Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Красивата Словения - славянски чар и западноевропейска култура

На по-малко от 1000 км от България, в слънчевата част на Алпите, т.нар. Юлийски Алпи, се намира красивата и мъничка Словения. Чаровна и естествена по славянски и подредена по католически, носеща културата на централна Европа.
Макар и населението ѝ да е около 2 млн. души, страната определено има какво да предложи а туристите си - и културни събития, и природни забележителности.

Съвременна Словения възниква след разпадането на Югославия през 1991 година, но всъщност е досто по-стара - датира от VII в.  Носи отпечатъка на Хабсбургите, Римската империя и Австро-Унгария.

Ако планирате посещение на страната, не пропускайте езерото Блед, Националния парк “Триглав”, пристанищния град Копер, средновековни градове с термални извори, крайбрежния град Пиран с италианската му атмосфера. Всичко там е толкова живописно, сякаш създадено по модел на художник.

“Любляна не е много позната. На 1000 км от София. Не е голяма туристическа дестинация. Не е като Рим или Париж, но си заслужава да бъде видяна, защото има своя дух, чар, излъчване”, казва д-р Ивайло Начев от Института по балканистика с център по тракология към БАН.

 Една от задължителните дестинации е интересен, живописен и много добре запазен средновековен замък, който се издига над стария средновековен град. Тази замък и до днес е център на разнообразни събития - концерти, изложби и т.н. Забележителност е също и т-.нар. “Змейски мост”, който е на р. Любляница. Построен е през 1901 г. И до днес това е един от символите на града - с четири дракони.

Защо именно драконите са символ на Любляна и още за приказната Словения - чуйте в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Требич кани на фестивал с конкурс за домашни баници, пити и вино

Конкурс за вино и баница очаква всички жители и гости тази неделя (26 януари) в Требич. Организаторите от район „Надежда“ подготвят Фестивал на зимните традиции и обичаи . Това е първото културно събитие, с което се обръща внимание на българските зимни празници с музика, танци и пресъздаване на обичаи. Събирането започва в 11 часа и ще..

публикувано на 24.01.20 в 11:21
The Brand New Heavies можем да видим и слушаме в зала „Универсиада“

Накъде в София

BRAND Кралете на фънка и символ на ейсид-джаз движението The Brand New Heavies излизат на сцената на зала „Универсиада“ месеци след излизането на едноименния албум “TBNH”, посветен на 30-ия юбилей на групата. Ядрото на The Brand New Heavies са композиторите Саймън Бартоломео и Андрю Леви, които с музиката си вдъхновяват поколение..

публикувано на 24.01.20 в 09:43

Човек е загинал при катастрофа между три трамвая в София

Един мъж е загинал и над 10 души са ранени при катастрофа между три трамвая на бул. "Искърско шосе" в столицата, съобщава БГНЕС.  Инцидентът е станал малко преди 12.00 ч. след спирката на трамвай 20 в ж.к. „Дружба“.  Всичко е започнало от повреден трамвай, който е успял да се отмести на собствен ход. Двата трамвая след него са спрели, за да го..

обновено на 23.01.20 в 20:04

Над 400 семейства в район „Младост“ се готвят за протест заради забавено саниране

Над 400 семейства в район „Младост“ се готвят за протест на 26 януари заради забавяне на санирането на блоковете им по Националната програма за енергийна ефективност. Те са поканили районния кмет арх.Стефан Стефанов да присъства на общото събрание на членовете на Сдружението на собствениците, за да даде обяснение защо процедурите се бавят вече..

публикувано на 23.01.20 в 19:59

Решението за водата за Перник се бави

на икономиката, на регионалното развитие и на екологията да поискат от Столичния общински съвет разрешение вода от Белмекенската каскада да премине през язовир „Бели Искър“ и ВиК мрежата на София и да се насочи към Перник . Едва през следващата седмица обаче общинските съветници ще могат да разгледат в комисия искането, а окончателното..

публикувано на 23.01.20 в 18:22
Андон Балтаков

Андон Балтаков: Нужен е пряк контакт с младата аудитория

Първата задача на новия генерален директор на Българското национално радио Андон Балтаков е всички екипи да разберат концепцията му и начина, по който тя ще рефлектира върху ежедневния трудов процес - правенето на журналистика или музикални предавания. Важен елемент ще бъде всички решенията да бъдат обсъждани и работещите в Радиото да бъдат наясно с..

обновено на 23.01.20 в 17:30
Пламен Петров

Сирак Скитник не е знаел какво е радиото, но е знаел какво трябва да бъде

Българското национално радио на 25 януари ще отбележи своя 85-годишен юбилей. Тогава ще бъдат връчени наградите за журналистика “Сирак Скитник”. Връщайки лентата назад към историята и личността на първия директор на БНР Сирак Скитник - талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик, решихме още веднъж да напомним кой е той. “Сирак Скитник..

публикувано на 23.01.20 в 16:49