Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Красивата Словения - славянски чар и западноевропейска култура

На по-малко от 1000 км от България, в слънчевата част на Алпите, т.нар. Юлийски Алпи, се намира красивата и мъничка Словения. Чаровна и естествена по славянски и подредена по католически, носеща културата на централна Европа.
Макар и населението ѝ да е около 2 млн. души, страната определено има какво да предложи а туристите си - и културни събития, и природни забележителности.

Съвременна Словения възниква след разпадането на Югославия през 1991 година, но всъщност е досто по-стара - датира от VII в.  Носи отпечатъка на Хабсбургите, Римската империя и Австро-Унгария.

Ако планирате посещение на страната, не пропускайте езерото Блед, Националния парк “Триглав”, пристанищния град Копер, средновековни градове с термални извори, крайбрежния град Пиран с италианската му атмосфера. Всичко там е толкова живописно, сякаш създадено по модел на художник.

“Любляна не е много позната. На 1000 км от София. Не е голяма туристическа дестинация. Не е като Рим или Париж, но си заслужава да бъде видяна, защото има своя дух, чар, излъчване”, казва д-р Ивайло Начев от Института по балканистика с център по тракология към БАН.

 Една от задължителните дестинации е интересен, живописен и много добре запазен средновековен замък, който се издига над стария средновековен град. Тази замък и до днес е център на разнообразни събития - концерти, изложби и т.н. Забележителност е също и т-.нар. “Змейски мост”, който е на р. Любляница. Построен е през 1901 г. И до днес това е един от символите на града - с четири дракони.

Защо именно драконите са символ на Любляна и още за приказната Словения - чуйте в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валентин Николов: Ситуацията в строителния бранш е доста сериозна и трудна

Ситуацията в строителния бранш е доста сериозна и трудна, въпреки че няма забрана и може да се работи, казва  Валентин Николов  - изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. "Основният проблем е в придвижването, защото строителните работници обикновено не живеят там, където работят. На второ място са доставките, тези от чужбина са на..

публикувано на 08.04.20 в 19:27
ЖП Гара Кърджали

Големите гари се дезинфекцират по четири пъти на ден

В края на минала седмица беше установено, че служителка работеща на гара Илиянци е починала след усложнения от коронавирус. От  3 април, по предписание на РЗИ, четирима служители на Национална компания "Железопътна инфраструктура" на гара Илиянци са под домашна карантина. Направените в края на миналата седмица тестове на служители са отрицателни...

публикувано на 08.04.20 в 18:52

Няма достатъчно поръчки за кризисното производство на ТПК

Държавни, общински и частни предприятия вече се преориентираха си към производство на предпазни маски и защитни облекла.Трудово-производителни кооперации от цялата страна също трансформират производството си, в което са заети около 800 души, сред които и около 300 хора с увреждания.    Общото производство в кооперациите в момента е около 5-6 хиляди..

обновено на 08.04.20 в 17:37
В някои страни с приложението на ГМО се цели задоволяване на глада

Проф. Цвета Георгиева: ГМО не бива да се преекспонира като проблем

Както повечето теми и проблеми, и при ГМО може да се намерят ползи и рискове. Правени са многобройни изследвания върху животни и хранително-вкусовите характеристики на продукти с ГМО. Досега няма научни доказателства за отрицателни здравни ефекти. По-скоро рисковете са за околната среда. Това коментира пред Радио София проф. Цвета..

публикувано на 08.04.20 в 16:47
Геновева Христова-Мъри

Да мислим крачка напред - работещата стратегия за бизнеса

В 16.00 часа е началото на осмото издание на серията онлайн семинари на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Семинарът “Бизнес по време на криза - предизвикателства и възможности” ще бъде открит от изпълнителния директор на агенцията Бойко Таков.  Да мислим крачка напред - това е много важно в момента за бизнеса,..

публикувано на 08.04.20 в 16:04

Добрите инициативи за дигитално образование в Софийска област

В 22 общини в Софийска област, с общо 97 образователни институции, се обучават 23,5 хиляди ученици. Средно 95 процента от тях са обхванати от обучението в електронна среда, съобщи пред Радио София   Росица Иванова , началник на Регионалното управление на образованието – София регион.  В шест училища в областта все още има затруднения, но те се..

публикувано на 08.04.20 в 15:24

Сред сигналите до ДАЗД най-много остават тези за насилие

Държавната агенция за закрила на детето предприе действия за виртуален контрол за спазването на правата на децата в отговор на настъпилите нови обстоятелства. Това е нов модел за проследяване, който ще бъде прилаган само тогава, когато има извънредно положение, обясни пред Радио София Галя Атанасова от Агенцията. Промяната засяга проверките във..

публикувано на 08.04.20 в 15:13