Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

We Talk About Us… с Александра Раева

| обновено на 18.06.18 в 11:36
Снимка: Антония Енева
Александра Раева е гост в поредното издание на предаването - очарователна, дисциплинирана (пристига 5 минути преди уговорения час) и… вече руса.

Връщаме се в детските години на Алекс, в онази особена възраст между 8 и 18:

Много искам дo мен да стои  майка ми, защото тя е най-големият потърпевш на моя характер. Тежко дете... Тежко детство, буйно, много буйно детство. С никакви конкретни желания да се занимавам с нещо, но пък майка ми очевидно е имала някакъв усет за нещата, към които ме е насочила, слава богу.
На 8 години вече е пробвала доста неща. Свири на пиано от 4 и половина.. Почнах да се готвя за музикално училище и за огромна моя радост ми откриха тендовагинит, точно няколко месеца преди изпитите след седми клас и това беше голяма паника за майка ми, че детето пропадна, а то няма никакви други заложби. Но пък една съседка откри че аз мога да рисувам и така попаднах в художествено училище.
В девети клас продължава в Музикалното с класическо пеене и пиано и завършва двете училища…
(Тендовагинитът в тази крехка възраст се израства в повечето случаи- Не беше дълга радостта ми, отбелязва Алекс, трябваше пак да седна зад пианото). За това казвам, че е било тежко детство, защото характерът ми е много опърничав, много свободолюбив и поставянето на такива рамки в тази възраст ме направи много ядосана на света.
Своенравно дете? Да, абсолютно своенравно... Преди да ме приемат в художествено училище, за да не ме приемат скочих три пъти върху ръката си за да я счупя и я счупих...

Веднага осъзнавам, че за майка ѝ (Наталия Бардская) тези години са били ако не кошмарни, то поне трайно неспокойни. И веднага за себе си в много личен план отбелязвам, че не бих искала да отглеждам чак толкова свободолюбив наследник... и се отказвам от идеята да го записвам на пиано, въпреки че е на 4 и половина.

- Талантлив човек си- танцуваш, пееш, актриса си, рисуваш, беше дизайнер...
- Трудно бих се определила като много талантлива личност. Бих ползвала хубавата българска дума пенкилерство. Защото всъщност какво е артистът? Артистът трябва да ги може тези неща... Важно е да имаш едно нещо, което руснаците наричат “изюм”, това е стафидката във козунака. Това е така наречената харизма...

Не бих могла да пропусна и онези 6 години през които Алекс е част от екипа на Шоуто на Слави :

Бях много млада, на 20 години бях. Майка ми ме записа в този конкурс. Със страшна неохота отидох. Тогава на конкурса всичките момичета се слушахме една друга, тоест не беше да влезе момиче в отделна стая и да пее на Ку-ку Бенд и на Слави - не. И той нарочно го направи така, за да види как човек се притеснява, по какъв начин му се отразява притеснението. Чух Деси Добрева да пее, може би шести-седми номер беше, и аз директно тръгнах да си излизам . Просто казах си, ето тука има някакви зверове, които не могат да бъдат надминати.

Обратно в залата я връща Геновева, секретарката на Слави, която я убеждава, че трябва да си пробва късмета. Връща се и изпява: Tracy Chapman - Give me one reason. И ако не си спомняте, песента започва така: Give me one reason to stay here - and I'll turn right back around (Дай ми една причина да остана тук - и аз ще се върна обратно на момента.) Всъщност ме приеха, но доста компромисно. Самият Слави не искаше да ме вземе. Тогава да ме защитиха Венко барабаниста и Цветан китариста... И все пак, връща се и остава за цели 6 години. Най-голямата ми школа!

Питам я останаха ли приятелства от това време. Разбира се, че са останали приятелства. За съжаление те водят много затворен начин на живот и аз съм била част от това нещо и е много трудно да се видиш с тези хора така - да седнете да пиете нещо. Общо взето се засичаме по-общи сцени… Но със сигурност имам много топли чувства към повечето от хората там.

Не спестявам и въпроса за отношенията им със Слави след като тя си тръгва от шоуто. За него е известно, че приема всяко напускане като предателство.
Той е такъв. Това си е нещо характерно, което вече всички хора знаят, което е малко странен начин на мислене. Поне моят не е такъв. Моят е малко по-западен. Един човек като се развива и като има желание да се развива (още повече на това място е дал всичко, което може и самото място му е дало всичко, което може), за мен неправилният начин е човек да продължи напред. Слави за съжаление не ги приема така нещата. Той ги приема като предателство. Няма да се лъжем, когато съм работила там и аз съм усещала тази идея която носи той - ти не си просто една бек вокалистка. Тук всички вярват в една идея и аз наистина съм вярвала в тази идея шест години. Въпросът е, че аз съм човек, който наистина иска да се развива. И аз поех този риск. Мисля, че е в най-подходящата възраст, защото ако бях останал още една-две години тази рутина щеше да ме завладее и страхът щеше да ме завладее и.... няма случайни неща! В подходящо време съм взела това решение.
Свободен дух си? Определено съм свободен дух.

