В ШУ поглеждат към звездите

Снимка: santabanta.com
"Съвременни космически технологии" е публичната лекция, която днес ще бъде изнесена в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Тя е по повод Деня на космонавтиката, която се отбелязва на 12 април. Лекцията ще бъде придружена с демонстрация на учебен космически наноносител. Лектори ще са космическите физик-инженери от Сдружението "Инициатива САТ-1" Здравко Димитров и Стоил Иванов. Началото е от 15.30 часа в Корпус 1 на Шуменския университет.


 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Часовниковата кула в Нови пазар "грейна" отново

Реставрираната часовникова кула, символ на Нови пазар, "светна" отново по повод 135-та годишнина от обявяването му за град. След дълго прекъсване отново започна да отмерва времето и градският часовник. "Начинът, по който се отнасяме към миналото си, определя бъдещето ни. Именно поради това насочихме цялата си енергия към опазването и съхраняването на..

публикувано на 10.12.18 в 18:19

Три камбани за храма

Дарители ще закупят три камбани за новостроящия се храм   „Св. Райко Шуменски“ в квартал „Тракия“ в Шумен. Това заяви днес отец Красимир от храм „Свети Три Светители“. "Все още сме наникъде, но ето, че се появиха хора, които ще поръчат камбаните в камбанолеярната в Пловдив на г-н Лимонов, който е наследник на камбанолеяря Велеганов. Така по малко, по..

публикувано на 10.12.18 в 16:45

Водата в Шумен поскъпва

Цената на водата в Шумен скача от 1 януари 2019 година. Увеличението е очаквано и е заложено в бизнес плана на ВиК дружеството, който беше одобрен от регулатора. Така от Нова година водата в Шуменско се очаква да струва 3,40 лв. с ДДС. В момента тя е 3,29 лв. за куб. м. Новите цени ще бъдат обсъдени на открито заседание на Комисията за енергийно и..

публикувано на 10.12.18 в 16:23
Велики Преслав

Велики Преслав с туристически приз

Велики Преслав е на трето място като туристическа дестинация след Дряново и Пловдив в класацията на Министерството на туризма за 2018 година, каза за Радио Шумен кметът на общината Александър Горчев. Освен престиж, това е и голяма отговорност за общинската администрация, специалистите и жителите на града. "Продължаваме да си затвърждаваме името като..

публикувано на 10.12.18 в 16:10
Коледна работилница в библиотеката

Неуморни джуджета

Коледната работилница ,,Неуморните джуджета“ откриха днес в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. В продължение на две седмици малки и големи могат да участват в изработването на картички и коледна украса. Пламена Стоянова от Детския отдел на библиотеката обясни, че материалите и всичко необходимо за изработка на коледно-новогодишната..

публикувано на 10.12.18 в 15:59

Две години - различното Хиртино

Десетки хора се събраха днес в Хитрино, за да почетат паметта на загиналите при жп инцидента в селото преди две години. Две животни бяха принесени в жертва. Курбанът ще бъде раздаден на всеки дом в селото. Както и миналата година, той е дарен от ДПС. Днес лидерът на движението Мустафа Карадайъ беше в Хитрино и поднесе венци и цветя пред къщите, в..

публикувано на 10.12.18 в 14:01

7 млн. лв. за по-красив Шумен

С водосвет и тържествена церемония в квартал „Тракия“ беше отбелязано приключването на мащабния проект „Благоустрояване и рехабилитация на части от техническата инфраструктура на град Шумен“. Той беше на стойност   7 178 080 лв. По проекта изцяло нов облик придобиха част от кв. „Тракия“ , ул. „Тича“, градинката до ДКЦ1, кръстовището на ул...

публикувано на 10.12.18 в 13:08