Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Йорданов за кризата в Иран

Александър Йорданов
Снимка: БГНЕС

Напрежението в Близкия Изток нарасна, след като висшият ирански военен генерал Касем Сюлеймани бе убит по време на атака на САЩ край Багдад. В отговор на това Иран нанесе въздушни удари на американска база в Ирак, а по-късно същия ден свали украински пътнически самолет. За второто Техеран каза, че е било човешка грешка.

Позицията на ЕС е за мирно и дипломатично решаване на проблема, заяви евродепутатът Александър Йорданов член на Комисията по външни работи в ЕП.

С него разговаря Ивайло Велков.

Евродепутатът Александър Йорданов за позицията на Европейския съюз за кризата в Иран и възможностите за реакция на България в близкоизточния конфликт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стимули за младите фермери в новата Програма за развитие на селските райони

В новата Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 година се предвижда по-високо финансиране за млади фермери. Разработват се различни варианти за удължаване срока за изпълнение на техните проекти. Парите по европейски програми за стимулиране на начинаещи фермери, а също и на дребни и средни предприятия за новия програмен период са много повече..

публикувано на 14.02.14 в 08:23

ЕК призова за борба с екстремизма

Европейската комисия определи 10 области, в които държавите-членки се призовават да засилят действията си за предотвратяване на всички видове екстремизъм, водещи до насилие. Предложените мерки включват създаване на европейски център на знания за екстремисткото насилие, разработване на обучения за работещите на първа линия специалисти и финансова подкрепа..

публикувано на 06.02.14 в 11:42

Как се кандидатства за работа в европейските институции?

„Ако сте се замисляли дали да кандидатствате за стаж или работа в европейските институции, най-добре е да следвате олимпийския принцип – ако не пробвате, няма как да успеете”. Това са думи, изречени на неформалната среща „Един ден на служителите в европейските институции”, проведена в София. В опит да бъдем полезни на всички, които искат да опитат късмета..

публикувано на 06.02.14 в 09:07

Отвориха за кандидатстване програмата на ЕК „Творческа Европа”

„Творческа Европа” е новата програма на ЕК, която бе отворена за кандидатстване в началото на тази година. финансова подкрепа ще получат европейската култура, литература, кино, телевизия, музика, сценични изкуства. Бюджетът на програмата е с ръст от 7% за новия програмен период. Общият бюджет е 1 460 000 000 евро, една трета от които ще бъдат за..

публикувано на 24.01.14 в 08:44

Предстоящите евроизбори през погледа на Андрей Ковачев

Малко повече от четири месеца остават до изборите за Европейски парламент. Според анализаторите, основният проблем при провеждането на избора за евродепутати е слабата информираност на гласоподавателите. Близо 80 на сто от европейците не разпознават политическите формации в парламента, както и партиите, които излъчват свои представители. Предстоящото..

публикувано на 17.01.14 в 07:59

За първи път от създаването на ЕС бюджетът за следващия програмен период се намалява

За първи път от създаването на ЕС бюджетът за следващия програмен период се намалява – с 3,5 на сто. По тази причина евродепутатите гласуваха някои компенсаторни механизми, които ще помогнат нивата на плащане да не бъдат драстично променени. Според българския евродепутат Ивайло Калфин, през следващия програмен период страната ни ще получи дори повече..

публикувано на 09.01.14 в 15:19

Програма „Хоризонт 2020” в подкрепа на научни и иновационни проекти

Преди седмица Европейската комисия прие първата работна програма за годините 2014 и 2015 по новата програма на Европейския съюз за подкрепа на иновационни проекти и проекти в областта на науката „Хоризонт 2020”. Тя за пръв път обединява цялото европейско финансиране за изследвания, като предвижда единни правила. Целта е програмата да е по-кохерентна и..

публикувано на 20.12.13 в 09:22