В ШУ поглеждат към звездите

Снимка: santabanta.com
"Съвременни космически технологии" е публичната лекция, която днес ще бъде изнесена в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Тя е по повод Деня на космонавтиката, която се отбелязва на 12 април. Лекцията ще бъде придружена с демонстрация на учебен космически наноносител. Лектори ще са космическите физик-инженери от Сдружението "Инициатива САТ-1" Здравко Димитров и Стоил Иванов. Началото е от 15.30 часа в Корпус 1 на Шуменския университет.


 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пазим ли блатните кокичета

Добро е общото състояние на блатните кокичета от находищата в селата Осмар и Кочово. Това установиха експерти на Регионалната инспекция по околната среда в Шумен и представители на двете кметства. След проверка на всички находища на блатно кокиче в страната ще бъде издадена заповед на министъра на околната среда и водите, която забранява или..

публикувано на 19.04.19 в 15:30

50 места за предизборни плакати в Шумен

Представители на пет политически сили теглиха в Шумен жребий за разпределение на местата за поставяне на агитационни материали за изборите за Европейски парламент на 26 май. От „Реформаторския блок“ и коалиция „България без цензура“ не се явиха на тегленето.  Местата за разлепяне на агитационните материали са 50, разпределени в три зони на Шумен –..

публикувано на 19.04.19 в 13:04

Системата за очертаване на площи вече работи

След близо месец и половина закъснение започна Кампания 2019 за подаване на заявления за директните плащания, научи Радио Шумен. Това потвърдиха и от Министерството на земеделието, храните и горите. Кампанията стартира на 1 март, но заради проблем в системата до 17 април в цялата страна нямаше нито едно приключено заявление. Според браншовите..

публикувано на 19.04.19 в 12:25
Нарушителят в село Радко Димитриево.

Със 149 км/ч край село Веселиново

1 585 превишения на максимално допустимата скорост са установени в Шуменска област през първата половина на месеца. До момента са издадени 1 348 електронни фиша, съобщават от Областната дирекция на МВР – Шумен. Сред най-сериозните нарушители е водач на лек автомобил БМВ с ямболска регистрация, който е засечен да преминава през село Радко..

публикувано на 19.04.19 в 12:11

Хорови празници „България пее“

Шумен и Търговище се включват в четвъртата Национална хорова инициатива „България пее 2019“. В нея тази вечер ще се представят хоровете „Бодра песен“, „Родни звуци“, „Сладкопойна чучулига“ при Народното читалище „Тодор Петков“, хорът при Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен“, хор „Планинско ехо“, представителният и народният хор при Средното..

публикувано на 19.04.19 в 09:43

Илияна Йотова идва във Велики Преслав

Вицепрезидентът Илияна Йотова се очаква да пристигне днес във Велики Преслав. В старата столица от 16 ч. тя ще награди победителите в конкурсната програма на Международния културен форум „Велики Преслав - история на цял един народ“. Тази година в състезанието се включиха деца и ученици от 6 до 19 години с литературно творчество и художествени творби...

публикувано на 19.04.19 в 06:59

Деца лекуваха мечета

Десетки плюшени мечета бяха „оперирани“ днес в Шумен. Част от „пациентите“, които бяха с по-леки заболявания, се разминаха само с хапчета и сиропи. Това стана в Детската градина „Конче вихрогонче“. Подвижната „Болница за плюшени мечета“ отвори врати в една от занималните на детското заведение. Студенти от първи и трети курс, специалност..

публикувано на 18.04.19 в 16:10