Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концертите на 2018 г., които очакваме с нетърпение

Снимка: БГНЕС
На 8 март 2018 г. за Деня на жената, Зала "България" в столицата ще събере три прекрасни музикантнки - в концерт от цикъла „Руски приказки“. Това са диригентката Любка Биаджони, Лили Богданова - пиано и Кристина Блаумейн - виолончело. В програмата ще чуем Концерт за виолончело и оркестър на Добринка Табакова, Концерт за пиано и оркестър ла минор от Клара Шуман и цикъла "Картини от една изложба на Модест Мусоргски и Морис Равел"...

Звездата на "Метрополитън" Томас Хемпсън ще ни се представи на 16 май. Концертът му със Софийската филхармония беше преместен от 14 декември заради заболяване на артиста. В програмата ще прозвучат някои от най-обичаните арии от опери, оперети и мюзикъли на Моцарт, Верди, Масне, Лехар, Бърнстейн и други.

Няма как да не отбележим и прощалното турне на Силви Вартан. Певицата ще се сбогува с българската публика с два специални концерта на 19 април в Двореца на културата и спорта във Варна и на 21 април в зала 1 на НДК в София. Прощалните концерти ще са най-грандиозните до момента и ще включват най-популярните и обичани песни от всички албуми на изпълнителката досега. Гостуванията на Силви Вартан у нас се отличават и се помнят с особено наситената си емоционалност и заряд. А неслучайно, още след първото си идване у нас, тя основа заедно с брат си асоциацията „Силви Вартан за България“ и така подпомага деца в неравностойно положение, работи и съвместно с БЧК. Така желаната си дъщеря тя открива също в България, като осиновява малката Дарина в края на 90-те. Голяма дама, безспорно....

През април зала "Арена Армеец" ще даде поле за изява  на много и различни музиканти. На 13 април Горан Брегович ще представи новия си проект - "Три писма от Сараево". Възрастен евреин стои пред Стената на плача, молейки се. Журналист на CNN се приближава към него и го пита: Ти се молиш тук всеки ден в продължение на 40 години, за какво се молиш? Той отговаря: Моля се за мир между християни, евреи и мюсюлмани. Моля се омразата и войната да свършат. Моля се децата ни да пораснат и да станат отговорни хора, които обичат съседите си. И какво ти донесе молитвата, как се чувстваш след 40 години молитва - пита журналистът - Чувствам се сякаш говоря със стена...

Това е историята, вдъхновила Брегович за въпросния проект "Три писма от Сараево". Ще го видим и ние в зала "Арена Армеец" на 13 април.

СнимкаКултовите български банди - "Хиподил", "Контрол", "Ревю" и "Нова генерация" се събират за първи път заедно на голяма сцена също за исторически рок концерт в зала “Арена Армеец”. Датата е 21 април. Основоположниците на българския ню уейв и пънк рок и създатели на ъндърграунд културата от края на 80-те години на миналия век ще зарадват феновете в оригиналните си състави (доколкото това е възможно), както и с новите си попълнения, съобщиха организаторите. Близо 40 музиканти ще се качат последователно на сцената, за да изпълнят може би за последен път на живо някои от култовите композиции - “Бате Гойко”, “Най-щастливият ден”, “Под шарената сянка”, „Само двама”. Интересен факт е, че всяка от групите отбелязва 30 години от своето основаване именно през тази 2018 година.

През лятото - след Стинг, който е запазил Античния театър в Пловдив за 19 и 20 юни, още две супер групи ще гостуват в българската европейска столица на културата. "Judas Priest" ще свирят на "Hills of Rock", на  21 юли (събота), на Гребния канал. На следващия ден, също в рамките на това събитие и на същото място, ще се изявят и другите титани в метъла - "Iron Maiden". Иначе, фестивалът "Hills of Rock" ще се проведе за втора поредна година, като част от програмата на „Пловдив 2019“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 1000 деца годишно остават извън детските градини в столичния район "Триадица"

„Триадица“ е един от столичните районите с най-много чакащи за детските градини. Около 1000 деца годишно не успяват да се класират в детско заведение. Анализ, направен от районната администрация на „Триадица“ показва, че в рамките на следващите 3-4 години най-вероятно проблемът ще се прехвърли и в училищното образование. Тогава няма да достигат и..

публикувано на 29.03.24 в 09:53

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват..

публикувано на 29.03.24 в 08:23

Работната седмица завършва със слънце и температура в София около 21°

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт, съобщиха от НИМХ. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°; минималните ще са предимно между 4° и 9°, малко по високи в Северозападна България, в София – около 5°. Над планините ще бъде предимно..

публикувано на 29.03.24 в 07:35

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от въпросите, които ще бъдат дискутирани в рамките на събитието CyberCLUB Community Day '24, посветено..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста сериозен напредък в тази посока. Те дават възможност за бързо разработване на култури с полезни..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да се насладим съвсем скоро. Ето какво ни разказа: "Става въпрос за стойностен проект, в..

публикувано на 28.03.24 в 16:03