Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Децата и Трифон Зарезан

6
Снимка: Радио Шумен

Според българския народен календар, от Трифоновден започва пролетно-лятното полугодие. След кратък зимен отдих с подкастрянето на лозята и овошките започва отново и селскостопанският труд.

За да бъдат предавани тези традиции от поколение на поколение днес в комплекс "Авшарян" в Шумен самодейци от читалище "Каменен стълб - 1888" в село Кюлевча представиха на децата от Начално училище "Княз Борис I" обичаите, свързани с празника Трифон Зарезан.

Чуйте репортажа на Жулиета Герова.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменска ученичка на финал в международна олимпиада

11-окласничката Вивиан Крайславова от Средното училище „Йоан Екзарх Български“ в Шумен е избрана за финалист в най-престижното събитие за гимназисти с екологична насоченост – международната олимпиада GENIUSOLYMPIAD. Събитието се провежда за десета поредна година и се организира от Рочестърския технологичен институт в Ню Йорк и фондацията..

публикувано на 02.04.20 в 17:26

В Шумен изследват за COVID-19

Има лаборатория в Шумен, в която се правят тестове за коронавирус, установи репортерска проверка на Радио Шумен. Всеки желаещ може да поиска да му бъде направен бърз или стандартен тест за COVID-19. При бързия тест се взема кръв от вената и се тества дали в организма има антитела след вече прекарано заболяване. Резултатите излизат за около 10..

публикувано на 02.04.20 в 16:54

Мерки срещу коронавирус и в Никола Козлево

Ежедневна дезинфекция се извършва във всички населени места от община Никола Козлево. За това съобщават от местната управа. Обработват се улиците, обществените сгради и площадите. С дейностите са ангажирани общински служители, на които е раздадено защитно облекло. Работата ще продължи до промяна на обявеното извънредно положение у нас, уточняват от..

публикувано на 02.04.20 в 16:23

Акредитация за шест години

Институционална акредитация и обща оценка по критериите 9,12 (от възможна максимална 10) получи Шуменският университет. Срокът на валидност на акредитацията е шест години, се казва в писмо до ректора проф. д.и.н. Георги Колев, изпратено от председателя на Националната агенция за оценяване и акредитация проф. д-р Петя Кабакчиева. Решението е следствие от..

публикувано на 02.04.20 в 15:47

Набират проекти по фонд „Култура“

Обявена е процедурата за кандидатстване по общинския фонд „Култура“ в Шумен, съобщават от местната администрация.„Детски и младежки културни дейности“ и „Творчески Шумен“ са направленията, по които може да се кандидатства за финансиране тази година. Проектни предложения и по двете направления могат да се подават от 3 април до 30 май в стая 358 на Община..

публикувано на 02.04.20 в 15:40

Даренията за болницата продължават

150 шлема за многократна употреба предостави Община Шумен на многопрофилната болница в града. Кметът Любомир Христов връчи дарението днес при посещението си в лечебното заведение. Шлемовете са изработени от прозрачен кополиестер, предпазват цялото лице и могат да се дезинфекцират със спирт. Най-късно до утре 35 шлема ще бъдат осигурени и за Комплексния..

публикувано на 02.04.20 в 14:37

Проверяват условията на работното място

Като цяло работодателите в Шуменска област изпълняват задълженията си във връзка с въведените противоепидемични мерки, съобщи за Радио Шумен директорът на Инспекцията по труда Стела Методиева. Тя уточни, че във фирмите и създаден филтър на входа, има оценка на рисковете от евентуална зараза, осигурени са лични предпазни средства, дезинфектанти и миещи..

публикувано на 02.04.20 в 14:24