Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Росен Петков: Дигитализацията съхранява, улеснява достъпа и помага за популяризиране

Дигитализацията дава втори живот на стари книги и картички
Снимка: invisibleserdica.org
Цяла седмица говорим за паметта в „Радиоприемница“ и на финала сме поканили специалист, който се грижи за съхраняването на това, което трябва да не забравяме като общество. Росен Петков е преподавател по компютърна графика в Техническия университет, а събеседването се завърта около дигитализацията на книжното наследство и фотографските материали, както и за съхраняването на старопечатни издания, на фотографска и кино техника.

В съвремието е особено важно да сме индивидуалисти, хора, общество, нация със запазена идентичност. От това произтича и значението на съхраняването на ценностите, на историята, паметта на съответната общност, смята Росен Петков.

Съхраняването на идентичността е пряко свързано с дигитализацията на нашето културно-историческо наследство. Важно е, защото ценностите може да се разпаднат, да се разрушат, да се загубят. Освен това дигитализацията дава възможност за популяризиране, за лесно разпространение, за използване в обучението.

Росен Петков Снимка: Ани ПетроваРосен Петков дава конкретен пример с емблематичен албум за стара София от 1912 г. на известния фотограф Димитър Карастоянов. Заедно с други издания (с изтекли авторски права) те са качени в интернет пространството за общодостъпно ползване.

Някои книги са интересни със стила си на оформление, други – с тематиката или илюстрациите – допълва Петков, който е и колекционер на редки издания. Колкото и скромни да са първите книжки през ХІХ век, те са събуждали българина за просвещение и знания. Показват българската култура и етнография.

Със съвременните технологии и приложения за различни устройства, лесно могат да се видят и трудно достъпни (поради големите разстояния например) или невидими обекти – полезни и за туристи, и за хора, жадни за образование. (Пример е Невидимата Сердика.)

В своя блог Росен Петков се е спрял специално на редките първи издания на „Под игото“ от края на ХІХ век, (вкл. и на английски език), някои от които притежава като колекционер.

Чуйте целия разговор на Белослава Димитрова с Росен Петков.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влогърът Изабела Овчарова с нова книга

Влогърът Изабел Oвчарова отново е “Причината” хиляди младежи да хванат книга в ръце. Първият художествен роман на слънчевото момиче е вече реалност. През 2019 г. тя издаде дебютната си биографична книга “Щастливей”, която спечели “Детска Вазова награда за литература” за 2019 г., сега отново предизвиква последователите си да излязат от мрежата и да..

публикувано на 25.05.20 в 19:06

Конкурс за есе класира млади изследователи за експедиция на Витоша

Ученици от 9 до 18 години могат да участва в изследователска експедиция в Природен парк „Витоша“ тази есен на 19 и 20 септември . За целта обаче трябва да участват и да впечатлят в конкурс за есе на тема "Аз съм изследовател" , обявен от Националния природонаучен музей (НПНМ) при Българската академия на науките. Наградените участници ще..

публикувано на 25.05.20 в 17:45

Засилва се трафикът от връщащи се в София автомобили

Около 55 - 56 хиляди автомобил са излезли от София за серията от три почивни дни покрай 24 май, толкова трябва и да се приберат за началото на новата работна седмица. За да не стават задръствания, както и при всички празници, КАТ приемат мерки съвместно с Жандармерия и Охранителна полиция, съобщи началникът на Пътна полиция Любомир Костадинов...

публикувано на 25.05.20 в 17:03

„Дишай!“ - заекването като сила

Ангел Захаринов е фотограф на известни личности у нас. Но той иска да бъде част от промяната в България по отношевие на стереотипите и предразсъдъците към хората със заекване. Затова и самият Ангел се е включил като посланик – лице и глас, в социалната инициатива „Дишай“ ( breathe in. ). “Дишай - казваха ми десетките логопеди и..

обновено на 25.05.20 в 15:56
„Хвърковатата чета“, автор Петър Морозов

Във ВВВУ в Долна Митрополия отбелязват годишнината от гибелта на патрона си Георги Бенковски

Навършват се 144 години от смъртта на революционера Георги Бенковски. Предводител на “Хвърковатата чета”, той е един от най-храбрите апостоли за времето си. Роден в Копривщица 1843 година, Георги Бенковски е основна фигура в организацията на Априлското въстание. На неговото име е кръстено Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия..

публикувано на 25.05.20 в 11:30

Артисти и специалисти от 6 европейски страни - в творческа конференция

Култсалон (Cooltsalon) за трета поредна година събира държави и градове в едновременна творческа конференция - “Култзин” (“Cooltzine”) на 30 май (събота). Темата този път е „Промени “. Градовете тази година са София, Белград, Лондон, Виена, Берлин и Париж, с говорители участващи в съответната дискусия, но без места-домакини,..

публикувано на 25.05.20 в 11:27

Децата награждават героите си със “Златна ябълка”

Националната мрежа за децата, която обединява близо 150 граждански организации за деца и семейства у нас, за десета поредна година ще връчи наградите "Златната ябълка" за принос към благосъстояниението на децата в България. „През изминалите години са отличени десетки герои на децата, болници, общини, журналисти, организации, които са..

публикувано на 25.05.20 в 10:25