Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Накъде в София

На откриването на изложбата на Мариана Мръвкова ще свири Джаз формация „София”

ИЗЛОЖБИ

  • Новите си живописни платна Калия Калъчева подрежда в галерия „Ракурси“. Художничката работи предимно в сферата на живописта, нарича себе си индустриален живописец. Вдъхновена е от архитектурата и големите градове. Работи с разнообразни техники и материали, които в настоящата изложба включват позлатяване и иновативна авторска техника, която тя нарича „парчета“.

За изложбата си „Имагинерни конструкции“ художничката казва: „Това са пространства, които съм виждала на живо и са се притаили в подсъзнанието ми. Сега те се събуждат и излизат на повърхността, за да се приплъзнат върху платната. Лъкаво – бляскави и готови да погълнат всеки цвят – да го задушат или да му вдъхнат живот.“

  • Галерия Контраст представя самостоятелната изложба на Онник Каранфилян „Танцуващият по въже Homo Ludens“. Откриването е от 18:30 ч.

За едни животът е безкрайно изпитание, борба да оцелееш, за други е забавление, с което преминаваш през бурите. За Онник Каранфилян „животът е много отмъстителен, ако не го живеем истински“.

Показаните гравюри в изложбата на Онник Каранфилян в Галерия „Контраст“ са само малка брънка от пъзела на изминатия дотук път на ходещия по криволиците и възлите на въжето-живот художник. Не съм срещала друг, който така да се забавлява, разглеждайки собствените си гравюри, защото повечето са плод на импровизация, в които има и цитати от различни художници, като например Ван Дайк, или от Ренесанса, от Дюрер и т.н., вплетени като калейдоскоп в творбите му, казва за автора проф. Аксиния Джурова.

  • 20-ина маслени картини на художничката Севда Потурлян, мотиви от различни европейски страни ще можете да видите от 18 часа в галерия Арте. Съкровени кътчета, „Паважи и обиталища“ – реални, но и пречупени през нейното богатото и деликатно въображение.
  • От днес до 14 февруари галерия „Васка Емануилова“ представя самостоятелната изложба „Мъжът, жената и помежду им“ на Валентина Шарра. Изложбеният проект се състои от 5 творби, създадени в България между 2018 и 2019 г., които ще имат като обща линия на изследване определянето на една „несъществуваща категория“ между женското и мъжкото.
  • В своята самостоятелна изложба с мото ,,Глината – вълнуваща материя“ , проф. Ивана Енева представя резултата от дългогодишните си творчески търсения, в областта на най-иновативните съвременни керамични техники: ,,Пейпърклей“, ,,Инкрустации на цветни маси“, ,,Съвременна терасигилата“ и др. Откриването е от 18:00 часа в галерия „Академия“.
  • На откриването на изложбата на Мариана Мръвкова (масло, акварел и старинни бижута) в Общинския културен институт "Надежда" ще участва Джаз формация „София”.
КНИГИ

В Литературен клуб „Перото“ от 18:30 журналистът Милена Димитрова ще представи книгата „Втората България“. Сборникът разказва личните истории на повече от 50 българи, избрали или принудени да живеят извън родината, изследва основните причини за миграцията и поставя въпроса за целенасочена активна политика със сънародниците ни зад граница.

Издателство за поезия ДА! организира поредица от четения, първото от които е днес от 18.30 часа в Камерна зала на Младежки театър „Николай Бинев“ - като част от постоянната им кампания „Домът на думите“, която среща книгите и хората на сцената на театъра.
Тази вечер можеити до чуете творби от Алеш Дебеляк, Стефан Иванов, Херман де Конинк, Мария П. Василева, Теодора Куцарова, Енис Батур, Гойко Божович.

КИНО

Най-награждаваният египетски филм за последното десетилетие "На края на света"ще открие тази вечер 12-то издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка „София Менар“ в Дома на киното. Това ще е единствената прожекция на лентата, номинирана за „Златна палма” в Кан и представила Египет в надпреварата за чуждоезичен „Оскар”.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аки Каурисмаки е в Дома на киното с 14 филма

Филмите на Аки Каурисмаки отново са на голям екран, защото има неща, които не можем да видим от дивана в хола. Така звучи поканата за ретроспективата от 14 филма на финландския майстор, част от 24-тия София Филм Фест. Неповторимият хумор на Каурисмаки,, който ни кара да мислим, че животът не може да бъде толкова абсурден, ще се сблъска с..

публикувано на 03.06.20 в 11:34

Безплатните градски обиколки - очаквано завръщане

Едно вълнуващо туристическо изживяване, което може да те направи част от група непознати хора от всички части на планетата, са безплатните градски турове. За първи те се появяват през 2004 г. в Берлин. Подобни туристически обиколки се провеждат в над 300 града в над 75 държави по света. Дори в момента се провежда софийското издание, което по..

публикувано на 03.06.20 в 11:05

Готова е дългосрочната визия за развитие на София

Ще внеса в Столичния общински съвет дългосрочната визия за развитие на София . Тя касае развитието на града за следващите десетилетия, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова , цитирана от БГНЕС. Стратегическият документ „Визия за София“ има 24 дългосрочни цели, с 230 ключови стъпки, 375 конкретни мерки, които са разпределени от 2020 до 2050 г...

обновено на 03.06.20 в 10:24

Кафето може да увеличи ставните болки

Спорът за ползите и вредите от кафето са като спора за това кое е първо яйцето или кокошката, а истината, както винаги, е някъде в средата. Има хора, за които кафето е полезно и такива, при които може да доведе до проблеми. Група учени от Университета в Южна Австралия предупреждават, че прекомерните дози кафе могат да повишат риска от остеоартрит,..

публикувано на 03.06.20 в 09:15

Боян Ботйов: За Ботев идеята за свободата е основополагаща

На 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, се срещаме с един от живите родственици на великия български революционер и публицист Христо Ботев. Боян Ботйов e пряко свързан с калоферския род на даскал Ботьо Петков. Христо има трима братя - Стефан, Боян и Кирил, който също е участвал в четата на Христо..

публикувано на 02.06.20 в 18:10

Важни спортни събития и личности в 28 кадъра на Иван Йочев

Спортни любимци – български олимпийски, световни и европейски шампиони, присъстваха днес на откриването на фотоизложбата, подредена в градинката пред НДК под наслов "Спортът в София през годините" . Авторът й Иван Йочев е дългогодишен фоторепортер и е намерил съмишленици и подкрепа в лецито на "София - европейска столица на спорта" и БОК...

публикувано на 02.06.20 в 18:06

Новата бизнес реалност: хибридни събития и преформатиране на пространства на открито

„Не можем да очакваме големи събития с международно участие по-рано от средата на следващата година“, смята управителят на една от водещите рентал компании Иван Градинаров . „По отношение на българските артисти, пазарът е малък и големи събития като концерта на Графа на стадион „Българска армия“, който феновете очакваха на 10 юни, са рядкост...

публикувано на 02.06.20 в 16:27