Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Помощите за бизнеса

Снимка: БГНЕС

„Все още не сме напълно наясно има ли изградена някаква методика, по която ще се кандидатства за получаване на помощ във връзка с обявените икономически мерки, насочени към бизнеса и заетостта“. Това заяви за Радио Шумен Десислава Иванова, която е председател на шуменската организация на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. По думите й, за обектите в този бранш трябва да има диференциация – такива, които работят целогодишно, и такива, които са сезонни.

„Целогодишните обекти, каквито са повечето на територията на област Шумен, са едни от най-засегнатите от въведените мерки“, обясни Иванова и допълни, че в момента всички разходи за наеми, заплати, ДДС, туристически данък и така нататък вървят, а обектите не генерират никакви приходи.

„Затова смятам, че трябва да има диференциация и целогодишните обекти да се ползват с някакво предимство от мерките, които правителството предлага“, категорична е тя. На този етап много от работниците в бранша използват полагаемия си отпуск или са в неплатен отпуск. По думите на Десислава Иванова обаче, ще е много трудно работодателите да ги задържат

Въпреки всички трудности сега, вярвам, че нещата ще се оправят и се надявам да е колкото се може по-скоро, каза още Десислава Иванова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен южен вятър, който по Черноморието следобед ще се ориентира от юг-югоизток. Преобладаващи максимални температури между 10 и 15 градуса. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 8-10 градуса. За Шумен максимална температура около 14 градуса.

публикувано на 03.04.20 в 06:13

Две народни представителки с коронавирус

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и народната представителка Даниела Малешкова от ГЕРБ – Пазарджик са дали положителна проба за коронавирус, съобщава Българското национално радио. И двете са в добро общо състояние и нямат никакви оплаквания, информирали са семействата си и ще се подложат на домашна карантина за 28 дни...

публикувано на 02.04.20 в 19:16

Нови 8 болни от коронавирус у нас

С 8 са се увеличили потвърдените случаи на COVID-19 у нас през днешния ден и така общият брой на заразените до момента е 457, сочат данните на Националния оперативен щаб. Новорегистрираните пациенти са от София.  Броят на починалите с коронавирус в страната е 10. Оздравели и изписани след болнично лечение са 25.  179 души с потвърден COVID-19 са..

публикувано на 02.04.20 в 17:01

Съвместни проверки за нарушения

С ъвместни проверки за спазване на мерките, свързани с обявеното извънредно положение, провеждат служителите на Д ържавното горско стопанство в Омуртаг и полицаите от Р айонното управление , съобщи директорът на стопанството инж. Красимир Николов. П олицаите от съвместните екипи проверяват дали хората, завърнали се..

публикувано на 02.04.20 в 11:17
Пластмасов макет на молекулата на Ковид-19.

904 под карантина в Силистренско

904-ма души в Силистренска област са под наблюдение и в 14-дневна домашна карантина. Всички те са се завърнали от страни с регистрирани случаи на COVID-19. За 253-ма карантината е приключила без съобщения за клинични оплаквания. В задоволително общо състояние са двамата пациенти от село Сребърна, настанени преди няколко дни в интензивното..

публикувано на 02.04.20 в 09:55

Още помощи за бедните

К ъм този момент 23 хиляди души получават социални помощи в страната, съобщи на брифинг днес социялният министър Деница Сачева . „Данните са динамични, те се увеличават и затова сме поискали актуализация на държавния бюджет, за да можем да осигурим ликвидност и да се подготвим в случай на най-лош сценарий“ - заяви министър Сачева...

публикувано на 02.04.20 в 09:33

Матурите - по-късно?

Отлагане на държавните зрелостни изпити обсъждат в Министерството на образованието и наукатаН, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Ако учебните занятия бъдат възстановени от 14 май, вероятно матурите ще се проведат не както беше планирано на 20 и 22 май, а на 30 май и на 1 юни. Проведени са разговори с ВУЗ-овете, които също ще..

публикувано на 02.04.20 в 09:14