Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жените в българската култура и наука - професионалисти, запазили своята женственост

За приноса на жените в българската литературна и културна история разказва в предаването “Радиоприемница” Катя Зографова - известната българска литературна историчка, литературоведка и писателка, която е член на Дамския литературен салон “Евгения Марс”, в Клуба на българските писателки и е директор на музея “Н.Й. Вапцаров”.

Катя Зографова е автор и на изследването “Многоликата българка - забележителни жени от Възраждането до наши дни”.
“Аз се вълнувам поне от 20 години от тази теми за приноса на жените в българската литература и култура”, казва тя.

Все още има неразказани истории за видни българки и “Многоликата българка” ще има свое продължение “Българката”, макар че наскоро излезе друга книга на подобна тематика - “Аз съм българка” на Петя Александрова, а 40 млади художнички са направили илюстрации на жените, за които се разказва.Към историите на забележителните български жени ще бъдат добавени историите на българки от седем столетия назад.

Първата героиня ще бъде Кера Тамара, въпреки оскъдните документи за нея, тя е важна заради саможертвата, която прави за България. Тази саможертва се повтаря и по-късно при многобройните, но анонимни жени от Априлското въстание.  Остава неизвестна съдбата на първата българска лекарка д-р Тота Венкова.

“Какво се случва с всички забележителни жени - най-често, когато говорим за поетесите, те остават без семейства или без деца. Единствената от големите поетеси Багряна е тази, която има син и продължение на рода си, но заради това че изостава детето си, когато заминава за Мюнхен, се крие от детето коя е майка му.Още по-тежка е съдбата на Екатерина Ненчева, която въпреки борбата на Веселин Ханчев, остава без гроб.

Сложната съдба на видните българки не подминава и акад. Жана Гълъбова, която работи в изолация след 9 септември 1944 г., активно превежда, но заедно с Константин Гълъбов нямат собствени деца. А огромният архив, който събира, включително и писмо на Алберт Айнщайн до Константин Гълъбов, е бил предаден на вторични суровини след смъртта ѝ.

В продължението ще бъде включена и историята на Васка Емануилова, защото най-значимата българска скулпторка и дарителка на София.
“Нуждата от единение и това усещане  нашето поколение да се сроди с тези жени, да не си мислим, че ние живеем най-тежко, в най-сложното време, да видим света през биографиите на тези жени, които са имали страшно мъчителни житейски пътища и въпреки това са запазвали духа и дори красотата си, затова Юлия Кръстева ги нарича “интересните българки”, великолепни професионалистки, които обаче съхраняват и своята женственост.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Господинов

Учителят Иван Господинов събира години опит в Европа, за да е полезен днес в България

Иван Господинов e председател на сдружение "Образование без раници“, представител на дигиталната образователна платформа "Кан Академия" за България, преподавател по немски език и философия. Именно образователната кауза го кара да се завърне в България, след като завършва философия и социални науки в Лайпцигския университет в Германия.  Днес без..

публикувано на 24.05.20 в 15:00
Д-р Станимир Хасърджиев

Д-р Станимир Хасърджиев: В условията на изолация пациентите търсят най-вече психологическа подкрепа

Преди месец Националната пациентска организация откри гореща телефонна линия 0800 14 515 за пациентите с хронични заболявания, на която безплатно могат да проведат консултация със специалисти в различни области- ендокринология, кардиологията, онкология, инфекциозни болести, както и с психолог. Осигурена е и възможност за виртуален..

публикувано на 24.05.20 в 13:07

Буквите, писмеността и делото на Светите братя Кирил и Методий

На 24 май честваме празника на буквите, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.  Прославяме делото на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Сведения за честването на този ден като празник на българската просвета има още през XII век. Двамата братя са канонизирани за светци още с идването на техните ученици в България през..

публикувано на 24.05.20 в 08:15

Трябва ли да има приемни изпити за специалността "Право" в СУ

Приемането в специалност "Право" в Софийския университет без кандидатстудентски изпити по "Български език", "Литература" и "История", а само с оценките от матурите предизвика вълнения в студентските и преподавателските среди.  В интернет бе публикувана петиция, инициирана от студентката по право Магдалена Стоева. Тя посочи пред Радио София, че иска..

публикувано на 22.05.20 в 18:46

С "Музика от Голямата къща" ще започва всеки ден по Радио София

Точно на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Радио София отваря нов  музикален прозорец   в своята програма. Всяко денонощие ще стартира с минути, посветени на музиката, която се създава и записва от съставите на Българското национално радио. Веднага след информационния бюлетин в полунощ, ще започва..

публикувано на 22.05.20 в 17:51

Природните лекове за детоксикация - корен гръмотрън, глухарче, бреза

Билките са основна част от народната медицина и хората от векове се обръщат към тяхната мощ. Любен Пенков е трето поколение билкопроизводител. Той разказа пред Радио София повече за полезните билки, които можем да намерим пресни през летния сезон, и за какво могат да са ни от помощ. Най-познатите билки, които събираме през лятото са липов цвят,..

публикувано на 22.05.20 в 17:36

Бул. „Патриарх Евтимий“ ще има велоалеи и нова бус лента

По столичния бул. „Патриарх Евтимий“ ще бъдат обособени  велоалеи и нова бус лента , предвижда проект, който представиха кметът на София Йорданка Фандъкова и независимият общински съветник Борис Бонев, главният архитект на София Здравко Здравков и зам.-кметът по транспорта Кристиян Кръстев. Проектът предвижда промени по бул. „Патриарх..

обновено на 22.05.20 в 17:17