Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Stelarc: Човешкото тяло днес е химера от метал, плът и код

То е със сложна конструкция, но е крехко и уязвимо, допълва артистът

| обновено на 24.10.19 в 18:44
Stelarc признава, че за малко щял да изгуби ръката си с имплантираното ухо
Снимка: Нина Селарс
Stelarc е австралийски съвременен артист, трансхуманист с кипърски корени. Той е от тези творци, които не могат да оставят човек безразличен. Много хора гледат на пърформансите и инсталациите му с отвращение, други го смятат за гений, във всеки случай работите му са изключително провокативни. Посветил е артистичните си изследвания на това - да минава отвъд ограниченията на човешкото тяло и изследва телесната материя, съчетавайки медицина, биотехнологии, роботизирани устройства и протези. Експериментира също така с алтернативни анатомични архитектури и екзоскелети. Обикновено използва своето собствено тяло като база за експерименталните си инсталации, като среда и медия за пърформансите си.

Така например с един от по-известните му проекти е Ear on Arm , имплантира ухо в лявата си ръка, което с микрофон и блутут предава в интернет това, което в действителност той чува, така че всеки по света може реално да слуша през неговото трето ухо.

В други пърформанси повдига голото си тяло чрез куки, закачени директно в кожата му и го пуска да се рее над улиците на Ню Йорк, превръщайки по този начин кожата като алтернативен скелет един вид, носещ цялата тежест на тялото.

Снимка: Игор СкафарСъздава 6-крак екзоскелет, който се движи по изцяло нови начини, превръщайки го в нещо като роботизиран човеко-паяк или поглъща малко роботче, използвайки тялото си като гостоприемник и по този начин всъщност като среда за инсталацията си.

През 2005 заедно с артиста Нина Селарс прави общ пърформанс, чрез който с подобна на блендер инсталация смесва близо 5 литра  биоматериал, извлечен чрез липосукция, създавайки по този начин нещо като "био-боза" с генетичен материал от двамата.

Stelarc е носител на множество награди за алтернативни експериментални изкуства, включително престижната Ars Electronica. Почетен професор и доктор в редица университети, като дори НАСА проявяват интерес към някои от проектите му.

По думите му тялото на човека е сложна еволюционна архитектура с деликатна химия с определен генетичен и физиологичен репертоар. То не е несъвършено, а по-скоро неадекватно в интеракцията си със света. Технологиите могат да помагат за по-добро справяне със съвременните предизвикателства.

Чуйте разговора на Антония Каменичка с него за ограниченията на тялото, границите пред един артист и непрекъснатите опити да подобряваме човешкото тяло, създавайки биомашини.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разследването на разрушения мост в Балтимор може да отнеме 2 години

Водеща тема тази седмица в Съединените щати е  пропадналият мост в Балтимор след като товарен кораб се удари в него.  Шест души се смятат за загинали. Срутването на моста Франсис Скот Кий вероятно ще окаже влияние не само на хилядите използвали го за придвижване, но и на доставки в цялата страна. На мястото работа започват хиляди..

публикувано на 29.03.24 в 16:54

Какво е книгата "Без мен" на Стефан Иванов и има ли нужда от нови издателства у нас

След почти десетгодишна пауза от издаването на книги с поезия, Стефан Иванов издава книгата си "Без мен", но тя не съдържа само стихове. "Последната ми книга беше "Навътре" от 2014 година. През това време се занимавах с какво ли не - с представления, турнета, литературни формати "Актьори срещу поети", с Радичков, Достоевски, с визуални..

публикувано на 29.03.24 в 16:39

Саморегистрираните хазартно зависими вече са близо 36 000

Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване в  регистъра на уязвимите лица само от началото на март до момента, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега..

публикувано на 29.03.24 в 16:27
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Атентатът в "Крокус" край Москва ще се използва за провоенен импулс в страната

Въпреки неизвестните около атентата в "Крокус сити хол" край Москва, ясно е, че извършителите са от активното в Русия крило на "Ислямска държава" (ИД). Разликата в приемане на фактите е в това, че в Русия проблемите на сигурността се пречупват през войната . Независимо от липсата на доказателства, версията на властите е, че няма начин..

публикувано на 29.03.24 в 15:26

Кое е доброто изкуство?

Какви са кражбите в изкуството и каква е ролята на AI? По темата говориха художникът Иван Мудов и неговата кураторка Бояна Джикова.Мудов отбеляза, че изкуственият интелект е "софтуер за кражба" и проблемът при него е, че не може да създаде контекст. Той може да събере различни парчета, да ги сглоби, но те "седят така празни в нищото". По думите им..

публикувано на 29.03.24 в 14:50
JazzBoree

Новата етно джаз група JazzBoree представи дебютна песен в стиловете джаз и фолклор

Народната певица Савина Пламенова стои зад най-новия eтно джаз проект, наречен JazzBoree. Част от тях са Борис Петков – клавишни, Андрей Велков – ударни и Ралица Тонева – саксофон и вокал, заедно със Савина, която "владее фолклорното пеене и микрофонната техника", както шеговито се представи самата тя.  Групата се занимава с модернизиране..

публикувано на 29.03.24 в 14:45

Лицата на фантастиката

Интересни факти за научната фантастика и фантазията разказа Жоро Пенчев. Той е редактор на едно от най-големите онлайн списания за фантастика у нас. Къде се намираме днес между фантастиката и фантазията? "Фантастиката има доста лица и ние я намираме навсякъде в света, в живота, в комуникацията помежду си. Тя има едно доста важно призвание -..

публикувано на 29.03.24 в 13:19