Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът да пази кадрите си

| обновено на 24.03.20 в 09:52
Снимка: БТА

„Пазете кадрите си. Хората са най-важни за всеки бизнес“. Това каза за Радио Шумен Христо Дечев - експерт по икономика.

„Вече има фирми в Шуменска област, които са закрили дейността си. Те са предимно малки. Големите ще оцелеят. Туризмът и търговията ще замразят дейността си. Очаквам да фалират около една четвърт от малките фирми в областта. Най-вероятно няма да бъдат наемани нови работници, вероятно ще има обедняване, ще има и спекулация на цените на най-търсените стоки. Фирмите в момента се делят на две - тези, които работят и тези, които за спрели в този момент. За работещите съветът е да пазят своите пазари и клиенти, а за тези в застой, особено в туризма - да намалят разходите си до минимум, да разсрочат кредитите си, да се възползват от възможността държавата да покрие 60 процента от разходите за заплати на работниците им. Това препоръча икономистът Христо Дечев.

Чуйте цялото интервю на Мина Денева.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заплата 646 лева за ден

Точно 646,80 лв. е възнаграждението на общинските съветници на Шумен за участие в едно заседание на Общинския съвет. Толкова ще получат днес те за работата си. Сумата е според приетия Правилник за работа на Общинския съвет, където е записано, че за участие в сесия се полагат 12% от заплатата на кмета на общината /5390 лева/ . Пак в него е..

публикувано на 28.03.24 в 11:43
Марийка Мерсинкова

Няма край преходът

„3000 лева за 1 долар“ – това не само, че беше факт от родното ни битие, но е и заглавие на книга. Автор е шуменката Марийка Мерсинкова, математичка, завършила Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и преподавател в три шуменски училища.  Решила да документира Виденовото време. Всичко, на което е бил подложен българинът и когато отиде на..

публикувано на 27.03.24 в 13:33
Община Дулово

15 милиона за проекти в Дулово

И общините, и хората очакваха с нетърпение затоплянето на времето, защото това обикновено означава, че започват планираните по-мащабни ремонти на пътища, на улици, на обществени сгради и на детски и спортни площадки. Бюджетите са утвърдени, на много места са сключени и договори по спечелени проекти и сезонът на обновяването може да се счита за..

публикувано на 27.03.24 в 08:00

Евродепутати за един ден

Емоционално и полезно беше участието на учениците от Средното училище „Сава Доброплодни“ в Шумен, които се включиха в младежката сесия на Европейския парламент в Страсбург. Те бяха сред първите, които зададоха въпроси на Хенри Уасунг - член на Комисията по правата на жените и равенството между половете към Европейската комисия...

публикувано на 26.03.24 в 15:36

Има ли заплахи за сигурността?

"Нормално беше България да засили мерките за сигурност" - това заяви анализаторът и арабист проф. Владимир Чуков след атентата в Москва на 22 март. Припомняме, че в събота беше съобщено от МВР, че служители от различни структури на ведомството предприемат засилени мерки за обезпечаване на сигурността и спокойствието на гражданите на територията на..

публикувано на 26.03.24 в 13:01

Празник за специални деца

Малък празник се състоя днес в шуменския Център за специална образователна подкрепа. Поводът обаче не беше Благовещение, а откриването на една благотворителна изложба.  Наред с това бе представен и новият вертикализатор, който получи Центърът от кампанията „Плюшено мече“ на шуменския фенклуб на футболния „Арсенал“. Повече чуйте от..

публикувано на 25.03.24 в 15:05

Пролетта - при смехораните

Политическите неразбории и обиди, междупартийни словесни нападки и престрелки - всичко това не успя да помрачи радостта на хората от настъпилата пролет.  Слънчевото настроение се усеща най-много при децата. То ги зарежда целогодишно с позитивно мислене, което предават и нас, възрастните.  Да чуем децата! Темата е свежа - с аромат на напъпили клони и..

публикувано на 25.03.24 в 08:31