Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметта - наръчник за управление

Снимка: Pixabay
Паметта е определяща за нашето битие, тя е основният пространствен ориентир и компас в живота ни, ако започнем да я губим, това е едно от най-ужасяващите загуби на личността. “Паметта е личният дневник, който всички носим със себе си”, казва Оскар Уайлд. За това как да запазим паметта си говори Светлана Минева, редактор на книги, свързани с функционалната памет.

“Паметта е не просто способността да запомняме, но и възможността след това да ги извлечем, когато на нас ни трябват. Първо трябва да бъдем впечатлителни, да забелязваме определени неща около себе си, които след това могат да ни свършат работа”. Ние виждаме много неща, но запомняме само това, което ни е впечатлило.

Паметта се дели на краткотрайна и дълготрайна, като краткотрайните ни спомени са свързани с ежедневните неща, които виждаме и ни впечатляват. Упражненията за краткотрайна памет, всъщност целят да ни накарат да бъдем по-впечатлителни.
Неприятните мисли, свързани с вечния въпрос “Изключих ли ютията преди да изляза?” са свързани с рутината. Това, което е станало рутинно за мозъка, не провокира повишено внимание и така се получава “бяло петно”.

Един от пътищата да се засили паметта (и да намалеят “белите петна”) е визуализацията. Повечето хора запомнят повече, когато четат - около 80% от паметта ни е т.нар. визуална памет. Това е и причината хората, които гледат повече телевизия да имат по-слаба памет от хората, които четат. 
Трик за запаметяване е т.нар. “Умствено око” - това е да си правите асоциации за определени неща, за да можете да ги запомните (например двойката прилича на лебед, нулата има формата на геврек, а единицата прилича на свещ).

Близък до проблема с паметта, е проблемът с концентрацията. Обикновено причината за лошата концентрация е, че не се замисляме за прочетеното и за това кое е най-важното, т.е. тук вече трябва да проявим селективна памет. Това може да се тренира, като от един текст се отделя най-важното, второстепенното и това, което е излишно. Концентрацията обаче им отношение и към общото ни състояние - дали сме се наспали, нахранили, дали спортуваме, както и това дали пушим. Доказано е, че пушачите имат по-лоша памет и по-трудно се концентрират от хората, които не пушат.

За учениците, които трябва да запомнят много информация е много важно да запомнят правилно, а това става с график, който се спазва. 25 минути трае най-добрата концентрация, затова графикът на учене е 25 мин. учене, пет минути почивка. Доброто учене включва 4 такива пасажа по 25 мин. След тези два часа е хубаво да има една по-голяма почивка от 20 минути.

Друг масов проблем е помненето на имена. Обикновено хората, които помнят добре числа, са много лоши физиономисти. Има си трик за запомняне на имена - при запознанство е хубаво да разгледате добре новия си познат, в повечето случаи има нещо характерно за лицето му (бенка, широк нос, красиви очи), и е хубаво да споменете името му поне три пъти.

Има и музикална памет. Всички музиканти я използват постоянно - тя е съчетание между визуалната памет, слухова и кинетична памет. Развитието на тази памет при музикантите става след ужасно много упражнения и слушане на едно и също произведение, изпълнено от различни изпълнители. Свиренето на музикален инструмент може да се използва като упражнение при по-възрастни хора, за да подобрят паметта и концентрацията си, а също и за повишаване на интелигентността дори.

Стратегия за тези, които учат нови думи от чужд език е развитието на кинетичната памет с писане на думите на ръка, както и флаш картите (картончета с изписана дума от едната страна, а от другата страна значенията ѝ). Може да се правят флаш карти и за цели изрази, както и контекста, в който са използвани. Тези флаш карти позволяват и да учите постоянно дори и на улицата.

Зубренето може да бъде и полезно. В Япония се възприема като част от обучението, докато за нас, а и за Западна Европа се отрича напълно и не се толерира. Важно е да се знае, че когато човек разбира това, което учи, то със сигурност ще стане част от дълготрайната му памет, докато зубренето не може да трае дълго време.

За развитието на топографската памет е хубаво да сме внимателни и да забелязваме покрай какво минаваме.
Важно е паметта да се тренира постоянно, защото когато не се използва в пълния си капацитет мозъкът започва да атрофира, по тази причина се препоръчва на възрастните хора да решават кръстословици, судоку, и др. логически задачи - важното е да провокираме мозъка си.

Може да се използва и техниката “метод на мисловната паяжина” - когато трябва да организирате например сватба, записвате в средата на листа сватба и правите връзки с други важни елементи, свързани със сватбата - купуване на пръстени, рокля и пр.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:16

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17