Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Александър Тренев: Всичко около нас носи информация за събитията и делата ни

Писаното и неписаното трябва да вървят ръка за ръка. Дори в една творба може да се открие и види и голямата, и малката картина на историческия момент - смята авторът, издател и пътешественик

Мона Лиза на Леонардо да Винчи продължава да вълнува и да предизвиква дискусии
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В “Радиоприемница” избрахме днес да говорим за закодираното и препредадено знание, което се крие в изкуството, в артефактите, книгите, картините. За тази алтернативна памет и умението да разчитаме символи и алегории ни помага авторът и издател (и пътешественик) Александър Тренев.

Всеки вижда това, което знае – гласи една мъдрост. В същото време това, което правим, отеква във вечността. Последствията от нашите дела са навсякъде – виждат се в сгради, в изобразително изкуство… - на безкрайно много места – смята Александър Тренев.

Пътуването и запознаването с различни култури (включително с нашата), ни помага да разберем историята не само от текстове, но и визуално. Навсякъде могат да се видят знаци за събитията, които са се случили, и хората, които са участвали. Достатъчно е да имаме очи и интерес, за да видим тези маркери от времето.

Александър Тренев                       Снимка:Ани Петрова

Паметта е присъща на човека и на човечеството като цяло. Не може да бъде изличена. Историята (науката) е част от паметта ни. Това, което е около нас, народните песни, художествената литература – също е памет.

Но само фактите не са достатъчни. Човек, който се интересува от културата и цивилизацията изобщо, трябва да ги свърже, да знае контекста им, да направи изводи.

Александър Тренев убеждава, че и една скулптура, платно или гравюра може да ти каже много за епохата, от която идва. В една творба може да се открие и види и голямата, и малката картина на историческия момент.

Той посочи конкретни примери на творби в различни галерии, които носят закодирана или явна информация, послание и памет.
Наистина, много лесно помним образи, но не бива да забравяме, че зад тях се крие история.

Писаното и неписаното трябва да вървят ръка за ръка – подчертава Тренев. И допълва: Интернет дава възможност за бърза информация, но все пак книгите остават най-главният и сигурен източник.

Чуйте целия разговор на Белослава Димитрова с Александър Тренев.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Последната тежка катастрофа на автомагистрала „Тракия“ отне 5 човешки живота

Платната на магистралите трябва да се разделят с бетонни блокове

Разделителната ивица между платната на магистралите не бива да бъде с мантинела. Това е един съществен проблем, заради който продължават да стават катастрофи като тази на автомагистрала „Тракия“, при която загинаха 5-има души от навлизане на ТИР в насрещното движение. Това коментира пред Радио София председателят на Асоциацията на..

публикувано на 13.07.20 в 18:31

Затварят нов участък от бул. "България"

На 15 юли ще бъде затворено за рехабилитация дясното платно на бул. "България" в посока Бояна в участъка от бул. "Тодор Каблешков" до Околовръстен път.  На същия ден сутринта ще бъде отворен за движение участъкът на булеварда от Околовръстен път до моста на река Боянска. В момента се извършват довършителни дейности, продължава и работата по тротоарите в..

публикувано на 13.07.20 в 17:30
Проф. Ивайло Дичев

Проф. Ивайло Дичев: Управлението трябва да се прелегитимира

„Това, което се случи и се видя – в Президентството, на брега на „Росенец“, полицейското насилие над протестиращи момчета, възможността медии да опозорят всекиго. Призракът на комунизма отново се е надвесил над България. И реакцията е спонтанна, на диалогическо ниво.“ Така коментира случващото се през последните дни у нас културологът..

публикувано на 13.07.20 в 16:36
Антоанета Христова

Критичното мислене се организира при силно недоволство от начина на живот

Организацията на критичното мислене става тогава, когато има висока степен на неудовлетвореност на хората от начина, по който живеят, коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова . Последните случаи - събитията в парка “Росенец” и акцията в президентството са само искрата, която предизвика изблика на недоволство на една много разнородна..

публикувано на 13.07.20 в 16:27

Адв. Емил Георгиев: Прокуратурата не изпълнява обществените очаквания

Протестите, които вълнуват обществото ни през последните няколко дни, продължават. Една от организациите, които най-активно се включват в тези прояви, е Инициатива „Правосъдие за всеки“. Още в четвъртък, преди началото на протестите, организацията изрази позиция по повод на прокурорската акция в Президентството. Авторите на позицията..

обновено на 13.07.20 в 15:43

Иво Мирчев: Плажът в "Росенец" вече е достъпен за всеки гражданин

Плажът на парка “Росенец” вече е достъпен за всеки български гражданин, който иска да го посети, каза пред Радио София Иво Мирчев от “Демократична България”. След разигралите се събития край Бургас отправяме искане за оставката на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, като от 18 часа днес ще се проведе и протест пред вътрешното..

публикувано на 13.07.20 в 15:33
Стоянка Мутафова

Откриват плоча в памет на именитите Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев

Тази вечер от 19.00 ч. ще се състои откриването на плоча, в памет на именитите  Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев, на улица “Люботрън” 96 в квартал “Лозенец”, там където и тримата са живели до последните си дни. “Направихме го в памет на Нейчо Попов, който днес има рожден ден и който го заслужава, защото си отиде само на 49 г. в изгрева..

публикувано на 13.07.20 в 14:53