Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Севдалина Войнова:

С политиките на местно ниво се реализира интеграцията и реалната промяна

Снимка: БГНЕС
Една сентенция казва, че "властта може да прави само това, което е разрешено със закон, а гражданите могат да правят всичко, което не е забранено от закона", посочи пред Радио София Севдалина Войнова от Асоциацията за развитие на София. Между тези две понятия, обаче, има една голяма празнина, която създава място за много инициативи, пилотни действия и иновации.

Преди години гражданското участие в местната власт до голяма степен е било формализирано и самите граждани не са имали, приемайки че са ограничени и играят по правилата на администрацията. С течение на времето разбирането за гражданско участие е претърпяло значително развитие, като са се появили много интересни граждански инициативи, довели до сериозни резултати - в областта на почистването, залесяването, но и не толкова известни примери като факта, че някои средни училища в София провеждат практиките си като правят нещо добро за града.

Същевременно има тенденция гражданите да възприемат местната власт донякъде като свой враг и да се дисоциират от нея. Хората не виждат директната връзка с тези, които избират и чиято заплата плащат, отбеляза Войнова. Тя добави, че равнището на доверие е много важен фактор. Проведено европейско проучване за доверието между различните държави показва, че най-голямо доверие има между две скандинавски държави - Дания и Швеция. По-интересно в случая е, че ако в целия Европейски съюз имаше същото ниво на доверие, то неговият брутен вътрешен продукт щеше да се увеличи неколкократно. Друг важен фактор е работата с млади хора, все още необременени от недоволството на възрастните. Затова и намеренията на новия Столичен общински съвет включват много по-засилена младежка политика със съответните инструменти за насърчаването й.

Всички европейски политики напоследък започват да се прилагат на местно равнище, защото именно там се осъществява реалната интеграция и реалната промяна в какъвто и да е аспект. Чрез усилията на Столичната община и на Асоциацията за развитие на София вече са представени и пред Европейския комитет на регионите интересните мерки за интегриране на гражданите на трети страни на местно равнище, в които се набляга на социалната спойка или кохезия.

София е град, който дава много възможности за инициатива и добри идеи. Всяко нещо започва с първа крачка и трябва да сме готови да я направим, категорична е Севдалина Войнова.

Асоциацията за развитие на София е организация, която помага за взимането на решения по въпроси, за които Столичният общински съвет няма достатъчно ресурси. Тя изготвя изследвания и анализи за различни политики и работи за изграждане на европейски партньорства. Третата насока в работата на асоциацията е по-доброто общуване на местната власт с гражданите, бизнес средите, чужденците, академичните среди и др. През деветте години, в които съществува Асоциацията за развитие на София, са били реализирани различни проекти на теми от стратегия за уличното осветление до социално предприемачество, от кръгова икономика до интеграция на граждани от трети страни.

Повече подробности за местните политики и социалната интеграция - в интервюто на Лили Големинова със Севдалина Войнова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18