Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разрешават всички инвитро процедури

Снимка: Диана Христакиева

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за възобновяване на дейности по асистирана репродукция, които бяха временно преустановени. Сред тях бяха започване на нови процедури по хормонална стимулация на пациентки на възраст под 39 години; започване на нови процедури по трансфер на размразени ембриони; започване на вътрематочни инсеминации; изследване на стерилитет, свързан с мъжки фактор; започване на нови процедури по даряване на яйцеклетки. Дейностите ще се изпълняват при спазване на следните условия: всеки пациент да се приема като потенциално заразен с COVID-19 и да се използват всички необходими лични предпазни средства от персонала; да се осигуряват минимум 15 минути отстояние между пункциите, както и цялостна дезинфекция на помещенията между пациентите; добитите яйцеклетки или ембриони да се криоконсервират; започналите стимулации да се завършат с оплождане и криоконсервация на ембрионите; когато се налага трансфер при вече започнала процедура, да се спазват всички изисквания за безопасност от заразяване с COVID-19; препоръчително е два дни преди фоликулната пункция пациентките да имат направен PCR тест за COVID-19 с отрицателен резултат; да се продължи наблюдението на ранните бременности след инвитро при максимални изисквания за сигурност. Всички лечебни заведения, които изпълняват дейности по асистирана репродукция трябва стриктно да спазват въведените противоепидемичните мерки. Те ще подлежат на засилен контрол от страна на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ и от Регионалните здравни инспекции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Решават за управител на КОЦ

Предложението д-р Сотир Караниколов да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността управител на Комплексния онкологичен център в Шумен до избор на нов управител не срещна подкрепа по време на извънредното заседание на Правна комисия. Караниколов е бивш дългогодишен ръководител на лечебното заведение, а в момента е пенсия.  Предложението той да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Фермерите плашат с протести

„Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение. Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17 ч днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации. Освен за пълно изплащане на договорената в Споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Катастрофа издаде пиян

Катастрофа в парикирана кола издаде много пиян шофьор, който се движел по улиците на град Нови пазар, а след това се озовал в ареста. Малко след 21 часа снощи в дежурната част на РУ- Нови пазар е постъпил сигнал за възникнало пътно-транспортно произшествие на ул. „Ген. Владимир Заимов“ в града.  Към адреса бил насочен полицейски екип. На място..

публикувано на 24.04.24 в 12:00

Сериен обирджия на жилища

Шуменски полицаи заловиха 31-годишен гастрольор от  село Цани Гинчево, който влизал посред нощ в жилища, в града и крадял, въпреки че стопаните били вътре. Задържан е  малко след като извършил поредна домова кражба в малките часове на 23 април.  След 03:00 часа в дежурната част на РУ - Шумен бил приет сигнал от 51-годишна жена, която съобщила..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

Изплащат добавките за Великден

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Личните карти стават е-подпис

Личните карти, които ще започнат да се издават още от края на месец май, ще служат като квалифициран електронен подпис, съобщава БНТ.  Цената на новите лични документи ще поскъпне и ще е вече 30 лв., вместо досегашните 18. Съгласно европейските регламенти, не се предвижда издаване на безсрочни лични карти на граждани на Европейската общност на..

публикувано на 24.04.24 в 10:03

Планово без ток в сряда

Профилактика и планови ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за спиране на тока в населени места на Североизточна България и днес, на 24 април, съобщават от електроразпределителното дружество. В Разградска област от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в части от Разград и от с. Топчии,..

публикувано на 24.04.24 в 06:55