Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Библиотека навън

Снимка: Къщички за книги - Фейсбук

Къщичка за книги и периодични издания ползват жителите на поповското село Паламарца. Тя е поставена в градинката през читалището и е подарък на читалищните работници за хората от населеното място по повод 127 години от създаването на местното читалище.

Проектът е на читалищния секретар Юлияна Петрова, а реализацията става възможна благодарение на доброволния труд на бивш учител по изобразително изкуство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Букелон-забравената крепост

Двама шуменци, които от години живеят в София, са част от филм, посветен на една от крепостите в България. Нейното име е Букелон и тя се намира в красивата Сакар планина до свиленградското село Маточина.  Авторът - оператор Георги Георгиев харесва калето за свой проект. Крепостта Букелон, която буквално се намира на съвременната ни граница с Турция,..

публикувано на 18.04.24 в 10:52

Класически и филмови шедьоври в Шумен

Най-запомнящите се мелодии от легендарни филми ще звучат в концерта на Симфониета Шумен тази вечер. В програмата са включени музикални теми от „Междузвездни войни", "Хари Потър", "Индиана Джоунс" и други. На сцената ще бъде свирещият до съвършенство пианист Георги Черкин, като солист и оркестратор. Той ще представи и своите аранжименти..

публикувано на 18.04.24 в 08:40
Драматичен театър

Ирландски хумор на русенска сцена

До „забутания остров“ достига новината, че от Холивуд пристигат да снимат филми за всички хора. Там снимките са шанс да променят островната скука в живота си и да постигнат лесна слава. Така накратко изглежда сюжетът в най-новото заглавие на русенския театър – „Куцльото от забутания остров“. Автор на текста е известният ирландски драматург..

публикувано на 17.04.24 в 14:35

На живо с Мария Донева

Една от най-четените съвременни поетеси идва в Шумен. Мария Донева освен с много красивите, емоционални и силно човешки стихове, е известна и като преводач на детска литература от английски език. Тя е основател и участник в проекта „Джазът пее на български“, в който прави концерти с джаз стандарти с оригинални текстове на български език заедно с..

публикувано на 17.04.24 в 08:48

Чест за диригента Калина Василева

Директорът на Симфониета Шумен Калина Василева получи номинация за Награда от Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов" в категорията "Най-добър композитор" за музиката си към филма „Уроците на Блага“.  Лентата на режисьора Стефан Командарев, която беше снимана почти изцяло в Шумен, получи още 9 номинации в различните категории...

публикувано на 14.04.24 в 09:11

Кошмарът на съвестта

Захарий Стоянов и Стефан Стамболов оживяват в пиесата „Духът на поета“ от Стефан Ценев на Драматичния театър в Русе. Тази вечер е нейната втора премиера, след като първата се случи в Международния ден на театъра в края на март. Постановката на Ивайло Ненов представя драматургичния текст на Цанев. В него в годините след Освобождението,..

публикувано на 12.04.24 в 09:45

Друмевите театрални празници идват

15 спектакъла ще участват в Международния фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен между 11 и 16 май, съобщиха от Драматично-кукления театър в града.  Селекционер в направлението „Преглед на спектакли“ е театроведът Елена Ангелова. Тази година в категорията се състезаваха 42 постановки по български текстове.  В основната програма публиката..

публикувано на 11.04.24 в 10:49