Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхът от злоупотреби - възпираща сила пред донорството

Всеки човек може да преживее и да възприема темата за донорството по различен начин, каза социологът Павел Вълчев пред Радио София по повод първото специализирано изследване в България в тази област, проведено от агенция "Алфа рисърч". Две са основните пречки пред успешното донорство - от една страна липсата на информация, а от друга - страховете. На първо място е страхът от злоупотреби и недоверие към медицинските екипи, че при евентуален инцидент няма да бъдат положени достатъчно усилия за спасяване на потенциалния донор (57% от анкетираните). След това се нарежда

суеверието

или страхът да не предизвикаш съдбата (42 на сто). С най-малък дял, но без да бъде подценявано значението - морално-религиозни причини, тоест да не се върви срещу природата (18 процента). Много е важно да се говори в публичното пространство и по този начин да се преодоляват страховете на хората, изтъкна Вълчев.

Проучването показва високо доверие към възможностите и успеха на трансплантациите - 74% биха потърсили възможност за трансплантация при нужда и едва 8 на сто казват, че не биха го сторили. Същевременно около една трета от участвалите в проучването декларират

съгласие

за донорство. Днес нагласите показват спад на готовността за донорство на респондентите, спрямо тази от преди около 10 години.

Няколко са факторите за определяне на позицията на хората по отношение на донорството. Медународните проучвания показват, че разговорите в семейството по темата са определящи за даването на съгласие за трансплантация на органи. Според българското законодателство се заявява

отказ от донорство,

но изследването на "Алфа рисърч" показва, че хората искат да е точно обратното - активната позиция да е заявяване на желание за донорство. Има и позотивни мотиви за донорство - хуманност, морален дълг, желание да се даде шанс за живот на друг човек (58 на сто). Малко под една трета от хората отбелязват и очакване за реципрочност - разбирането, че и на техен близък може да се наложи трансплантация.

Павел Вълчев съобщи, че ще бъде проведено още едно проучване на нагласите на хората, след като приключи националната кампания "Да! За живот!" на Министерството на здравеопазването в подкрепа на трансплантациите. В рамките на кампанията всеки български гражданин, желаещ да бъде донор в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт, може да изрази своето съгласие, като попълни специална донорска карта, която се разпространява от доброволците на БЧК

В София донорски карти ежедневно могат да бъдат получени в централата на БЧК на бул. „Джеймс Баучер"76, в Центъра за обучение по първа долекарска помощ на кандидат-шофьори на бул. „Дондуков" 61, както и в пет териториални центрове на Столичната организация, намиращи се в: ж.к. „Стрелбище”, ул. „Златни врата” 15; ж. к. „Люлин”, бл. 711,вх. Б; ж.к. „Надежда” ул. „Болярска” 63; кв. „Редута” ул. „Едисон” 46; ж.к.”Бели брези” бл. 3.

В Деня на християнското семейство - 21 ноември, донорски карти ще бъдат раздавани сутринта пред храмовете "Св. Александър Невски", "Света София" и "Света Неделя", а на 28 ноември от 11:30 ч. до 13:00 ч. и в Медицинския колеж “Йорданка Филаретова”.

Обособени пунктове ще има и пред Народния театър „Иван Вазов” и НДК, където на 20 и 27 ноември от 14:00 ч. до 18:00 ч. желаещите могат да станат част от Националната кампания „Да! За живот!”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26

"60 от сърце" - безплатни театрални представления за деца и уязвими групи

Режисьорът Олег Степанов, продуцентът Траян Велев и актрисата Десислава Моралес са екипът, който стои зад множество инициативи, за които разказаха при своето гостуване в предаването "Добър вечер, София". Първият спектакъл разработен от тях е "Островът на съкровищата". Идеята за създаването на детско представление идва от Олег Степанов,..

публикувано на 25.04.24 в 13:50

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който е базиран върху музика за театър, за кино, която съм писал през последните над 20 години...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Откриват с изложба обновения Клуб на фоторепортера в подлеза под Ларгото

Клубът на фоторепортера отново отваря врати в подлеза под Ларгото. След обновяването, в него ще бъдат представени фотографии на изявени български и чуждестранни фоторепортери от национални медии. Те ще покажат най-силните си кадри от България и света. На 14 май ще бъде открита изложбата “Фотожурналистиката е жива“, която показва състоянието на..

публикувано на 25.04.24 в 12:25