление на държавните лечебни заведения от обхвата на болничната медицинска помощ. В тази връзка са предприети действия по изготвяне на единни стандарти за управление на държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ и механизми за контрол за тяхното изпълнение", посочи министър Кирил Ананиев.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пречиствателна станция за питейни води - Шумен

ДНСК бави пускането на пречиствателната

Пречиствателната станция за питейни води в Шумен е напълно готова.  "Подали сме документацията за получаване на Акт 16 преди месец и половина в Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), но все още нямаме отговор", заяви управителят на ВиК Шумен Иван Пушкаров. По думите му това бави пускането ѝ в експоатация. Според него новият водопровод от..

публикувано на 29.03.24 в 11:57

Електропровод без стопанин

Въздушният електропровод "Белия баир", който захранва помпената станция "1300", няма стопанин. Това стана ясно днес по време на заседанието на "Асоциацията по ВиК" в Шумен.  С промени в Закона за енергетиката от 2012 г. общините у нас трябва да прехвърлят всички мрежи, които са тяхна собственост на съответните енергодружества. Срокът за завършване на..

публикувано на 29.03.24 в 11:44

Фиданки край училища

Над 100 деца от СУ „Паисий Хилендарски“ във Върбица и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Бяла река се включиха в залесяване организирано от Държавното горско стопанство (ДГС) във Върбица по повод Седмицата на гората.  20 широколистни и иглолистни фиданки, отгледани в разсадника на стопанството, ще красят от днес зелените площи на двете училища...

публикувано на 29.03.24 в 09:50

По аварията ще работят през нощта

"Разкрита е авариралата част от тръбопровода за Шумен. Екипи вече започват да работят по ремонта". Това съобщи шефът на ВиК-Шумен Иван Пушкаров. Компрометиран е близо метър от тръбата, доставяща вода до Шумен. Вероятно работата по заваряването ще продължи и през нощта. Припомняме, че водопроводът се спука под коритото на река Камчия рано тази сутрин...

публикувано на 28.03.24 в 20:25

Фикрет Индже с "Ключ на град Шумен"

Решението за удостояването на Фикрет Индже с най-високото почетно отличие „Ключ на град Шумен“ бе взето днес от Общинския съвет с 33 гласа “за”, без против и с двама “въздържал се”. Собственикът на “Алкомет” АД е първият носител на приза.   В статута за символите, почетните знаци и звания на община Шумен е записано, че „Ключ на град Шумен“ се..

публикувано на 28.03.24 в 16:50

Търсят зала за щангистите

Казус между СУ „Йоан Екзарх Български“ и олимпийския шампион по вдигане на тежести Иван Иванов стигна до общинските съветници. Училището иска да си върне залата, с която да разшири учебната база. Директорът му Валентина Тодорова каза, че до 2027 г. учебният процес трябва да бъде едносменен и си поиска тренировъчната зала, за да се направят класни стаи...

публикувано на 28.03.24 в 16:15

Вода най-рано утре сутринта

Продължава отстраняването на аварията по довеждащия водопровод края село Хан Крум. Тази вечер най-вероятно няма да бъде пусната водата, каза главният инженер на ВиК – Шумен Антон Стефанов. „Все още осушаваме терена. Направили сме дигите, има още малко да се довърши дигата около аварията и започваме с помпи да осушаваме. След това ще се направят..

публикувано на 28.03.24 в 15:49