Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Радославов: Иска ми се отново да въздигнем Доброто

Посветихме нашата "Радиоприемница" тази седмица на чудесата, вярата в тях, феномените на нашето време и ценностите, разговорът за които излиза на преден план в навечерието на всеки по-голям християнски празник. В очакване на Възкресение Христово ви поканихме на един разговор за доброто, спомняйки си за Добре Димитров Добрев  от Байлово, известен на всички като Дядо Добри. С него се простихме миналата година, но и до ден днешен оставеното от него наследство помага и вдъхновява много хора.

Наш събеседник беше журналистът Борислав Радославов - един модерен млад човек, с разчупено мислене и в същото време - поклонник на извечните човешки ценности като обич, доброта и добротворство. Неговият изследователски труд  "Дядо Добри - светецът от Байлово" проследява живота на загадъчния възрастен човек не с биографични данни, а чрез разказите на най-близките му хора. Но дали самият Борислав е успял да разгадае кой всъщност е Дядо Добри - странник, феномен, загадка или най-обикновен човек:

Дядо Добри е един съвременен хайдутин. Аз, поне, така го наричам и така съм го възприел. В съвременните дни на бездуховност, която се прокрадва във всички заобикалящи ни лоши неща като егоизъм, безпаричие, "овълчване", забиване на носа в телефона, той даде над 25-30 години от своя живот именно на тази кауза да ни учи на доброта, да ни учи на дарителство, на благочестивост.

"Светецът" от Байлово, който преди година напусна на 103 години, ще остане запомнен като един от най-крупните дарители за реставриране и поддържане на християнски храмове из цяла България, при това - събирайки милостиня. Борислав Радославов си спомня за срещите с него:

Държейки ме за ръката, той ми разказваше за вярата, за това, че дяволът все повече навлиза в душите на хората. Все по-рядко можем да различим кой ни е истински приятел. Много обичаш да повтаря, че трябва да се молим искрено и с чисто сърце и душа на Богородица. И когато го правим тъкмо с чисти помисли, тя ще се застъпи за нас пред своя Божи син и ще ни помогне. Всеки човек трябва да разбере това сам за себе си и да го усети в нещата, които му се случват.

Събирайки средства за ремонт на храмове, Дядо Добри много добре разбира къде точно трябва да дари, колко пари трябва да събере и как да ги разпредели, така че ремонтът да бъде направен както трябва. И един конкретен пример даде журналистът:

Ако отидете днес в Долно Камарци ще видите една много хубава църква, която устоява на времето и е запазила духа, благодарение на него. По време на ремонта е вградена в самата стена бутилка с писмо, в което е записано името на Дядо Добри и че той е дарителят за ремонта на тази църква. Живот и здраве, може би след години, когато археолози разкопават това място, ще открият тази бутилка.

Голяма част от българското общество има потребност от примерите на доброта. Усеща се все повече и повече. Ще ми се и с примера на Дядо Добри отново да въздигнем Доброто, каза в заключение Борислав Радославов.


Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Разходка из “Кварталът на писателите”

Виктор Топалов и Боян Бочев за книгата на Виктор "Кварталът на писателите":

публикувано на 20.04.24 в 15:00

Адресите на любовта - Васил Левски

Левски посвещава любовна песен на монахиня Сестра Евгения превързва раните на Апостола, плете му ръкавици и му пише писмата Васил Левски е е бил не само отдаден на отечеството революционер, ами е носил нежна и поетична душа. За да не нащърби ореола му на  Апостол на свободата, от когото току-що освободената му родина се нуждаела като..

публикувано на 20.04.24 в 14:00
С Георги Михов

Дамите са по-голямата част от енолозите в България

Георги Михов от сомелиер.бг за Wine Women Show, което ще се проведе в неделя, 21 април от 12 до 18:30: "Всъщност това е винено изложение, където изложителите са дами и те правят вината. В България е уникално - дамите са по-голямата част от енолозите тук. Винарството е трудна професия, но през година дамите успяха да се докажат като много мъжки..

публикувано на 20.04.24 в 11:48
Александра Илиева и Мартин Кадинов

Най-естественото нещо е интересът на човека

Александра Илиева и Мартин Кадинов за последната кампания на Гуудгейм: "Още в януари засегнахме темата за Борислав Славов - играта, с която спечели наградата за музика - Балдърс гейт, бе станала "Игра на годината". Събрахме сума за стипендии, те са част от общ фонд. Фокусът ни са видеоигри, в различни - технически и художествени аспекти." (Мартин)..

публикувано на 20.04.24 в 11:18
Мира Мосхен

Край реката редят се...

Мира Мохсен от фондация Ин Битуин за благотворителния им търг за фестивал в Марица: Това е първо издание, фестивалът "Децата на реката" ще е в Пловдив, в коритото на Марица. Решихме, че е добра идея да се направи детски фестивал, да събуди любовта към природата в градските пространства. Идеята се зароди в личния ми живот - прекарвам много време до..

публикувано на 20.04.24 в 10:41

Всеки, засадил дърво, ще живее по-дълго

200 годишна дъбова гора - Сия Попова за инициативата: "Събитието е второ поред на същата локация. Ще видим колко са се прихванали, където не са - ще засадим нови дъбчета. В случая избираме дъбове - на терена е най-благоприятно да се засади. Дъбът олицетворява добри неща. Преди време са били много голяма част от нашите гори, сега са само 3%. Намалели..

публикувано на 20.04.24 в 10:14

Лазарица в Елин Пелин

Райничка Николова, зам.-кмет на Елин Пелин за 11-о издание на фолклорния фестивал "Лазарица" в града: "Община Елин Пелин милее и поддържа традициите. Фестивалът обединява всички празници от пролетно-обредния календар от Заговезни до Гергьовден. Участват групи и индивидуални изпълнители, над 250 участници общо. Те са от общината, областта, Благоевград,..

публикувано на 20.04.24 в 09:42