Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Бум на варицела и скарлатина отбелязват епидемиолозите в страната, показват данни на регионалните здравни инспекции, пише МОНИТОР. Макар и заболяването да се проявява целогодишно, сборните групи в детските градини и заниженият санитарен контрол определено допринасят за нарастналия брой на инфектираните, съобщиха педиатри. Обикновено, при шарките има леко покачване на заболеваемостт през пролетта, поясниха те. В детските инфекциозни отделения преобладават пациентите с варицела и скарлатина, по-малко са тези с паротит. Най-много са заразените в София, Варна и Пловдив.

29 специалности от професии, изучавани от родните гимназисти, вече са обявени за защитени, информира СЕГА. Това гласи списъкът със защитени от държавата специалности от професии, приет миналата седмица от правителството. Сред тях са ядрена енергетика, пчеларство и бубарство, каменоделство, говедовъдство, металургия на цветните метали, полиграфия и спедиция - все такива, в които бизнесът се нуждае от още кадри. Заедно с това бяха одобрени и 54 специалности, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда в следващите 5 г., които ще имат право на допълнително финансиране.

Загубите от катастрофите у нас възлизат на над 1 млрд. лева годишно. Това сочат част от данните в доклад на вътрешния министър Валентин Радев до Министерския съвет, с който МОНИТОР разполага. В документа се посочва, че само изплатените пари по „каско“ и задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ възлизат на около 700 млн. лева за последната отчетна година. Допълнено е и че това са само част от направените разходи във връзка с вече състояли се катастрофи. Останалите пари възлизат на близо 400 млн. лева. Те са основно изплатени за обезщетения за загинали и пострадали както и за подобряване на пътната инфраструктура, за превенция и за закупуване на нова техника за служителите на Пътна полиция, с която да се предотвратяват инцидентите. Така сумата набъбва на над 1 млрд. лева годишно.

Въпреки стабилните си макроикономически показатели и непрекъснатите хвалби на правителството за бизнес средата у нас не само че няма прилив на чужди инвестиции в България, но се наблюдава и отлив, пише СЕГА. Чужди инвеститори са изтеглили 161 млн. евро от капиталовложенията си през първите четири месеца на годината, показва статистиката на БНБ. Това е една от причините за срива на преките чужди инвестиции в периода януари-април с близо 50% в сравнение със същия период на миналата година. В българската икономика са влезли 113 млн. евро от чужбина при 229 млн. година преди това.

Ако ще почивате в Гърция или Италия, помнете, че горивата са с лев по-високи от България Горивата навсякъде в Европа през пика на лятото вървят нагоре, което оскъпява допълнително почивката, пише 24 ЧАСА. С около 15 лв. по-скъпо у нас е пътуването до морето този юни, сравнено с юни на 2017 г. Скокът не е тенденция само на 2018 г. И през 2017-а цените скочиха и придвижването до морето пак е било с 15 лв. по-скъпо от предишния сезон. Над 126 лв. ще струва пътят от столицата до Бургас и обратно. Това е цената при среден разход на гориво от 7литра на километър. Резултатът се получава при цена от 2,26 лв. за литър бензин А-95, каквато е в момента. Дизелът в България има малко по-висока цена - 2,28 лв. за литър, като пътуването с него излиза малко над 127 лв.

Около 200 лева ще са ни необходими, ако искаме да отидем с децата в аквапарк на морето, установи МОНИТОР. В Несебър цената за вход за възрастен е 42 лв., което означава, че за да влязат двамата родители с децата си, ще трябва да дадат 84 лв. За малчуганите пък ще трябва да дадем 21 лв., ако височината им е от 91 см до 1,30 м. Ако обаче са по-високи, ще бъдат таксувани като възрастни. От безплатен вход могат да се възползват само бебетата и децата не по-високи от 90 см. Така излиза, че за да заведат двете си отрочета на водни пързалки, родителите ще трябва да се бръкнат с цели 126 лева само за да прекрачат прага на увеселителния парк.

Ако българин реши да си направи екскурзия из европейски държави това лято, страната, която трябва старателно да избягва, е Дания. Защото потребителските цени в тази скандинавска държава са със 142% над средното за ЕС равнище, а в родината са 48% под това ниво, изчислява 24 ЧАСА. С други думи, на него ще му се наложи да плаща около 3 пъти повече за същите стоки и услуги Според последния годишен доклад на Евростат Дания изпреварва по скъпотия дори Люксембург - малкото княжество, което традиционно бие всички страни членки по доходи на глава от населението, по инвестиции и по ред други показатели за благосъстояние и богатство. Швеция и Финландия са горе-долу на същото равнище на цените, но те, както и Норвегия, която не е член на ЕС, поне са традиционно държави с висок стандарт на живот, в които туристът не е добре дошъл особено ако е с нисък бюджет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16