Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страница 32

Дневникът на една софиянка: От какво може да полудеем със сигурност?

Снимка: Личен архив
Ден след официалния ден на психичното здраве ми се иска отново да пиша за него, макар темата да се явява все по-често и донякъде адекватно в медийното пространство у нас, извън престъпни и платени изяви на политици, чиито изцепки се оправдават с психичен дисбаланс.

В ежедневието ни все още даваме лесно определението за даден човек, че е луд/а, но когато наистина се сблъскаме с болестното състояние, рядко реакциите ни са адекватни.

Задължително следват съветите със стягането.

Стегни се, нищо ти няма, всичко е само в главата ти. Някои хора са истински болни, а ти тук гледаш вцепенен, а си имаш всичко.
Понеже психичната болка не може да се пипне, измери, изследва или сканира, се смята от множеството, че едва ли не, е нереална или е по-малко съществена от физическата.

Проблемът с психичното здраве е огромен, точно заради това неглижиране или категорично разделение на физическите и психическите страдания. Запомнете, няма здраве без психическо такова!

В последно време всички сме с депресия, тревожност и панически атаки. Винаги е имало превес на състояния спрямо времето и мястото, което обитаваме. Нека си спомним за хистерията…

Хистерия е древно психическо разстройство с над 2000-годишна история. По време на Викторианската епоха терминът често се използва за обозначаване на множество симптоми, които включват частична парализа, слепота, бурни конвулсии, халюцинации и нервност, които първоначално са се наблюдавали само при жените.

Древните мислители вярвали, че матката на жената може да пътува свободно из различни части на тялото, което водело до различни симптоми и заболявания. Хипократ за първи път асоциира тези симптоми с движението на матката на жената и не случайно термина произлиза от гръцката дума „hystera” – матка.

Днес съвременната психология причислява хистерията в категорията соматични заболявания, защото много от симптомите нямат обяснение с неврологично заболяване или друго медицинско състояние. Изследванията показват, че човек е здрав, но въпреки това симптомите са реални и предизвикват значителен дистрес. В сравнение с XIX век, днешните случаи на проявила се хистерия са в пъти по-редки.

Едновременно с това, нито на обикновените хора, нито на специалистите, е ясно какво точно означава „химически балансиран мозък“.

Какъв е произходът, причините на тези състояния, дали са резултат от гени, преживяна травма, някаква мозъчна дисфункция или пък хиперфункция, перманентен стрес? Просто се сблъскваме с вече нанесените поражения и трябва да се научим да живеем с щетите.

Липсата на оказана помощ води до социална изолация за страдащия, застрашава живота му. Нелекуваната депресия се води едно от трите най-смъртоносни заболявания в световен мащаб, редом с рака и сърдечносъдовите заболявания.

Ако се върна на заглавието, което стои широко на полето на страдание и плаши с общия си характер, това, което със сигурност съсипва психичното здраве, е безразличието. И върви по двете линии - и от страна на болния, и, за съжаление, от страна на обкръжението.

Хората биват занемарявани, особено тук, където и институциите са апарат за мъчения, а не за реална помощ.

Нямаме закон за психичното здраве и съответно не може да влезе тази толкова съществена помощ по здравна пътека. Някои специалист да чуе проблемите на болния. Да речем в държави като Германия, Австрия, Франция, Белгия има близо 200 часа психотерапевтична помощ, която се полага на осигуряващия се.

Тук си се шегуваме, че решаваме всичко с алкохолната терапия и на чашка всичко си казваш на приятелите, но това не е помощ, това е опит за удавяне на проблемите. Само че накрая удавникът си ти…

Наясно съм, че един такъв текст не бива и не може да служи за гид при такива сериозни проблеми, но ако трябва да изведа нещо като реакция е, че нарушеното психично здраве идва да каже, че е време за промяна.

Ще имате нужда от подкрепа и разбиране, но ще трябва най-накрая да заявите собствените си нужди. Няма как да се подкрепите на една единствена патерица, медикаментозна или човешка, и да издрапате до другия бряг на блатото, в което сте затънали.

И, разбира се, целият спектър от психични болести и разстройства е разнообразен и сложен, съответно имат различна картина на протичане и справяне с тях. Въпреки че повечето хора не знаят и не се интересуват от разликата между психоза и невроза. За тях нестабилният е луд и трябва да бъде шкартиран възможно най-далеч…

Как ще настъпи промяната за страдащия, бавно – бързо, няма значение, важното е да се случи. Смисълът се крие в това да го намерите повторно извън завладялото ви безсмислие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Атентата в "Крокус" край Москва ще се използва за провоенен импулс в страната

Въпреки неизвестните около атентата в "Крокус сити хол" край Москва, ясно е, че извършителите са от активното в Русия крило на "Ислямска държава" (ИД). Разликата в приемане на фактите е в това, че в Русия проблемите на сигурността се пречупват през войната . Независимо от липсата на доказателства, версията на властите е, че няма начин..

публикувано на 29.03.24 в 15:26

Кое е доброто изкуство?

Какви са кражбите в изкуството и каква е ролята на AI? По темата говориха художникът Иван Мудов и неговата кураторка Бояна Джикова.Мудов отбеляза, че изкуственият интелект е "софтуер за кражба" и проблемът при него е, че не може да създаде контекст. Той може да събере различни парчета, да ги сглоби, но те "седят така празни в нищото". По думите им..

публикувано на 29.03.24 в 14:50

Лицата на фантастиката

Интересни факти за научната фантастика и фантазията разказа Жоро Пенчев. Той е редактор на едно от най-големите онлайн списания за фантастика у нас. Къде се намираме днес между фантастиката и фантазията? "Фантастиката има доста лица и ние я намираме навсякъде в света, в живота, в комуникацията помежду си. Тя има едно доста важно призвание -..

публикувано на 29.03.24 в 13:19

Изкуственият интелект и влиянието му върху живота на човека

Новите технологии и изкуственият интелект промениха света драстично през последните години. Хуманоидните роботи все повече се запътват към домовете на обикновените граждани в Китай, пише в своя статия Никола Папукчиев от HiComm. Пред Радио София той сподели как изкуственият интелект ще повлияе на живота ни от тук нататък. „Преди..

публикувано на 29.03.24 в 12:16

Джип избухна в пламъци в центъра на София

Инцидент в центъра на София – джип избухна в пламъци в района на площад "Руски паметник". Пожарът е възникнал тази сутрин, съобщиха очевидци на стихията, които качиха клип от пожара в социалните мрежи. Към момента няма данни за пострадали.  Очаквайте подробности!

публикувано на 29.03.24 в 10:08

Около 1000 деца годишно остават извън детските градини в столичния район "Триадица"

„Триадица“ е един от столичните районите с най-много чакащи за детските градини. Около 1000 деца годишно не успяват да се класират в детско заведение. Анализ, направен от районната администрация на „Триадица“ показва, че в рамките на следващите 3-4 години най-вероятно проблемът ще се прехвърли и в училищното образование. Тогава няма да достигат и..

публикувано на 29.03.24 в 09:53

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват..

публикувано на 29.03.24 в 08:23