Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изкуството като обществена памет

Социалистическият музей разказва за епохата през арт-а

Снимка: БГНЕС
Музеят на социалистическото изкуство има един по-различен профил. Той се различава от художествените музеи, както и от музеите, които изследват и презентират политическата история на определена епоха. Този музей съчетава и двете функции, казва Николай Ущавалийски - зам. директор на Националната галерия и завеждащ Музея за социалистическо изкуство.

Това е единственият музей съществуващ досега, който се занимава с изкуството в периода на социалистическо управление в България. В Европа, в бившите социалистически страни, съществуват няколко музея, но те са насочени повече към политическата гледна точка от този период.

Музеят има две обособени пространства - едното е екстериорно, един скулптурен двор, в който са показани над 70 произведения на монументалната скулптура от този период (там е и петолъчната звезда от бившия Партиен дом). Другото пространство е интериорно - това е залата за изложби, в която се представят различни експозиции.

“Тук естетиката, като категория в историята на изкуството, при профила на този музей няма тази първенстваща роля, както е в една художествена галерия, тук тя е подчинена на едни идеологически парадигми, които определят характера на българското изкуство за голяма период от време. Ние се опитваме да показваме онези произведения, които са етапни, емблематични за определен период от това време, и за определена тема или проблем”, казва Ущавалийски.

В музея се правят изложби и на автори, чиято различна гледна точка е много важна. Такава е изложбата на артистична група художници от Чехия, които са представили много интересна скулптурна инсталация, която по много силен гротесков и експресивен начин са представили трагична случка от историята на Чехословакия.

Повечето посетители в музея са чужденци. “Това си обяснявам, от една страна, с различната ситуация, от която идват нашите чуждестранни посетители. Търсят нещо, което не познават. Звучи им екзотично”, казва той.
Изкуството, което се презентира в художествените музеи, дава възможност на един зрител да състави своя собствена представа за времена, които отдавна са отминали.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неутронните звезди са сред най-интересните обекти във Вселената

Неутронните звезди се издигат на върха на списъка с най-интересните обекти във Вселената. Първо, защото те представляват гъста "ядрена паста", а сега има нови доказателства, че сърцевините на най-масивните неутронни звезди са съставени от екзотична „супа“ от субатомни частици, наречена кварки, се казва в публикация на списание Nature Physics, цитирана..

публикувано на 04.06.20 в 19:15

Ремонтът на бул. „България“ от Околовръстното до кръговото с „Пушкин“ приключва до 14 юни

След ремонта на участъка от бул. “България“ между бул. “Гоце Делчев“ до бул. “Тодор Каблешков“, в посока кв. “Бояна“, строителните дейности продължават между "Околовръстен път" и ул. “Пушкин“. Продължението на бул. "България" (ул. "Даскал Стоян Попандреев") от "Околовръстния път" до моста над река Боянска е с дължина 1,6 км. Извършено е..

публикувано на 04.06.20 в 16:39

Със засаждане на цветя и боядисване на пейки в София отбелязват Световния ден на околната среда

Със засаждане на цветя и боядисване на пейки от районните инспектори на Столичния инспекторат ще се отбележи утрешният Световен ден на околната среда. Това са само част от инициативите, с които контролното звено на Столичната община ще се включи в най-мащабното събитие, посветено на опазването на природата. Тази година Инспекторатът включва и..

публикувано на 04.06.20 в 16:25

Насилието над деца прилича на разпространението на болест

4 юни е Международният ден за защита на децата, жертви на агресия. Той е обявен за такъв с решение на общото събрание на ООН през 1983 година.  Тогава, обаче, акцентът е поставен  върху пагубното влияние за психиката на децата,живеещи в страни,в които военните конфликти продължават с години и това води до липса на здравна помощ, образование и..

публикувано на 04.06.20 в 15:53

"Пътна полиция" започва масови проверки за колани

До 10 юни "Пътна полиция" ще проведе спецоперация в страната, при която ще се проверява използването на обезопасителни колани от шофьори и пътници, както и използването на каски от мотоциклетисти.  В края на миналата седмица приключи полицейска операция, която се проведе в малките населени места. Там са били били проверени 25 380 автомобила и са..

публикувано на 04.06.20 в 14:59
Владимир Ампов - Графа

Графа с три поредни концерта на стадион „Юнак“ и турне през юли

Владимир Ампов-Графа ще изнесе три концерта на стадион „Юнак“ на 14, 15 и 16 юли под мотото „Ти грееш!“, вместо планираният преди извънредното положение на стадион „Българска армия“ на 10 юни. Обичаният изпълнител ще зарадва и феновете си в страната с турне в четири града това лято – Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. „Аз съм човек,..

публикувано на 04.06.20 в 13:45
Сред пълзящите експонати не са само змиите

Над 40 вида змии чакат публика в "Музейко" до края на юни

Време е отново да играем и да изследваме! С този призив "Музейко" отвори врати и очаква посетители, без да се пренебрегват всички необходими мерки за безопасност. „Не ни беше лесно по време на изолацията, защото „Музейко“ е интерактивно място и много обичаме децата, контактите и игрите с тях“, разказа в ефира на Радио София Бистра Кирова,..

публикувано на 04.06.20 в 12:14