Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн викторина за лешоядите

Онлайн викторина ще даде възможност на училища от цялата страна да разпространят и покажат знания за лешоядите в България. Учениците ще научат и за европейската природозащитна мрежа "Натура 2000", която опазва редките птици. Организатор на инициативата е сдружението "Зелени Балкани", които очакват до 5 април учителите и техните ученици да се регистрират за онлайн предизвикателството. То ще се проведе в края на следващият месец. Викторината ще съдържа въпроси за белоглавия и за брадатият лешояд, но някога у нас е имало 4 вида от редките птици. Дори и да не сте ученици, ще научите интересни факти за птиците, които все по-рядко можем да видим по нашите земи, от разговора на Христина Димитрова с Полина Христова от Сдружение „Зелени Балкани“:

На сайта на "Зелени Балкани" ще намерите форма за онлайн регистрация. Самото състезание ще се състои на 27, 28 или 29 април, по договорка с учителите. Паралелно ще се проведе още една викторина: „Лешоядите санитари на природата“ за 6 и 7 клас, но тя е за ученици от няколко общини, сред които Котел, Сливен, Кресна, Враца и др . От „Зелени Балкани“ са предвидили най-добрите да прекарат един ден в териториите, които обитават лешоядите и да могат да ги видят отблизо. „Те не са страшни“, уточни Полина Христова и подчерта, че всичко полезно за редките птици може да прочете на сайта им. Снимка:Зелени Балкани
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Димитров

Ще има театър, докато има хора

"Ще има театър, докато има хора“. Това е посланието на директора на ДКТ „Васил Друмев“ - Шумен Димитър Димитров. „Международният ден на театъра е празник не само за театралите, но и за нашата публика“, каза още директорът на шуменския театър. С него разговаря Мина Денева.

публикувано на 27.03.20 в 17:41

Когато ръцете заменят звуците

Няколко дами, които допреди две седмици не бяхме виждали почти никога на екран, добиха голяма популярност през последните дни. Става въпрос за жените, които неотлъчно стоят до премиера и министрите по време на извънредните изявления, свързани с пандемията от COVID-19. Чрез жестовия превод те дават възможност на глухите хора да научават важната и полезна..

публикувано на 27.03.20 в 12:10

Дани, 30 кучета и баба Денка

Той живее в село Кочово и е на 17 години. Казва се Дани Йорданов. Научихме за него от публикации в социалната мрежа, в които хора апелираха да му помогнем, за да храни бездомните кучета, за които се грижи. Потънали в грижи за делника си и в изолация, забравихме за бездомните животни, пишеше в публикациите, а това момче няма възможности да им..

публикувано на 27.03.20 в 08:50

Мисията доброволец възможна

Във връзка с извънредното положение заради коронавируса Община Шумен и Българският червен кръст организират доставка на храни и лекарства за възрастни хора в нужда. Те могат да се обаждат на телефон 0889 42 55 55 , като задължително трябва да се упоменават две имена и точен адрес на нуждаещите се. Хората ще бъдат посетени от доброволците,..

публикувано на 25.03.20 в 16:57

Призивът на Фикрет Индже

Преди часове с емоционално изявление председателят на Управителния съвет на Българо-турската търговско-индустриална камара Фикрет Индже се обърна чрез социалните мрежи и чрез сайта на Камарата към членовете ѝ. В него той заяви, че всички заедно водим битка срещу коронавируса, а представители на турския бизнес вече са направили дарения за над 100 000 лв...

публикувано на 25.03.20 в 12:48

Дарение за живот

Преди броени дни трима души от Разград отправиха призив към своите съграждани да помогнат на областната болница „Св. Иван Рилски“. „Изправени сме пред криза с невиждани размери и отново надеждата ни е в нашата многопрофилна болница „Свети Иван Рилски“ АД – Така се обърнаха към разградчани д-р Доцка Атанасова, Свилена Дечева и адвокат д-р..

публикувано на 24.03.20 в 14:20

Права на пациентите с COVID-19

Засега българските власти реагират адекватно и спазват правата на пациентите с коронавирус. Пазят се личните им данни заради опасност от стигматизиране. В същото време от регионалналните здравни инспекции трябва да издирят и карантинират контактните, като ползват информация   от заразения. „Може да бъдете поставен под карантина, ако бъдете посочен..

публикувано на 24.03.20 в 13:11