Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Две американки в Шумен

Снимка: Радио Шумен

Две талантливи изпълнителки от Америка предизвикват любопитството на шуменската публика тази вечер от 18.30 ч.

Елора Грейс Ленкоски е диригент от Съединените щати, а оперната певица Патриция Трухано Грандос е от Мексико.

В биографията на Елора е записана бакалавърска степен в Музикалния институт в Кливланд, като паралелно изучава оперно пеене, теория и пиано. В момента учи оркестрово дирижиране в австрийския град Залцбург.

Патриция е родена в музикално семейство в югоизточния мексикански щат Оахака. Завършва пиано в местната Консерватория, след което се ориентира към оперното пеене в Националната консерватория в Мексико сити. По-късно изпълненията ѝ блестят на сцените в Испания, Франция, Нидерландия, Германия, Италия, Чехия и Австрия.

Тази вечер в Шумен Елора Ленкоски ще дирижира Симфония № 8 от Бетовен, а Патриция Грандос ще изпълни арии от три различни стила – барока на Хендел, класиката от Моцарт и известната виенска музика на Лехар.

Миглена Стефанова разговаря с двете артистки, които са поканени по проекта на Симфониета – Шумен, наречен „Млади виртуози“. В превода на техните думи се включи диригентът Иван Илиев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Памет за Иван Вазов

Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” организира на 9 юли от 17:00 ч. вечер под наслов „С творчеството на Иван Вазов”, посветена на 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература. При вход свободен в събитието могат да се включат всички, желаещи да представят или чуят текст на Иван Вазов. Иван Вазов е..

публикувано на 06.07.20 в 09:40

Копнеж по Италия

Фотоизложбата "Копнеж по Италия" ще бъде открита днес в Доходното здание в Русе. Това съобщиха от общинската управа в крайдунавския град. От кметството обясняват, че експозицията представя опита на фотографа Евгени Димитров да покаже в 28 цветни фотографии разноликата Италия с нейната живописна природа и хилядолетна история. Целта е да върне..

публикувано на 06.07.20 в 09:23

Театърът оживява

Тази вечер трупата на търговищкия театър ще представи „Животът, макар и кратък“ от Станислав Стратиев постановка на младия и талантлив режисьор Денислав Янев. Сценографията и костюмите са дело на Никол Трендафилова. Участват актьорите Теодор Елмазов, Любомир Фърков, Ивана Стоянова и Йордан Любомиров. Чуйте разговор на Евтим Петков с..

публикувано на 03.07.20 в 13:13

Николай Андриянов отново в "Родни звуци"

Смесеният хор „Родни звуци“ остава към Народно читалище „Добри Войников“, заяви за Радио Шумен Детелина Палазова, секретар на читалището. Тя коментира, че от днес хорът има нов диригент – доц. Николай Андриянов. "Тиражираната версия, че хорът става общински, не отговаря на истината. Няма решение на Общинския съвет, че хорът преминава към Община Шумен...

публикувано на 01.07.20 в 16:58

Лято в библиотеката

Три клуба ще отворят врати в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен през това лято. Те са за младежи на възраст от 8 до 14 години и ще се реализират по проекта „Шумен през погледа на децата и времето”, защитен пред Общинския фонд „Култура”.   От 6 до 17 юли ще са заниманията в клуб „Шумен през погледа на децата”. Под ръководството..

публикувано на 01.07.20 в 10:25
Ансамбъл

"Фолклорно веселие" в парка

Ансамбълът за народни песни и танци „Шумен“ ще представи спектакъла си „Фолклорно веселие“ на 2 юли, четвъртък, от 20.00 часа на откритата сцена в Парк „Студентски“. Концертът се организира със съдействието на Община Шумен и е част от лятната културна програма на общината. Входът е свободен. От администрацията призовават гражданите да се..

публикувано на 01.07.20 в 09:59

Летен пасторал в двора

Шуменските симфоници ще зарадват публиката с поредната си изява на открито. От 18:30 ч. на 2 юли - четвъртък, в двора на къща музей „Панчо Владигеров“ ще звучи музика, вдъхновена от възхитителните пейзажи и веселите танци на селото. Под палката на Калина Василева ще бъдат изпълнени творби от Моцарт, Бетовен, Онегер, Хост, Стоянов и други..

публикувано на 30.06.20 в 15:33