Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кв. "Надежда" гледат с надежда към проекта за нов канализационен колектор под бул. "Рожен"

| обновено на 21.06.18 в 15:55
Жителите в "Надежда" импровизират при затапването на източниците на канализационен аромат
Снимка: Божидар Янев
Все повече нови жилищни сгради изникват навсякъде в София. Картината не е по различна и в квартал "Надежда". Когато наличният инфраструктурен капацитет на един град бъде надхвърлен от броя жители, които могат да го използват, се пораждат проблеми от всякакво естество. Един такъв проблем е и неприятната миризма от канализацията по бул. "Ломско шосе", която всяка година се появява с началото на летните дни.

За да се справят с неудобството, гражданите импровизират, като запушват капаците на шахтите с тиксо, пяна, летви, стиропор и други строителни материали. Причината за този проблем е, че канализацията е стара и е проектирана за 40 хиляди души, обяснява Спас Спасов, гл. инж. на район "Надежда". В момента населението е близо два пъти повече, а възможното решение е изграждането на канализационен колектор под бул. "Рожен".

Евентуалното реализиране на проекта може да стане нe по-рано от следващата година, тъй като сега текат отчуждителни процедури, споделя Ирина Савина - заместник-кмет по направление "Инвестиции и строителство" в Столичната община.

Дали обаче изграждането на по-голям канализационен колектор ще реши проблема с лошата миризма в летните месеци? Според Петьо Велев - директор Инженерни и строителни дейности към "Софийска вода" решението е в това, да има по-голям воден напор, защото в момента той не е достатъчен и се получава загниване водещо до неприятния аромат.

Чуйте повече по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Боянска църква

Мястото, за което говорим, е неизчерпаем извор на знания и исторически проучвания. Но, и на необясними загадки и скрити послания.  Добре дошли в църквата “Св. Никола и Св. Панталеймон” или позната от целия културен свят с названието Боянска църква: Този храм продължава да впечатлява всеки прекрачил прага му. Когато преминаваш през..

публикувано на 20.04.24 в 16:00

Софийски разкази - Разходка из “Кварталът на писателите”

Виктор Топалов и Боян Бочев за книгата на Виктор "Кварталът на писателите":

публикувано на 20.04.24 в 15:00

Адресите на любовта - Васил Левски

Левски посвещава любовна песен на монахиня Сестра Евгения превързва раните на Апостола, плете му ръкавици и му пише писмата Васил Левски е е бил не само отдаден на отечеството революционер, ами е носил нежна и поетична душа. За да не нащърби ореола му на  Апостол на свободата, от когото току-що освободената му родина се нуждаела като..

публикувано на 20.04.24 в 14:00
С Георги Михов

Дамите са по-голямата част от енолозите в България

Георги Михов от сомелиер.бг за Wine Women Show, което ще се проведе в неделя, 21 април от 12 до 18:30: "Всъщност това е винено изложение, където изложителите са дами и те правят вината. В България е уникално - дамите са по-голямата част от енолозите тук. Винарството е трудна професия, но през година дамите успяха да се докажат като много мъжки..

публикувано на 20.04.24 в 11:48
Александра Илиева и Мартин Кадинов

Най-естественото нещо е интересът на човека

Александра Илиева и Мартин Кадинов за последната кампания на Гуудгейм: "Още в януари засегнахме темата за Борислав Славов - играта, с която спечели наградата за музика - Балдърс гейт, бе станала "Игра на годината". Събрахме сума за стипендии, те са част от общ фонд. Фокусът ни са видеоигри, в различни - технически и художествени аспекти." (Мартин)..

публикувано на 20.04.24 в 11:18
Мира Мосхен

Край реката редят се...

Мира Мохсен от фондация Ин Битуин за благотворителния им търг за фестивал в Марица: Това е първо издание, фестивалът "Децата на реката" ще е в Пловдив, в коритото на Марица. Решихме, че е добра идея да се направи детски фестивал, да събуди любовта към природата в градските пространства. Идеята се зароди в личния ми живот - прекарвам много време до..

публикувано на 20.04.24 в 10:41

Всеки, засадил дърво, ще живее по-дълго

200 годишна дъбова гора - Сия Попова за инициативата: "Събитието е второ поред на същата локация. Ще видим колко са се прихванали, където не са - ще засадим нови дъбчета. В случая избираме дъбове - на терена е най-благоприятно да се засади. Дъбът олицетворява добри неща. Преди време са били много голяма част от нашите гори, сега са само 3%. Намалели..

публикувано на 20.04.24 в 10:14