Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн тормоз над деца

Снимка: Pixabay

Ръст на случаите на онлайн тормоз над деца се наблюдава през последните години. Близо 6300 сигнала за незаконно съдържание или поведение в интернет са получени и обработени през 2018 г. на Горещата линия, повечето от които са свързани с детска порнография. Най-често са случаите на деца, които тормозят свои връстници, обяснява Петър Кънчев от Националния център за безопасен интернет.

"Правим си профил с някои подигравателни снимки или колажи, което става много лесно. После започва да обижда, да подканва към самоубийство или други неща. Това много прилича на тормоза в училище. Разликата е, че в интернет могат да те видят много повече хора. Което за жертвата е много по-травматизиращо" посочи той.

Профили на непознати и възрастни мъже най-често атакуват деца в социалните мрежи. Такива са най-многобройните сигнали, които получават в Асоциация "Родители" през изминалата година, каза Антоанета Василева. Според нея, обаче много са и случаите, в които децата не споделят, че са тормозени.

"Обикновено децата споделят на свои приятели и съученици или се обаждат на консултативната линия, която е абсолютно анонимна, да търсят съвет и помощ как да постъпят. Причините са, че те се срамуват от това, че са тормозени. Родителите могат да разпознаят някои основни знаци като промяна в поведението на детето, внезапно нежелание да ходи на училище, рязка промяна в режима му на хранене, проблеми със съня, рязко преставане да стои в интернет - това също е признак, че там нещо се случва, което го притеснява", каза тя.


 

.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвместни проверки за нарушения

С ъвместни проверки за спазване на мерките, свързани с обявеното извънредно положение, провеждат служителите на Д ържавното горско стопанство в Омуртаг и полицаите от Р айонното управление , съобщи директорът на стопанството инж. Красимир Николов. П олицаите от съвместните екипи проверяват дали хората, завърнали се..

публикувано на 02.04.20 в 11:17
Пластмасов макет на молекулата на Ковид-19.

904 под карантина в Силистренско

904-ма души в Силистренска област са под наблюдение и в 14-дневна домашна карантина. Всички те са се завърнали от страни с регистрирани случаи на COVID-19. За 253-ма карантината е приключила без съобщения за клинични оплаквания. В задоволително общо състояние са двамата пациенти от село Сребърна, настанени преди няколко дни в интензивното..

публикувано на 02.04.20 в 09:55

Още помощи за бедните

К ъм този момент 23 хиляди души получават социални помощи в страната, съобщи на брифинг днес социялният министър Деница Сачева . „Данните са динамични, те се увеличават и затова сме поискали актуализация на държавния бюджет, за да можем да осигурим ликвидност и да се подготвим в случай на най-лош сценарий“ - заяви министър Сачева...

публикувано на 02.04.20 в 09:33

Матурите - по-късно?

Отлагане на държавните зрелостни изпити обсъждат в Министерството на образованието и наукатаН, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Ако учебните занятия бъдат възстановени от 14 май, вероятно матурите ще се проведат не както беше планирано на 20 и 22 май, а на 30 май и на 1 юни. Проведени са разговори с ВУЗ-овете, които също ще..

публикувано на 02.04.20 в 09:14

Проверяват храните преди празниците

Българска агенция по безопасност на храните започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро и дребно и пазари и борси, във връзка с предстоящите прзници - Великден и Гергьовден. Засилен ще е контролът на производството и търговията на традиционно предлаганите за..

публикувано на 02.04.20 в 08:31

Заразените с COVID-19 вече са 449

37 са новите доказани случаи на заразени с COVID-19 в България и така общият им брой достигна 449, каза на редовния си брифинг председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.  През изминалото денонощие са изследвани 566 проби, на картата на коронавируса  у нас вече има нова област – Видин. В болница се лекуват 167 души,..

публикувано на 02.04.20 в 08:10

Хладно и облачно

Днес облачността постепенно ще намалява, най-късно в южните райони, където ще превали и дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър, който по Черноморието и в южните райони ще е поривист. Остава хладно с максимални температури от 6° до 11°, за Шумен около 9°.

публикувано на 02.04.20 в 05:43