Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата най-потърпевши от кризата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правата на децата по света са тежко засегнати от кризата, дължаща се на новия коронавирус.

Затварянето на училищата е направило младежите много уязвими към принуждаване към работа или към сключване на брак, съобщава Франс прес.

В най-малко 23 страни бяха спрени кампаниите за ваксинация срещу дребна шарка, което засяга над 78 милиона деца на възраст до 9 години. В резултат „е по-необходимо от всякога“ да се обърне внимание на правата на децата, подчертава нидерландска организация „КидсРайтс“. Тя публикува своя индекс за 2020 г., класирайки 182 страни по степента, до която се спазват правата на децата.

На първите три места са Исландия, Швейцария и Финландия, а на последните - Чад, Афганистан и Сиера Леоне. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Форум „Водното богатство на България“

Общо 24 ученици от училища в общините Лозница, Исперих,  Разград и Кубрат участваха в Регионалния екологичен форум на тема „Водното богатство на България“. Събитието се организира за девети път от Центъра за ученическо техническо и научно творчество, със съдействието на Регионалното управление на образованието в Разград. Всяка година темата е..

публикувано на 20.04.24 в 10:14

Мъж загина в дома си

66-годишен мъж е загинал след пожар в дома му в Силистра. Сигналът за произшествието е получен тази сутрин в 07:45 часа. При пристигането на адреса, в апартамента, намиращ се на третия етаж на жилищен блок по ул."Добруджа", огнеборците открили тялото на мъжа.  По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване. Пожарът е локализиран в границите..

публикувано на 20.04.24 в 09:52

ДПС взе секретарското място в РИК-Шумен

Светлозар Петков от ГЕРБ е председател на Районната избирателна комисия за 30 многомандатен район в Шумен за изборите за Европейски парламент и Народно събрание на България на 9 юни. Ахмед Джамбазов от ДПС е избран за секретар. Това стана ясно след решение на Централната избирателна комисия. За секретарското място в РИК на консултациите..

публикувано на 20.04.24 в 09:37

Ясен е председателят на РИК-РАзград

Юристът Невин Скендер ще бъде председател на Районната избирателна комисия (РИК) в Осемнайсети изборен район – Разградски, за изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители на 9 юни.  Решението за назначаването на РИК е публикувано на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК), пише БТА. Припомняме, че на..

публикувано на 20.04.24 в 08:38

Състезание по керамика събира ученици

Домакин на националното състезание „Най-добър млад керамик“ е шуменската Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Пет отбора от Русе, Шумен, Силистра, Елин Пелин и Нови пазар ще мерят творчески сили днес (20.04.) във Военния клуб. Състезанието започва от 9 часа.  Темата е „Форми на комуникация“. Учениците ще работят с глина. В..

публикувано на 20.04.24 в 08:22

Облаци в събота

Днес ще е предимно облачно. Относително по-значителни количества валежи ще има по Черноморието. В Североизточна България те ще са по-слаби и на по-малко места, а привечер ще започне намаление на облачността.  Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, който по-късно ще се обърне от северозапад. Максималните температури ще са между 10° и 15°,..

публикувано на 20.04.24 в 06:38

Задържаха домови обирджии

Криминалисти разкриха дръзка кражба на пари и злато от жилище в Търговище часове след извършването й. Задържани са двама души, а в тях освен откраднатото, са намерени и шперцове за отключване. Спецоперацията  на територията на полицейските дирекции на Търговище и Варна е била координирана от ГД "Национална полиция". В апартамента в Търговище е било..

публикувано на 19.04.24 в 19:31