Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Днес е Международният ден на скейта

Снимка: БГНЕС
Днес се отбелязва Международния ден на скейтбординга. Датата е обявена от асоциацията IASC, която обединява всички дружества, имащи нещо общо в скейтборд индустрията.

В този ден скейтбордистите отбелязват своя празник, излизайки и карайки заедно на различни места. Българската скейтборд федерация е създадена през 2000-та година и от тогава ежегодно организира по няколко състезания.

В България през следващия месец ще пристигне Чад Муска, който е един от най-добрите в този спорт. Той и неговите съотборници ще покажат на 12 юли как се кара скейтборд на световно ниво. Ще може да го видите на скейтпарка в Студентски град.

Повече за това как се отбелязва Международния ден на скейта у нас и има ли условия за практикуване на този спорт, който предстои да стане олимпийски, чуйте от интервюто на Ивайло Николов с Борис Атанасов, председател на Българската скейтборд федерация. Той е един от малкото останали скейтбордисти, които карат на рампа, и посъветва всички, които желаят да се научат да карат, да тренират под наблюдението на треньор.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10 декември - ден на човешките права и едно голямо предупреждение

Още от далечната 1950 година светът отбелязва 10 декември като Международен ден на правата на човека. Датата е повод за различни инициативи, които имат за цел да повишат познанията и разбирането на хората за човешките права и тяхната защита. Адвокат София Разбойникова , член на Управителния съвет на фондация "Български адвокати за правата на..

публикувано на 10.12.19 в 16:41
Д-р Михаела Петрова и д-р Виктор Камбуров

"Хеликобактер пилори" е една от основните причини за гастрита

Наши гости в „Часът на здравето“ са гастроентеролозите д-р Михаела Петрова и д-р Виктор Камбуров . За слушателите на Радио София те разказаха подробно за гастрита – симптоми, причини, лечение и превенция. „Пациентите идват при нас с коремни оплаквания: подуване, редуване на запек и диария, функционални нарушения. За съжаление имаме и такива..

обновено на 10.12.19 в 16:33

"Български фонд за жените" отпуска стипендии за общностно развитие

Много често забравяме, че винаги е по-добре да работим в екип или със съмишленици, отколкото да се опитваме да променим нещо сами. В този смисъл общонстта е една подкрепяща система, дори един организъм, който има обща визия и върви в една посока. Това напомни пред Радио София директорът на Българския фонд за жените Надежда Дерменджиева по повод..

публикувано на 10.12.19 в 16:16
Бистришките баби

Здравка Джорева-Пенева: Самодейци в Бистрица съхраняват традицията като изкуство

На развитието на местните общности е посветена тази седмица в „ Радиоприемница“ като част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София.   Бистришките баби и техните внучки заедно с ансамбъл „Бистрица“ е една от тези общности на локално ниво, чиято организация на развитие и характерност печели..

публикувано на 10.12.19 в 15:57

Дантелата като оплитане на житейските нишки и женските приятелства

На развитието на местните общности е посветено тази седмица предаването “Радиоприемница”, като част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София. „СедянкаТА“ е още една от местните общности, за които разказваме тази седмица. Обединяващия фактор при нея е изкуството на дантелата, а Бистра Писанчева е..

публикувано на 10.12.19 в 15:37

Идва коледният базар на "Стари дрехи за качествено образование"

След тримесечна кампания за дарение на дрехи и аксесоари, организирана от дамите от „Скрин“ и фондация „Заедно в час“, и няколко базара по-късно, кампанията под наслов „Стари дрехи за качествено образование“ продължава и през декември. Коледеният им базар ще бъде този уикенд - на 14-15 декември в Дома на киното. Базарът ще се проведе на партерния..

публикувано на 10.12.19 в 14:07

Акция срещу шофиране с алкохол и наркотични вещества

До края на тази седмица в България, както и във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL), се провежда операция за недопускане на управление на моторни превозни средства след употребата на алкохол, наркотични вещества или техните аналози от водачите. Според статистиката, една от трите основни причини за..

публикувано на 10.12.19 в 13:35