Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Снимка: ДНК

СЦЕНА

Театралният режисьор, изпълнител и автор на текстове за сцена Младен Алексиев ще представи авторското си изпълнение „Разхождайки пейзажа” от 19:00 ч. в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.

Това е първо представяне на проекта след гостуванията му в LINDA (София), Glej Theatre (Любляна), Field Kitchen Academy (Берлин/Вюстен-Бухолц) и Moving Body Festival (Варна). „Разхождайки пейзажа“ е среща между изпълнител и зрители, която посредством акта на говоренето плавно повежда публиката през темите за тялото, езика, възприятието и въображението.

От 2016 година Алексиев използва своя текст „Walking the Landscape“ като уред за навигация в своята театрална практика. През годините текстът бива пренаписван за всяко представление пред публика, отразявайки конкретната ситуация, в която се случва.

СТАНИ АВТОР

Ателие "Цветна Магия" предлага да експериментирате с една класическа техника в графиката - линогравюрата.

Графиката е вид изобразително изкуство. Нейни основни изразни средства са линията, щрихът, петното. Базирана на баланса между черно и бяло – обясняват от ателието. Възможно е в нея да присъстват един или повече допълнителни цветове, но акцентът не е върху колорита, за разлика от живописта. Тази техниката ще ви достави удоволствие и ще ви накара да се почувствате като истински художник, твърдят организаторите.

ПАЛИТРА

Галерия „Етюд“ (пл. Журналист) представя самостоятелна изложба на хореографката Мила Искренова. Откриването беше снощи и ще продължи до 6 февруари.

Експозицията включва рисунки, работни скици и графики, както и портрети и картини от 1984 г. до днес. Работните скици са част от подготвителния процес за вече реализирани хореографски спектакли. Рисунките и картините са опити да се експериментира в различна изразност и са създавани спорадично през годините, без никаква конкретна цел. Те са спонтанен израз на любовта към рисуването и живописта.


„Нова българска живопис III“ с творби на художници, част от групата XXL, ще покаже Галерия и зала “Оборище 5” от днес до 3 март.

Откриването е в 18:30 ч., а  участници са художниците Хубен Черкелов, Иван Кюранов, Генади Гатев, Димитър Яранов, Свилен Стефанов, Красимир Добрев, Росен Тошев и Петко Дурмана.

Изложбата „Нова българска живопис“ за първи път се организира през 1996 г. по идея на художника Хубен Черкелов. В новоткритата тогава галерия XXL участват младите художници от едноименната група, заявили приствието си със скандален манифест, в началото на 1995 година. Идеята е да се покаже настъпването на едно ново поколение, което, освен че се стреми да разшири доскоро стагнираното поле на българското изкуство, заявява ясно дефинирано иновативно отношение и към традиционните изобразителни полета.

Сощите автори са в основата на следващото второ издание на „Нова българска живопис“ (1999 г.). Съставът от художници се разширява, а търсенията им стават все по-широки – от неоекспресионизма, през фотореализма, до различни гранични форми на концептуалната живопис.

Настоящата изложба „Нова българска живопис ІІІ“ в галерия и зала „Оборище 5“ е ново събиране на част от художниците от групата XXL, но вероятно най-интересното в нея е отпечатъкът на времето, оставен върху тях от края на 90-те години до наши дни. Творбите им са изпълнени в живописна техника върху платно.

ПОЗНАНИЕ

Прилепите са една от най-интересните групи бозайници с невероятните си умения да летят по-добре от голяма част от птиците и да се ориентират чрез ехолокация дори в пълен мрак. В момента прилепите спят своя зимен сън, но това не ни пречи на любознателните да се съберат и да научат повече за тях.

За целта организатолрите от Ratio са поканили от 19 ч. в City Stage гл. ас. д-р Хелиана Дундарова, която работи в отдел "Екосистемни изследвания, екологичен риск и консервационна биология" в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН.

ЛЕКЦИЯ

на Мадлен Алгафари за мъжкия и женския енергиен и философски принцип може да изслушате в Къщата на София в кв. „Лозенец“ от 19:00 ч. Сред акцентите са подтемите: Мъжкото и женското през вековете; Мъжкото у жените и женското у мъжете; Еманципация на мъжкото у жената или карикатурен амазонски феминизъм; Еманципация на женското у мъжа или дезертиране от “фронтовата линия”; Болестите на омъжкарените жени и оженственените мъже; Новите видове партньорски отношения?; Накъде отиваме? Бъдещата андрогинност или какво казват футуролозите?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44

"Ти знаеш" е новата песен на LATIDA

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 24.04.24 в 12:43
Яна Спиридонова с група Цинга-Манга Фънк -

So te kerav, Baby, питат "Цинга Манга Фънк" в новата си песен, която ще представят в концерт

Група "Цинга Манга Фънк" – колоритни и забавни, гостуваха в почти пълен състав в "Добър вечер, София", за да ни поканят на концерт на 24 април 2024 г., където ще представят и нова песен - So te kerav, Baby (Какво да правя, мила). На гости ни бяха вокалистката Ева, бас- китарисът Христо, китаристът Ангел и барабанистът Кирил. Събрани от всички..

публикувано на 24.04.24 в 11:06
Снимки: Район Кремиковци

Планираните ремонти в район "Кремиковци" вече започват

Планираното за район "Кремиковци" започна да се случва. Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за ремонт на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и кв. "Кремиковци". Вече се санира читалището в гр. Бухово. Ремонтират се тротоари, възстановяват се детски площадки - там, за където има средства. Предвижда се асфалтиране на улиците, по..

публикувано на 24.04.24 в 09:39
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20