Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Попйорданов - основател на Българската асоциация по алтернативен туризъм:

Алтернативният туризъм като антитеза на масовия туризъм

Хората трябва да започнат да избират не консумация, а преживявания

В предаването “Радиоприемница” продължаваме да обсъждаме различни варианти за поддържане на добра физическа форма и здравословен начин на живот. В днешното издание Любомир Попйорданов - основател на Българската асоциация по алтернативен туризъм, разказва за различните начини за пътуване и почивка.

Туризмът е това, което правим ние. Туризмът не е круизи, защото, когато туризмът е започвал, не е имало кораби, които да правят круизи. Това са пътешественици, които преминават през планини, преди да тръгнат по моретата. Ходят по разни прашни пътеки и кервански пътища, срещат се с други народи и след това си водят записки като Марко Поло и се връщат със своите идеи за търговия, бизнес и неща, които след това променят културата и създават културен обмен. Туризмът не е стоене в хотели и малоумно движение с автобус по 40 човека, които по строг график изпълняват някаква програма
, обясни Попйорданов. Тенденцията в света е двояка - този туризъм ще си остане, той отговаря на едни определени финансови възможности и на кръгозор, който те имат и който се формира по различни начини не само в България, а в глобален план.От друга страна, има тенденция хората да пътуват все повече индивидуално. Правят пътувания, които отговарят на техните лични интереси и са достатъчно свободни да правят нещата, както те ги искат.

Алтернативният туризъм е антитеза на масовия туризъм, не на качеството, а на концепцията на масовия туризъм, в която хората пътуват в малки групи, в която хората избират преживявания, а не консумация, в която избират споделяне на приходите и ползите от този туризъм с местните хора, а не споделянето им с централите на големите туроператори в Токио, Париж, Лондон. Реално с алтернативния туризъм парите остават в местната икономика- над 65%. В масовия туризъм не повече от 16% остават в местната икономика.

За туризма природата е фундамент, категоричен е Попйорданов. Той не отрича застрояването, но е против прекомерното строителство затова за него не може да се прави алтернативен туризъм върху по-голямата част от нашето Черноморие, което е унищожено вандалски. Една от  целите е и срещата с местните общности. Хората пътуват, за да разберат какво се крие зад еди кой си връх или отвъд еди коя си земя, но и за да срещат други хора. Те не са ходили, за да срещат китове или лъвове. „Изгрев от Попова капа”, Добрин Минков
Според Попйорданов е много важно човек да се поглежда критично постоянно и да се опитва да се занимава с някакво земеделие дори, да се разхожда, да пътува. Това, което ни зарежда е общуването с природата и новите неща, които имаме нужда да виждаме. Всички вече сме гладни за информация и да я преживяваме, не само да  я консумираме. В този смисъл туризмът може да бъде някакво приключение, например приключението да готвим, което означава да си набавим продуктите от природата или от местен производител и да приготвим храната.
Туризъм може да бъде и приключението да си направим сами купажно вино с асистиране от страна на някоя изба, която да ни предостави различни вина. Алтернативен туризъм може да бъде и конната езда, преходът в планината от хижа до хижа, карането по брега на кану каяк, ветроходството и др. Този туризъм в страната ни стъпва на една мрежа от къщи за гости, в които храната е местно производство, боклукът се събира разделно има алтернативни енергоизточници.

Попйорданов каза, че у нас има интерес към подобни къщи за гости, но хората не знаят как да ги направят или ги правят с цел печалба, но пък къщите за гости са пълни.Идеи за туризъм има навсякъде и в София, заради планината Витоша. Според Попйорданов там можем да гледаме птици, орхидеи, с повечко късмет дори можем да видим мечки и диви кози в южната част на планината. На Витоша се намира и най-дълбоката пещера у нас “Духлата”, можем да се спускаме с колелета и през лятото и през зимата, да караме ски. Това е и прекрасно място за летене с парапланер. Около столицата пък има много манастири, които можем да посетим.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09