Чувала съм да казват за нея, че има много силен характер и способността винаги да избира неправилните мъже...Всички тези хора са ми дали много. Не бих казала че за мен това са неподходящи мъже. Всеки един от тях има изключителна роля в живота ми. Никога не бих казала че бих изтрила тази част от живота си.  Плюс това, както свободолюбива съм и в работата аз съм свободолюбива и в личния си личния си живот. Аз съм изключително обгрижващ човек- може би това отчитам като лека грешка. Още в самото начало раздавам всичко от себе си , тоест не давам постепенно лъжичка по лъжичка и качването на главата идва много бързо. Търпелива съм, прощавам и имам изключително характерното по принцип женско качеството да си доизграждам някакви образи..  които естествено след време те зашлевяват като бумеранг . Защото ти не можеш да промениш един човек и никога не трябва да се стремиш към такова нещо. Трябва наистина да приемеш един човек какъвто е... Не бива да има и компромиси. Трябва да има напасване, това е за мен.

Говорим си за болезнената понякога емоционалност и спасението в трудните моменти: Открила го е преди 10 години, магнетичното влюбване, голямата любов - гмуркането. Адреналин, страст, логика, нещо, което я приземява (или приводнява), спокойствие... нещо за цял живот. За Галапагос в Еквадор, Белиз, Мианмар, Палау и други супер екзотични места за гмуркаме разказва, емоционално разбира се... И другата лудост - какво е да си истински навигатор в Рали България. Е, това вече е адреналин! Нещо, което не мога да опиша.

Кои са нещата, които те променят ?

Ами по-скоро с годините разбрах, че единствено аз имам възможността да променям нещата. Дори нещо което ти се случи, ако ти не можеш да го осъзнаеш, да го осмислиш то няма как да те промени. Не бих казала, че някакви ситуации ме променят. Погледа ми към самата мен - това е нещото, което ме промени. Много се радвам, че в тези години, въпреки някои неща, които ми се случиха - емоционални, загуба на баща, връзка разпадане... тези неща не ме счупиха и с днешна дата мога да кажа, че съм щастлива от това, че съм могла да премина през тях по този начин. Ако щеш това, че сме приятели с Дончо, което е нещо много трудно след силна такава връзка . Свързани сме не само в музиката, и дайвингът много ни свързваше. Ако това нещо ми се беше случило преди пет години аз нямаше да мога да го обработя така и да го осмисля и щеше да има по-сериозни щети.

И тъй като е доволно свободолюбива , но пък и много истинска ( разчитам в случая на второто) , оставям на нея избора да сподели има ли нов човек в живота и . 

Знае се, че има човек до мен, но това е първият човек, който сам пожела да не влиза в цялата тая работа, да бъде обявяван… Още сме в такъв период, в който му се радваме на точно това, скритото...
Пожелавам ѝ да си го пазят, колкото може по-дълго

Александра е дъщеря на големия български актьор Илия Раев. Казва, че е пълно негово копие. От него е и уникалното чувство за хумор. Неговата загуба е най-трудният момент, защото много неща не успява да му каже…

Идва ред и на въпросите за кино: Седем часа разлика, Полицаите от края на града... работата с Кристиян Милатинов.
Кристиян всъщност е едно дете в изказа си, във възприятието на света. Той е адски усмихнат човек, позитивен, отворен към света. Той е такъв авантюрист - аз въобще не мога да му стъпя на малкия пръст …

Запомнете тази дата: 20 октомври 2018 г. И групата също: MindTrips (за тях тепърва ще се говори).

На тази дата почитателите на ChillOut и NewJazz звученето ще могат да чуят „My” - първия дългосвирещ албум с участието на Александра Раева, който ще включва общо 10 авторски композиции. Новината за албума дойде заедно с най-новата песен на групата - “Happy now”.

На финала… Как  би довършила изречението: Искам да бъда по-... каква ?

Искам да бъда по-смирена спрямо другите хора.  Да мога да възприемам техните грешки, като грешки, които бих направила и аз. Все още с това се боря- да не осъждам ничия постъпка, а по-скоро да я разбирам. Мисля че това прави живота ми по-лек и по-смислен.

Чуйте целия разговор с Александра Раева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26

"60 от сърце" - безплатни театрални представления за деца и уязвими групи

Режисьорът Олег Степанов, продуцентът Траян Велев и актрисата Десислава Моралес са екипът, който стои зад множество инициативи, за които разказаха при своето гостуване в предаването "Добър вечер, София". Първият спектакъл разработен от тях е "Островът на съкровищата". Идеята за създаването на детско представление идва от Олег Степанов,..

публикувано на 25.04.24 в 13:50

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който е базиран върху музика за театър, за кино, която съм писал през последните над 20 години...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Откриват с изложба обновения Клуб на фоторепортера в подлеза под Ларгото

Клубът на фоторепортера отново отваря врати в подлеза под Ларгото. След обновяването, в него ще бъдат представени фотографии на изявени български и чуждестранни фоторепортери от национални медии. Те ще покажат най-силните си кадри от България и света. На 14 май ще бъде открита изложбата “Фотожурналистиката е жива“, която показва състоянието на..

публикувано на 25.04.24 в 12:25

Виолина Доцева и Кристина Топалова – KEYA с първи съвместен музикален проект

Първият си съвместен музикален проект осъществиха Виолина Доцева и Кристина Топалова - KEYA , споделиха те пред Радио София. „Преди това имахме един музикално-театрален проект, по сонетите на Шекспир, който аз инициирах. Не познавах тогава Виолина и си казах, че много ми харесва нейната енергия и нейното излъчване, и искам да работя с нея“,..

публикувано на 25.04.24 в 11:11

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12