Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Александър Тренев: Всичко около нас носи информация за събитията и делата ни

Писаното и неписаното трябва да вървят ръка за ръка. Дори в една творба може да се открие и види и голямата, и малката картина на историческия момент - смята авторът, издател и пътешественик

Мона Лиза на Леонардо да Винчи продължава да вълнува и да предизвиква дискусии
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В “Радиоприемница” избрахме днес да говорим за закодираното и препредадено знание, което се крие в изкуството, в артефактите, книгите, картините. За тази алтернативна памет и умението да разчитаме символи и алегории ни помага авторът и издател (и пътешественик) Александър Тренев.

Всеки вижда това, което знае – гласи една мъдрост. В същото време това, което правим, отеква във вечността. Последствията от нашите дела са навсякъде – виждат се в сгради, в изобразително изкуство… - на безкрайно много места – смята Александър Тренев.

Пътуването и запознаването с различни култури (включително с нашата), ни помага да разберем историята не само от текстове, но и визуално. Навсякъде могат да се видят знаци за събитията, които са се случили, и хората, които са участвали. Достатъчно е да имаме очи и интерес, за да видим тези маркери от времето.

Александър Тренев                       Снимка:Ани Петрова

Паметта е присъща на човека и на човечеството като цяло. Не може да бъде изличена. Историята (науката) е част от паметта ни. Това, което е около нас, народните песни, художествената литература – също е памет.

Но само фактите не са достатъчни. Човек, който се интересува от културата и цивилизацията изобщо, трябва да ги свърже, да знае контекста им, да направи изводи.

Александър Тренев убеждава, че и една скулптура, платно или гравюра може да ти каже много за епохата, от която идва. В една творба може да се открие и види и голямата, и малката картина на историческия момент.

Той посочи конкретни примери на творби в различни галерии, които носят закодирана или явна информация, послание и памет.
Наистина, много лесно помним образи, но не бива да забравяме, че зад тях се крие история.

Писаното и неписаното трябва да вървят ръка за ръка – подчертава Тренев. И допълва: Интернет дава възможност за бърза информация, но все пак книгите остават най-главният и сигурен източник.

Чуйте целия разговор на Белослава Димитрова с Александър Тренев.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отворена е регистрацията за "Дигитални новатори в образованието"

От 26 до 30 май включително ще се извършва регистрацията за конкурса "Дигитални новатори в образованието", съобщиха от Министерството на образованието и науката. Регистрацията ще става чрез подаването на Формуляр за кандидатстване, достъпен на адреса  http://www.bait.bg;  на страниците на  https://devstyler.io/  и на  https://uchiteli.bg/. В конкурса..

публикувано на 26.05.20 в 18:24
В четвъртък СОС ще реши дали да удължи валидността на стикерите за платено паркиране

Стикерите за платено паркиране в столицата да важат два месеца повече

Срокът на валидност на издадените стикери за локално платено паркиране да бъде удължен с два месеца. Това се предлага в доклад до Столичния общински съвет (СОС), който ще бъде разгледан на предстоящата сесия на съвета на 28 май. Вносители са членове на комисията по транспорт. Предложението постъпи заради нефункционирането на синя и..

обновено на 26.05.20 в 18:13
И кандидат-студентските изпити няма да са такива, каквито ги познаваме

Студентите имат свое виждане и препоръки как да завърши академичната година

Националното представителство на студентските съвети (НПСС) излезе с нови 15 препоръки относно приключването на академичната година и провеждането на изпитната сесия. Писмото с препоръките е изпратено до ресорните министри и ректорите на висшите учебни заведения, както и до студентските съвети в страната. Следихме извънредната..

публикувано на 26.05.20 в 17:44

Театър "Българска армия" очаква обратно почитателите си

След дългите месеци на раздяла със зрителите, Театър „Българска армия" отваря врати с хитови комедийни заглавия.  В знак на благодарност за търпението, доверието и любовта на публиката, трупата на театъра обещава истински маратон от усмивки, опустошително забавление и невероятни емоции. Дългоочакваната среща със зрителите в театралния салон стартира..

публикувано на 26.05.20 в 17:04

БСП поиска анализ за рентабилността на общинското предприятие „Чистота“

Столичният кмет да поиска от общинското предприятие „Чистота“ да изготви правен и финансов анализ за дейността си, който да покаже дали не е икономически изгодно почистването на града да се извършва само от него. Това поискаха с доклад от групата на БСП в Столичния общински съвет на заседание на комисията по околна среда. Предложението им не беше..

публикувано на 26.05.20 в 16:09
Тодор Чобанов

СОС ще гласува в четвъртък проектите за култура и образование

На заседание на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичната община, общинските съветници обсъдиха актуални и предстоящи дейности, свързани с подкрепа на столичните ученици.  Заместник-кметът по направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности” на София доц. Тодор Чобанов представи отчет за..

публикувано на 26.05.20 в 15:55

Детска книжка обяснява Covid-19

Пандемията от Covid-19 промени живота на всички. Докато ние, възрастните, търсим начин да живеем според ограниченията, не трябва да забравяме, че децата също имат право да знаят за опасностите от коронавируса, но без да им създаваме страх и стрес. На най-малките понякога им е трудно да разберат защо не могат да ходят на училище, в детската градина или..

публикувано на 26.05.20 в 15:46