Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доротея Табакова: Университетът е място на памет

Снимка: uni-sofia.bg
Тази седмица тема в предаването “Радиоприемница” ще бъде паметта - как и какво помним, кое придобива за нас символна стойност, защо е важно да съхраняваме това познание.
Днес Софийският университет “Климент Охридски” отбелязва патронния си празник, а гост в предаването е ас. Доротея Табакова - магистър по класическа филология, преподавател по “Старогръцки език", “История и теория на превода” във Факултета по класически и нови филологии.

“Университетът, който някога е бил мечта за мнозина, единственият път за разцвет, сега вече става по някакъв начин оспорим и заменим, не защото има други университети, а защото има други варианти на живот, които не предполагат висока образованост", казва Табакова.

Традиционният празник, според нея, е място за разчупване на делника, място за почит, за преповтаряне, препотвърждаване и реактуализация на всичко онова, което сме. Основният смисъл на празника, е че е момент за преосмисляне.

“Университетът е par excellence място на памет. Той е предвиден като такова нещо. И разликата между една школа, в която получавате квалификация, за да излезете на пазара на труда, и университета, минава някъде точно там”. По тази причина и криворазбраният прагматизъм, че се подготвят кадри за пазара на труда, е нещо, което “убива университета в университета”, защото обикновената професионална квалификация гради място на пазара на труда, не гради личност. Университетът гради личности, ценности и морал.

Според нея, в момента знанието в голяма степен съществува партикуларно - научаваме “всичко за нищо”, търси се непосредствен, бърз ефект от това, което е научено.

Паметта не се гради от това, че се научават някакви факти. "Фактът извън контекста не означава нищо - той не гради представи. Студентите знаят, че ще бъдат изпитвани под формата на тест, знаят, че се забавлява под формата на куиз. Знанието вече е сведено до знание на единични факти. “За да може да функционира предаването от учител към ученик, това предполага много по-сложна комуникация, която не е сведена само до техническо предаване на знания”, казва тя.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Алла Георгиева

Неравноправието като тема в изложбата "Музей на жената"

Тематична изложба, озаглавена "Музей на жената", вече е готова да отвори врати за любопитни посетители. Нейните експонати са разположени в къща-музей "Вера Недкова", която се намира на столичната улица "11-ти август". Експозицията се провежда в рамките на проекта "Всичко (ни) е наред" и се организира от Националната художествена галерия и Български..

публикувано на 03.06.20 в 16:44
Родопите

Вълнуващите пътешествия на Иван Панкев из екзотични кътчета

За пръв път на български език излезе наръчникът „Как да остана жив” на Беър Грилс. Световноизвестният британски пътешественик и експерт по оцеляване издава редица от най-важните си съвети как да оцелеем в опасни или животозастрашаващи ситуации, като предпазим себе си и другите около нас.  От малко вероятни обстоятелства, като затъване в плаващи..

публикувано на 03.06.20 в 16:25
Театър

Всички актьори от Армията проверени за коронавирус

Дни преди първите срещи с публиката, целият актьорски състав на театър "Българския армия", заедно с всички останали служители и техните семейства, са минали през тестове за коронавирус, съобщиха от театъра.  Тестовете са направени с помощта на Военномедицинската академия и лично  на проф. Венцислав Мутафчийски. Ясни правила при влизане и излизане на..

публикувано на 03.06.20 в 14:57

Аки Каурисмаки е в Дома на киното с 14 филма

Филмите на Аки Каурисмаки отново са на голям екран, защото има неща, които не можем да видим от дивана в хола. Така звучи поканата за ретроспективата от 14 филма на финландския майстор, част от 24-тия София Филм Фест. Неповторимият хумор на Каурисмаки,, който ни кара да мислим, че животът не може да бъде толкова абсурден, ще се сблъска с..

публикувано на 03.06.20 в 11:34

Безплатните градски обиколки - очаквано завръщане

Едно вълнуващо туристическо изживяване, което може да те направи част от група непознати хора от всички части на планетата, са безплатните градски турове. За първи те се появяват през 2004 г. в Берлин. Подобни туристически обиколки се провеждат в над 300 града в над 75 държави по света. Дори в момента се провежда софийското издание, което по..

публикувано на 03.06.20 в 11:05

Готова е дългосрочната визия за развитие на София

Ще внеса в Столичния общински съвет дългосрочната визия за развитие на София . Тя касае развитието на града за следващите десетилетия, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова , цитирана от БГНЕС. Стратегическият документ „Визия за София“ има 24 дългосрочни цели, с 230 ключови стъпки, 375 конкретни мерки, които са разпределени от 2020 до 2050 г...

обновено на 03.06.20 в 10:24

Кафето може да увеличи ставните болки

Спорът за ползите и вредите от кафето са като спора за това кое е първо яйцето или кокошката, а истината, както винаги, е някъде в средата. Има хора, за които кафето е полезно и такива, при които може да доведе до проблеми. Група учени от Университета в Южна Австралия предупреждават, че прекомерните дози кафе могат да повишат риска от остеоартрит,..

публикувано на 03.06.20 в 09:15