Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Няколко големи столични болници отвориха врати в Деня на медицинската физика

Снимка: www.focus.ua
По повод Международния ден на медицинската физика - 7 ноември, Българското дружество по биомедицинска физика организира Ден на отворените врати в отделенията за образна диагностика в няколко големи столични болници. Целта е пациенти и медицински специалисти да се запознаят с най-модерните апарати за образни изследвания и най-вече осигуряването на безопасността и радиационна защита по време на изследванията.

Международният ден на медицинската физика се отбелязва на 7 ноември, по повод 150-годишнината от рождението на Мария Кюри - първата жена и учен, носител на две Нобелови награди - за физика за откриването на радиоактивните явления, и за химия - за получаване на чист радий.

По инициатива на дружество по биомедицинска физика, Клиниката по образна диагностика на „Александровска болница също отвори врати за посетителите, за да се запознаят с вредата от йонизиращото лъчение и значението на осигуряването на радиационната безопасност при различните видове образни изследвания.

Медицинският физик доц. Десислава Лефтерова, експерт в Александровска болница и в Националната кардиологична болница, посочи, че инициативата тази година е насочена най-вече към бременните жени.

Най-лъченатоварващи за пацианта са ангиографските изследвания, широко използвани при инванзивната кардиология. Високо е лъчението и при компютърната томография, посочи доц. Лефтерова. Още за ползата и евентуалния риск при извършването на различните изследвания, ще чуете в предаването "Часът на здравето" в събота, след 11:00 часа. 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дневникът на една софиянка: Какви бяхме, какви станахме...

Преди време се сблъскахме с поредното предизвикателство в социалните мрежи, а именно снимките с 10-годишен живот и равносметките към тях. Междувременно ми се включи приятел, който докато се ровил из архивите, намерил наша обща снимка от това време. Дам, потресох се и се умилих едновременно, момиче в началото на 20-те с тежък грим, нещо..

публикувано на 19.04.19 в 14:44

Юнас Юнасон и Камила Лекберг отново предизвикват читателите

„101-годишният старец, който твърде много размишляваше“ е новото заглавие от шведския автор Юнас Юнасон, в което добрият стар Алан Карлсон се завръща в един истински геополитически анализ на съвременния свят от гледната точка на един шведски демократ. Кремена Димитрова разказа пред Радио София, че този път героят празнува рождения си ден на..

публикувано на 19.04.19 в 14:27

Оправят пропадналите шахти по ул. "Киевска", но през септември

Днес в предаването „Вашият глас“ ви разказахме за улица „Киевска“, която се намира в старата част на квартал „Овча купел“.  Наш слушател ни съобщи, че в началото на улицата има пропаднала ВиК шахта, която вече няколко месеца е в това състояние. Шахтата се намира непосредствено след завой, което създава опасност от пътно произшествие. Оказа се, че..

публикувано на 19.04.19 в 11:54

Фестивал възражда Лазаровден

На 20 април Лазаровден от 9.00 до 20.00 часа в Интер Експо Център ще се проведе фестивалът “Свободата да бъдеш”. От 2010 г. той предлага среща със специалисти в областта на личностното развитие. Сред лекторите е етнологът Анелия Овнарска-Милушева . Този празник е изключително важен за нашата традиционна култура. В миналото всяко едно момиче е..

публикувано на 19.04.19 в 11:41

Независима сцена за мултижанрови форми отваря врати в София

Бившият зимник на зеленчуковата борса, съществуващ от 30-те години на миналия век в централна София, от днес ще заживее нов живот като сцена за съвременно изкуство и култура.  През последната година фокусът на екипа на "Derida Dance Center" е изцяло насочен към създаване на независима сцена, която да представя танц, театър, мултижанрови форми,..

публикувано на 19.04.19 в 11:08

Накъде в София

ЗА ДЕЦАТА 100 ударни инструмента ще бъдат използвани за детския концерт „Музикално пътешествие“ от програмата на „Европейски музикален фестивал“ на 19 април от 11:00 ч. в зала „България“. Събитието ще запознае малките слушатели с богатството и разнообразието на най-голямата група музикални инструменти – ударните. Основна част от програмата..

публикувано на 19.04.19 в 09:35

В ход е създаването на Център за съвременни изкуства "Топлоцентралата"

Центърът за съвременни изкуства и култура "Топлоцентралата" е в своето съществено развитие. Пет години след дадения старт, по идея на асоциация "Топлоцентрала", мястото се обособява като Център на съвременни артисти, които проектират възможности за бъдещата сцена. Вече е в ход работен проект за обособяване на мястото като културно пространство...

публикувано на 18.04.19 в 17:22