Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Страница 36

Дневникът на една софиянка: Думите дават суперсилата за вечната машина на времето

Белослава пътува

Пенчо бре, чети!
Пенчо не чете.
Пенчо, работи!
Пенчо пак не ще

Здравейте, драги мои, петък е и на всички вече ни се лежи активно. Независимо, дали сме ученици или си работим, когато мързелът е наш Бог, ние му се подчиняваме напълно и спазваме всичките му повели и заповеди. Като една от най-важните е: Не мърдай… от дивана!

Давам тон на Дневника със стихотворението на Петко Славейков, което той посвещава на своя син Пенчо. Уточнявам, понеже наскоро прочетох някъде из мрежата как един потребител се чуди защо Славейков го наричат ту Петко, ту Пенчо… И кое аджеба е вярното?

Всъщност споменавам това мило стихотворение от баща за син, защото в крайна сметка и през 1888-а учениците, видиш ли, ги е мързяло и то много. Така че да не ми минават с оправданието за днешните млади хора, на които не им се четат сложнотии и поради тази причина се налага да им осъвременим мъчителното „Под игото“.

Уви, драги мои, с опростяване рядко се провокира желание, а по-скоро това води до още по-голямо: Все ми е тая.

Знаете вече фактите: 6000 думи в романа са заменени с други по-разбираеми за по-малките читатели. За да си го представите по-ясно, ето така са го направили:

Прословутата вече фраза на чорбаджи Марко: "Пийте бре, маскари!" е преведена така:

"Пийте бре, ПАЛАВНИЦИ!"

Скандалът доста дълго време се вие в социалните (и не само) медии, така че няма с какво толкова да ви изненадам.

Просто искам да ви споделя, че винаги ще има много и различни адаптации на текстове. Особено, когато езикът е вече формално изменен. Да речем произведението е написано на средновисок немски или пък съвършената мерена реч на Шекспир.

Което дори не е случаят на „Под игото“, а една камара турцизми и архаични български думи. Всъщност Вазовото произведение е един сложен роман, изпълнен с история, любов, ужаси, комични и трагични елементи, понякога трудно понятни за децата. Но този текст носи духа на времето, а то се разкрива през героите и думите. Това че редакторите на въпросното ново издание замениха тези думи - отнема със сигурност от автентичната атмосфера, но всъщност тази подмяна изобщо не помага да задълбочим собствения си анализ върху произведението.

Какви ги нищят въпросните маскари…

Затова е необходимо усилие да се влезе в диалог с учениците, да се разсъждава върху съдържанието, дори всеки да си направи собствена карта върху произведението. Няма литературен текст, който в диалог да не бъде разплетен!

Казвам го от времето когато бях в 9-ти клас и изучавахме Гьоте на немски език. Страх, ужас и тотално неразбиране на материята, докато не го разчепкахме дружно този въпросен „Горски цар“.

Ако някое дете е попаднало на Дневника сега, на което му се налага да чете разни неща по задължение, бих искала да кажа следното:

Знай, приятелю, че с четеното на сложни и неразбираеми неща трупаш нещо като суперсила, но не бива да спираш да питаш, учителя, приятелите, родителите, съучениците, затова, което не разбираш. Литературата е машина на времето, би могла да те отведе навсякъде, стига да си готов на това пътешествие.

А ти си готов, нали?

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влогърът Изабела Овчарова с нова книга

Влогърът Изабел Oвчарова отново е “Причината” хиляди младежи да хванат книга в ръце. Първият художествен роман на слънчевото момиче е вече реалност. През 2019 г. тя издаде дебютната си биографична книга “Щастливей”, която спечели “Детска Вазова награда за литература” за 2019 г., сега отново предизвиква последователите си да излязат от мрежата и да..

публикувано на 25.05.20 в 19:06

Конкурс за есе класира млади изследователи за експедиция на Витоша

Ученици от 9 до 18 години могат да участва в изследователска експедиция в Природен парк „Витоша“ тази есен на 19 и 20 септември . За целта обаче трябва да участват и да впечатлят в конкурс за есе на тема "Аз съм изследовател" , обявен от Националния природонаучен музей (НПНМ) при Българската академия на науките. Наградените участници ще..

публикувано на 25.05.20 в 17:45

Засилва се трафикът от връщащи се в София автомобили

Около 55 - 56 хиляди автомобил са излезли от София за серията от три почивни дни покрай 24 май, толкова трябва и да се приберат за началото на новата работна седмица. За да не стават задръствания, както и при всички празници, КАТ приемат мерки съвместно с Жандармерия и Охранителна полиция, съобщи началникът на Пътна полиция Любомир Костадинов...

публикувано на 25.05.20 в 17:03

„Дишай!“ - заекването като сила

Ангел Захаринов е фотограф на известни личности у нас. Но той иска да бъде част от промяната в България по отношевие на стереотипите и предразсъдъците към хората със заекване. Затова и самият Ангел се е включил като посланик – лице и глас, в социалната инициатива „Дишай“ ( breathe in. ). “Дишай - казваха ми десетките логопеди и..

обновено на 25.05.20 в 15:56
„Хвърковатата чета“, автор Петър Морозов

Във ВВВУ в Долна Митрополия отбелязват годишнината от гибелта на патрона си Георги Бенковски

Навършват се 144 години от смъртта на революционера Георги Бенковски. Предводител на “Хвърковатата чета”, той е един от най-храбрите апостоли за времето си. Роден в Копривщица 1843 година, Георги Бенковски е основна фигура в организацията на Априлското въстание. На неговото име е кръстено Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия..

публикувано на 25.05.20 в 11:30

Артисти и специалисти от 6 европейски страни - в творческа конференция

Култсалон (Cooltsalon) за трета поредна година събира държави и градове в едновременна творческа конференция - “Култзин” (“Cooltzine”) на 30 май (събота). Темата този път е „Промени “. Градовете тази година са София, Белград, Лондон, Виена, Берлин и Париж, с говорители участващи в съответната дискусия, но без места-домакини,..

публикувано на 25.05.20 в 11:27

Децата награждават героите си със “Златна ябълка”

Националната мрежа за децата, която обединява близо 150 граждански организации за деца и семейства у нас, за десета поредна година ще връчи наградите "Златната ябълка" за принос към благосъстояниението на децата в България. „През изминалите години са отличени десетки герои на децата, болници, общини, журналисти, организации, които са..

публикувано на 25.05.20 в 10:25