Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Думата на кмета

Снимка: Община Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов разпространи обръщение към жителите на общината. Той приканва хората да проявят съпричастност и да спазват наложените мерки.

Ето целия текст на обръщението:

"Кампанията “Помогни сега” обедини много хора в помощ на институциите с най-голяма отговорност в борбата срещу коронавируса. Болниците, лекарите, сестрите поемат отговорността за живота ни и трябва да бъдат подготвени, за да не се налага да избират кого да спасяват. Изминалите седмици ни показаха, че солидарността може да събере заедно големия бизнес, хора с по-големи и по-малки възможности. Сред тях са и шуменски младежи, които живеят и работят в чужбина, но са решили да ни помогнат да се справим с това предизвикателство. А опасността може да застигне всеки от нас, наши близки или съвсем непознати хора. В този смисъл смятам, че съпричастността и добрата енергия, които се отключиха, ще ни помогнат да преодолеем кризата. Може би това е най-важното нещо, които се случи през последните две седмици.

На този фон смятам за неуместни някои от емоциите и упреците към администрацията, които коронавирусът изкара в публичното пространство. Бих искал да напомня, че МБАЛ е областна болница. Независимо от това, всяка година Община Шумен заделя по 100 000 лева от бюджета си за закупуване на медицинска апаратура. През 2020-та ще финансираме наложителния основен ремонт на болничната аптека. Благодаря на кметовете на другите общини, които обявиха, че също ще помогнат на най-голямото здравно заведение на територията на областта.

Но предложенията към нас да похарчим колкото се може повече средства в момента не ми се струват особено разумни. Да бъдем по-конструктивни и да мислим в една посока, когато имаме да решаваме ежедневно множество проблеми. Ние не знаем, а и никой не е наясно, какво точно предстои и докога. Разсрочването на данъчните плащания, отмяната на търговете, невъзможността да се извършват в пълен обем различните дейности води до ограничаване на средствата, които постъпват в общинския бюджет. Затова и харченето на парите трябва да бъде с мярка и загриженост за бъдещето.

И накрая, отново се обръщам към всички наши съграждани да спазват наложените мерки. Също и към възрастните – моля останете си вкъщи. Така ще ни помогнете да се справим с разпространението на заразата. Има кой да се погрижи за вас. Вашите близки, децата ви, социалните работници и доброволците ще ви помогнат. Най-важното сега е да опазим живота и здравето на хората. Спазвайте карантината, ако сте имали рискови контакти или се завръщате от чужбина. Отговорното спазване на правила също е проява на съпричастност."


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пет нови случая на COVID-19 в страната

5 са новите случаи на COVID-19, информацията е на Националния оперативен щаб. Потвърдените пациенти у нас стават 359. Няма нови административни области, на териториите на които да са регистрирани случаи на коронавирус. От новооткритите пациенти двама са в София, един в Плевен, един в Монтана и един в Благоевград. 113 души са настанени в..

публикувано на 30.03.20 в 17:31

ВиК ремонтът продължава по график

Ремонтните дейности по отстраняването на аварията по довеждащия водопровод от язовир "Тича" вървят по план. Това съобщиха от ВиК – Шумен. Първоначално обявеният срок за пускане на водата ще бъде спазен. От дружеството уточниха, че освен дейностите, които се извършват по основните шахти, работниците са подменили 14 спирателни крана на въздушни шахти..

публикувано на 30.03.20 в 17:00

Без автомобили към "Шуменското плато"

Затворени за движение на превозни средства са пътят от „Кьошковете“ към комплекса „Стъклото“ и обходният път от пожарната към паметника „Създатели на българската държава“. Заповедта е на кмета на община Шумен Любомир Христов. На двата входа към Природния парк „Шуменско плато“ ще бъдат разположени постове, които ще следят за спазването на заповедта,..

публикувано на 30.03.20 в 16:54

Бебета, родени по време на криза

38 бебета са проплакали в Родилното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен от началото на въведеното извънредно положение. Това съобщи за Радио Шумен началникът на отделението д-р Ивайло Балабанов. Новородените момченца и момиченца са равен брой – по 19. „Работим нормално, при спазване на всички противоепидемични мерки“,..

публикувано на 30.03.20 в 15:39

Дарете компютри на ученици в нужда

Част от възпитаниците на 15 училища в Шуменска област остават извън системата на дистанционното обучение, защото нямат компютри и лаптопи, а така нямат достъп до дигиталните класни стаи. Това съобщи за Радио Шумен координаторът на ромската организация „Амалипе“ за Шуменска област Силвия Станчева. Неправителствената организация поде кампанията „Стара..

публикувано на 30.03.20 в 15:11

Ползват ли се онлайн услугите на бюрата по труда

Масово хората не се възползват от възможността да подават заявления за регистрация в бюрата по труда по електронен път – са наблюденията на работещите там. Агенцията по заетостта предоставя възможността за подаване на заявление за регистрация онлайн чрез Системата за сигурно електронно връчване. Хората, които вече са с активна регистрация като..

публикувано на 30.03.20 в 15:01

На зъболекар по време на извънредно положение

Повечето стоматолози в Шуменска област продължават да работят по време на извънредното положение заради пандемията от COVID-19, каза за Радио Шумен председателят на Районната колегия д-р Елка Баева. Тя уточни, че се работи предимно в спешен порядък. "Всеки зъболекар сам избира дали да работи и ако реши да не преустановява работа, се старае сам да си..

публикувано на 30.03.20 в 14:47