Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Започва Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва"

4
Снимка: Олга Добрева
Тази вечер в Перник започва 27-ият Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва".

Фестивалът ще продължи до 28 януари. Очакванията са тази година са да има рекорден брой участници, близо 7400. Групите със сурвакари и мечкари от Пернишко ще са 45, с близо4000 участника, от които 880 са деца. От чужбина се очакват 17 групи от 8 държави - Испания, Италия Сърбия, Македония,Албания, Словения, Португалия, Румъния, с над 420 участници.

"Сурва" e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски.

Нашият репортер Олга Добрева е на мястото на събитието - чуйте какво ни разказа тя за атмосферата на фестивала.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Старосел можете да се запознаете на живо и отблизо с животни без клетки

За Старосел вече сме разказвали в Турагент . Селото е в община Хисар и е на границата между Същинската Средна гора и  Горнотракийската низина.  Селището стана особено популярно след 2000 година, когато екипът на археолога Георги Китов откри там най-големия тракийски царски комплекс с мавзолей.  Предлагаме ви и един по-различен вариант за..

публикувано на 18.05.19 в 13:10

Total Chaos или накъде върви 3D пространството днес

София се превръща в столицата на 3D технологиите. Лектори от водещи световни фирми ще предадат своя опит в сферата на 3D технологиите на конференцията - Total Chaos в столицата. Второто издание започна днес и ще продължи до 18 май, събота, в София Тех Парк. Над 1000 участници и над 60 международни лектори ще разкажат за ролята на визуализациите в..

публикувано на 17.05.19 в 16:55

"Аз за Вас" цели да възбуди отговорност чрез изкуството

В разгара на надпреварата за евро изборите се появи независим кандидат от театрален произход: "Аз за Вас". Става дума за човек, който борави с всички възможни клишета по отношение на изборите с лекота, на определени въпроси отговаря с оперно пеене, предлага пенсии за децата… Той е готов да се срещне с потенциалния си електорат от днес до 22 май...

публикувано на 17.05.19 в 16:21

За разширението на бул. "Ломско шосе" има работен проект, но не и конкретна дата

Днес в предаването „Вашият глас“ коментирахме тема, която вече сме разисквали по Радио София. Става дума за разширението на бул. „Ломско шосе“ малко след едноименната метростанция до Околовръстното шосе. Това е именно участъкът, който все още не е реконструиран след цялостното обновяване на булеварда от надлез „Надежда“ към изхода на София. Така от..

публикувано на 17.05.19 в 15:48

Хипертонията - втората по значимост и честота причина за хронична бъбречна недостатъчност

Тази седмица водещата ни тема в "Радиопроемница" са кампаниите за здраве, а днес, когато отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията, обърнахме внимание на това заболяване и кампаниите, съсредоточени върху него. 11 града в страната се включиха в националната здравна кампания „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане“, а в..

публикувано на 17.05.19 в 15:30

"Нависоко" - доза чиста емоция и красота

Тази сутрин в „Радиокафе“ настроението ни беше наситено с емоции и красота, защото при нас беше Биляна Чокоева-Ангелова, наш колега и автор на песента „Нависоко“, която събра Миро и Койна Русева в един фин, елегантен и много стилен проект. Идея за него се появява малко преди Нова година, а Биляна казва, че е имала нужда от актриса в тази песен..

публикувано на 17.05.19 в 13:57

"Кой стои зад музиката" разкрива "невидими" професии за децата

Образователният концерт "Кой стои зад музиката" от поредицата спектакли "Дивертименто" е едно предложение за малките зрители за тази неделя - 19 май от 11.00 часа в залата на ул. "Оборище" 5, което ви представихме в предаването "Радиокафе" по Радио София. Спектаклите "Дивертименто" съчетават разкази за музиката, музикални изпълнения и музикални игри за..

публикувано на 17.05.19 в 12:04