Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Асен Балтов: При някои травми възстановяването е по-бързо, ако се направи операция

Снимка: Георги Корнейков, БНР
При падане, ако има болка повече от обичайното, да потърсим лекарска помощ, призова гостът на "Часът на здравето" тази събота - проф. д-р Асен Балтов, началник на Първа травматологична клиника на "Пирогов", специалист в областта на оперативно лечение на фрактури и изкълчвания на крайниците и таза; лечение на политравми и посттравматични увреждания; ендопротезиране на стави на рамо и лакът.

"Дали има счупване може да се установи с рентгенова снимка. При поледица повечето случаи на травми, обаче, са със счупвания. Много е важно да се внимава, да ходим добре облечени и обути, и ако имаме проблем да потърсим лекарска помощ", каза специалистът.

Човекът не е свикнал с походка "пингвин"


Краката на хората не са с такава дължина, тази походка не е естествена за човека. А при падане, така или иначе, е от по-високо. Най-тежката травма при падане е счупване, съчетано с изкълчване на става и дори с рана и излизане на костни фрагменти извън кожата. При тези случаи веднага трябва да се потърси лекарска помощ. Преди това бързо, ако е възможно близките или хора, станали свидетели на инцидента, трябва да  направят имобилизация - да се фиксира счупения крак към другия крак, ако е ръка към тялото. В никакъв случай не бива на мястото да се слага топъл компрес.

Счупванията са различни, но най-общо могат да се разделят на два вида. Едните са т. нар. стабилни счупвания, които не са разместени и изискват само фиксиране в шина или гипс. Разместените счупвания, с повече междинни фрагменти обикновено изискват оперативна интервенция.

"Идеята е максимално добре и анатомично да бъде възстановена костта, за да може да очакваме след това добри резултати и бързо възстановяване на пациентите", каза проф. Балтов. От значение обаче са различни фактори - възраст, килограми, други придружаващи заболявания. Много пациенти, по думите му, искат да бъдат оперирани, за да се възстановят по-бързо и да не носят гипс. И са останали доволни.

"Това е идеята на съвременната травматология - оперираме с модерни импланти, които позволяват раздвижване на съседните стави, но без натоварване до срока на срастване на счупването. Когато има гипс, нито има движение на ставите, нито може да се ускори процесът на срастването", каза специалистът. Но предупреди, че всяка фрактура е много индивидуална и изисква индивидуален подход.

Повечето хора неглижират навяхването. Това може да доведе до хронична болка, която може да притеснява пациента с години. А може и да стигне и до постоянен оток. Едно лошо навяхване може да доведе до дълги проблеми и пак да се стигне до операция. Съвременните реконструктивни операции позволяват възстановяване на скъсани връзки, дори след шест месеца или година.

Спортът може да бъде опасен за ставите


"Когато напредва възрастта и килограмите са повече от нормата, бягането вече не е здраве, а по-скоро е пренатоварване на ставите. Много полезно е ходенето. То не може да бъде вредно, защото когато ходим, натоварваме колянната и тазобедрената става с три пъти повече от собственото ни тегло. Когато тичаме обаче натоварването става два пъти повече - с шест пъти, и става опасно. С възрастта самият хрущял става по-раним и не така еластичен. Натоварва се и гръбнакът. Малки ставички между прешлените след 40 години започват да се износват. А при натоварване с тичане се износват по-бързо", каза проф. Балтов.

Най-добрият спорт за всяка възраст е плуването. То е полезно дори и при гръбначни изкривявания. Проф. Балтов забелязва тенденция на голям интерес към народните танци, но по думите му за непрофесионалистите те крият риск. Има случаи на набити стави, скъсани менискуси.

С възрастта костната плътност намалява


За това е виновно и храненето. Храните сега в никакъв случай не са с качеството отпреди 10 години. Има и биохрани, но те не са за обща употреба. А от млечните продукти и излагането на слънце очакваме набавянето на калции за организма. Пиенето на таблетки не винаги действа по същия начин, казва специалистът.  

Още за това как да се предпазим от проблеми със ставите и за начините на лечение - чуйте в интервюто с проф. д-р Асен Балтов!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще продължава да вали в планините, облачността остава значителна

Днес облачността ще е предимно значителна. В сутрешните часове валежи все още ще има в Източна България, но бързо ще спрат, съобщиха от НИМХ. Около и след обяд на много места в югозападната половина от страната отново ще има валежи, по-значителни в Родопската област. Ще остане ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен северозападен вятър. С него..

публикувано на 18.04.24 в 07:35
Снимка: naukamon.eu

"Форум", 17.04.24: Зеленият преход и възможността икономиката да "позеленее"

Коментатори във "Форум" тази седмица са социологът Мила Минева и рапърът Матю Стоянов (Жлъч). Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: - Възможен ли е зеленият преход? - Велоалеи срещу паркоместа - как се взимат решенията в София, как общуват гражданите? - Пропуснати ползи за българската икономиката, заради това,..

публикувано на 17.04.24 в 18:44

За 11 пъти избори – нула реформи в образованието

Фондация „Заедно в час“ публикува свой анализ, в който обръщат внимание на липсата на темата за качествено образование от страна на всички политическите лидери, така че от училищата да излизат подготвени за успешен живот хора. „През последните пет години българските граждани са избирали президент, парламент и местни ръководства осем пъти...

публикувано на 17.04.24 в 17:53

Зам.-кметът на София по строителството подава оставка

Зам.-кметът с ресор строителство Иван Матов подава оставка. Във фейсбук той написа:  Общинският съветник от ГЕРБ - СДС Георги Георгиев коментира пред БНР:  "Кабинетът на кмета се клати! Очевидно има големи проблеми там, за които ние алармирахме. Защо зам.-кметът на София си е подал оставката? Къде е кметът?  Кой ще изпълнява строителната..

публикувано на 17.04.24 в 16:30
Силвия Георгиева

Необходими са реформи за по-голяма финансова автономност на общините

Необходими са реформи за по-голяма финансова автономност на общините, стана ясно по време на заключителната пресконференция по проект „Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България“. Националното сдружение на общините в Република България от години алармира за необходимостта от..

публикувано на 17.04.24 в 15:24

Фондация "Прочети София" отбелязва 10-годишния си юбилей с редица събития

От 4 до 6 април 2024 г.  в София се проведоха "Литературни срещи" . Изданието беше специално, защото започна с отбелязването на 10-годишния рожден ден на фондация "Прочети София" – организатор на събитието. Темата на пролетните "Литературни срещи" неслучайно е била "Порастване" – растежът като зрялост, като мъдрост, като фин баланс между..

публикувано на 17.04.24 в 15:15

"Мигранти с таланти" представя сценични изяви на чужденци у нас

На 18 април 2024 г. от 19:00 ч. "Мулти култи колектив" кани всички желаещи на едно много специално шоу "Мигранти с таланти", с невероятни артисти от 13 държави. Това са мигранти от Полша, САЩ, Украйна, Ирландия, Аржентина, Турция, Индия, Германия, Словения, Иран, Англия, Етиопия, Гърция… Те живеят и работят в София от години и разнообразяват и..

публикувано на 17.04.24 в 13:20